Η τουρκική αντίδραση για τη νέα κυβέρνηση: Στο ΥΠΕΞ ο «έμπιστος» του Μητσοτάκη

Η επιλογή αυτή παρομοιάστηκε με τον διορισμό του Χακάν Φιντάν, τον οποίο ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί “έμπιστό του”

Τον διορισμό του Γιώργου Γεραπετρίτη ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, παρομοιάζοντας μάλιστα τον νέο ΥΠΕΞ της Ελλάδας με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Ο παραλληλισμός έχει να κάνει με το ότι ο Φιντάν είναι έμπιστος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα της Hurriyet σημειώνει: «Ο ηγέτης της Ελλάδας τοποθέτησε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γιώργο Γεραπετρίτη, γνωστό “έμπιστό του”. Η επιλογή αυτή παρομοιάστηκε με τον διορισμό του Χακάν Φιντάν, τον οποίο ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί “έμπιστό του” ως υπουργού Εξωτερικών μετά τις εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία. Ο Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε το υπουργείο Άμυνας στον Νίκο Δένδια, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Δένδιας αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον “φίλο μου”».

Στο προφίλ του νέου υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας που παρουσιάζει εν συνεχεία το δημοσίευμα, αναφέρει:

«Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έγινε υπουργός Επικρατείας το 2019, ανέλαβε το πόστο του υπουργού Μεταφορών μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο. Γεννήθηκε στην Κάρπαθο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, στο Νότιο Αιγαίο, ανάμεσα στη Ρόδο και στην Κρήτη. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, που σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και Φιλοσοφία στην Οξφόρδη, είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2020, όταν οι σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας ήταν τεταμένες λόγω των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γεραπετρίτης κατηγόρησε την Τουρκία ότι ενεργούσε “επιθετικά” και είπε ότι “δεν θα προχωρήσει σε κανέναν διάλογο” υπό αυτές τις συνθήκες. Ο υπουργός, ο οποίος είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι “απρόβλεπτος”, δήλωσε ότι είναι “έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο”».

To άρθρο αναφέρεται και στους τέσσερις μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που εξελέγησαν στη Δυτική Θράκη, περιγράφοντάς τους ως «Τούρκους»:

«Tέσσερις Τούρκοι από τη Δυτική Θράκη, τους οποίους είχαν στοχοποιήσει πολιτικοί της ΝΔ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κατάφεραν να εισέλθουν ξανά στη Βουλή. Εξελέγησαν οι υποψήφιοι σε Ροδόπη και Ξάνθη του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν και Ιλχάν Αχμέτ, και του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Αν και ο εκλογικός χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε μπλε, η Κομοτηνή αποτέλεσε τη μόνη εξαίρεση, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την πρώτη θέση».

Το δημοσίευμα της Hurriyet σχολιάζει και τη «μεγαλύτερη έκπληξη» των εκλογών στην Ελλάδα, το «ρατσιστικό κόμμα» των Σπαρτιατών -όπως τους χαρακτηρίζει-, που έχουν ως «παρασκηνιακό ηγέτη τον Ηλία Κασιδιάρη». Επίσης, αναφέρεται και στα τηλεφωνικά συγχαρητήρια του Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο να εύχεται «η νέα περίοδος να είναι ευεργετική για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Κατά την επικοινωνία τους αναφέρθηκε ότι αποτελεί ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων η παρουσία ισχυρών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα