Η Τουρκία έκανε πίσω για το Αλ Άκσα – Έδωσε τα χέρια με την Ιορδανία

Ιορδανία και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία οικονομικής συνεργασίας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι οι δύο χώρες ενέκριναν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αμμάν  με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Σαφάντι δήλωσε ότι «η συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών».

«Πραγματοποιήσαμε εκτενείς συναντήσεις που επικεντρώθηκαν κυρίως στις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές τους για ανάπτυξη και συμφωνήσαμε ότι ειδικοί από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και από τα αρμόδια υπουργεία θα δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη για τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων για τη μελλοντική οικονομική συνεργασία», δήλωσε ο Σαφάντι.

Πρόσθεσε ότι η οικονομική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των χωρών, καθώς και η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της πανδημίας, «θα αποτελέσουν αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στην Ιορδανία και θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων αξιωματούχων των δύο χωρών», πρόσθεσε ο Σαφάντι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας επεσήμανε ότι η αξία των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών αναμένεται να επιστρέψει στα 400 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, επιστρέφοντας δηλαδή στα μεγέθη του 2009.

Ο Σαφάντι σημείωσε ακόμα ότι η παλαιστινιακή υπόθεση «είναι το κύριο ζήτημα στην περιοχή».

«Συμφωνούμε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να επιτευχθεί μια πρόοδος προς την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα επιτρέπει την επιστροφή σε σοβαρές και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ολοκληρωμένης ειρήνης που θα ενσωματώνει την ανεξάρτητη Παλαιστινιακή Αρχή, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, ασφάλεια και ειρήνη μαζί με το Ισραήλ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή ψηφίσματα», δήλωσε ο Σαφάντι.

Η συνάντηση των δύο υπουργών αφορούσε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των προσφυγικών ζητημάτων.

«Η Ιορδανία και η Τουρκία είναι από τις μεγαλύτερες χώρες φιλοξενίας προσφύγων και επιβεβαιώνουμε ότι το βάρος του ασύλου δεν πρέπει να το φέρουν μόνο οι χώρες υποδοχής. Είναι μια διεθνής ευθύνη και ο καθένας πρέπει να κάνει το μέρος του, ώστε να συνεχίσουμε να ικανοποιούμε τις ανάγκες των προσφύγων», δήλωσε ο Σαφάντι.

Ο Σαφάντι ζήτησε τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, την εκκένωση όλων των ξένων υπηκόων και τη διατήρηση της ασφάλειάς τους.

Τόνισε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιταχύνεται ραγδαία.

«Όλοι συνεργαζόμαστε για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας και για να επιτύχουμε μια κυβέρνηση συναίνεσης στο Αφγανιστάν.Η τρέχουσα προτεραιότητά μας σε αυτό το στάδιο είναι να αποτρέψουμε την επιδείνωση και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν», είπε.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε την εκτίμηση της Τουρκίας για τον ρόλο της Ιορδανίας ως «σημαντικό στοιχείο σταθερότητας στην περιοχή, μαζί με την ανάπτυξη και την ευημερία της».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η συνάντηση με τον Σαφάντι άγγιξε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις των χωρών.

Σημείωσε ότι ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών πρέπει να είναι ισορροπημένος.

«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τον εμπορικό μας στόχο του δισεκατομμυρίου δολαρίων σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Ο Σαφάντι μίλησε για 400 εκ., υπενθυμίζουμε, ο Τσαβούσογλου όμως λέει νούμερα στον αέρα, όπως συνηθίζουν οι Τούρκοι, για να κάνει εντύπωση.

«Η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ιορδανίας και η ανάπτυξή της είναι σημαντική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα και τον Ιορδανικό λαό που υποστήριξαν την Τουρκία μετά τις πυρκαγιές και τις καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Επισήμανε ότι η κηδεμονία των Χασεμίτων (βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας) επί των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ είναι πολύτιμη και μεγάλης αξίας για την Τουρκία.

«Θα παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη για να συνεχίσουμε αυτήν την προστασία των Χασεμιτών», είπε ο Τσαβούσογλου.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία θέλει να αρπάξει την προστασία των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ από την ιορδανική βασιλική οικογένεια και να καταστεί εκείνη η προστάτιδα δύναμη των τεμενών και των προσκυνημάτων, κάτι που το διεκδικεί επανειλημμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τώρα όμως φαίνεται επειδή οι Τούρκοι είναι «στριμωγμένοι» βάζουν προσωρινά λίγο νερό στο κρασί τους, αναγνωρίζοντας την κυριαρχία των Χασεμιτών, μέχρι τουλάχιστον τον επόμενο «τζιχάντ» για απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ, «μίας οθωμανικής πόλης», που θα κηρύξει ο ημιπαράφρονας Ερντογάν.

Πηγή:tribune.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα