Η «τρόικα» «αιχμαλώτισε Τσίπρα και Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελος, Παύλος Πολάκης (από κοντά και ο Γιώργος Τσίπρας) είναι το διευθυντήριο που ελέγχει το κόμμα και θα κινεί τα νήματα μέχρι τις ευρωεκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας τρελαινόταν από την γνωστή φράση του Μάο Τσε Τουνγκ «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση». Μία φράση που την χρησιμοποιούσε συχνά-πυκνά για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ειδικά για κάποιες αποφάσεις του, όπως το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, που κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη χώρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μάλιστα όπως λένε οι συνομιλητές του με μία ναρκισσιστική διάθεση απολάμβανε όταν οι αντίπαλοι του τον αποκαλούσαν «τακτικιστή», ανάγοντας τον ως των μετρ των τακτικισμών. Με την μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε».

Σύμφωνα με το Νικολό Μακιαβέλι (στον «Ηγεμόνα») «βασική λοιπόν αρχή για να χειραγωγήσεις την κοινωνία είναι η αρχή του «διαίρει και βασίλευε». Είναι παλιά αυτή η «συνταγή» και απολύτως αποτελεσματική. Στρέφεις ένα μέρος της κοινωνίας εναντίον του άλλου και το πεδίο είναι ελεύθερο να κάνεις ό,τι θέλεις την ώρα που οι άλλοι θα παίζουν το παιχνίδι των «καλών» και των «κακών».

Όμως η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να τινάξει στον αέρα το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πριν καν αρχίσει ζητώντας την διεξαγωγή εκλογών, ήταν ένας άλλος τακτικισμός που δεν του βγήκε. Και δεν του βγήκε, διότι το πρώην δεξί του χέρι, ο Νίκος Παππάς και γνωρίζει τα κόλπα του, αλλά το σημαντικότερο αποδεικνύεται ότι αυτός ήταν που «καθάριζε» το πεδίο από το 2009 για να απολαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας την εξουσία. Και στο κόμμα και στην κυβέρνηση.

Και στην προκειμένη περίπτωση ο Νίκος Παππάς χρησιμοποίησε μία άλλη φράση του Μάο Τσε Τουνγκ για να «κλείσει τους λογαριασμούς του με τον Αλέξη Τσίπρα». Ο κ. Παππάς χρησιμοποίησε τη ρήση του Κινέζου ηγέτη «αφήστε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν». Κι επέλεξε να κρατήσει στην θέση του τον Στέφανο Κασσελάκη δημιουργώντας από κάτω μία τρόικα, η οποία και θα ελέγχει και τον πρόεδρο και το κόμμα, ποντάροντας ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει κάτω από 10%, ώστε να μπορέσει να είναι στην πρώτη σειρά της επόμενης ημέρας στην κεντροαριστερά (εάν υπάρξει). Όμως το σημαντικότερο είναι ότι μέσω του κόμματος και πιθανής εκλογής του αργότερα θα λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το «13-0», δηλαδή την ομόφωνη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εις βάρος του.

Το παρασκήνιο

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμούσε πως εάν προκαλέσει εκλογές θα κέρδιζε ο εκλεκτός του (στην προκειμένη περίπτωση η Όλγα Γεροβασίλη). Όμως όπως αποδεικνύεται ο πρώην πρωθυπουργός ουδέποτε κατανόησε τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι οι Σύνεδροι και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ελέγχονται πλήρως από το Νίκο Παππά, ενώ τα νέα μέλη ουδεμία σχέση έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι απλά προσωπικοί οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη.

Εάν το κόμμα πήγαινε σε εκλογές, τότε ο νυν πρόεδρος θα ήταν ο μεγάλος κερδισμένος, καθώς αυτοί που ψήφιζαν Τσίπρα τόσα χρόνια έχουν φύγει από το κόμμα και ουδεμία σχέση έχουν με τον νυν ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι όμως μένουν είναι πρωτίστως πιστοί στην «Κίνηση Μελών», δηλαδή την ομάδα που είχαν φτιάξει οι Παππάς και Σπίρτζης και αποψίλωσαν την Ομπρέλα τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά την προσυνεδριακή διαδικασία ελάχιστοι έδειξαν ενδιαφέρον, ειδικά από τους «Kaselakistas», οι οποίοι δεν γνωρίζουν από Συνέδρια. Έτσι το σώμα του συνεδρίου ελεγχόταν πλήρως από το Νίκο Παππά.

Το κατάλαβαν αργά οι «νεοπροεδρικοί», αλλά δεν μπορούσαν να το αλλάξουν. Γι’ αυτό και ο Κασσελάκης, όταν είδε πως δεν θα γέμιζε η αίθουσα από συνέδρους ζήτησε να έρθουν και οι οπαδοί του κόμματος για εξέδρα, ώστε να κερδίσει τις επικοινωνιακές εντυπώσεις. Έχοντας, λοιπόν, ο Κασσελάκης με το μέρος του την εξέδρα κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη ημέρα, όταν σήκωσε το γάντι του Τσίπρα για νέες εκλογές.

Όμως, όλοι έκαναν σχέδια δίχως τον Παππά. Ο πρώην υπουργός έχοντας την αρωγή του Παύλου Πολάκη και του Σωκράτη Φάμελου εκμεταλλεύτηκαν την πρόταση του Όθωνα Ηλιόπουλου για 3η πρόταση, δηλαδή την αναβολή των εκλογών και να πάει το κόμμα με τον Κασσελάκη στις ευρωεκλογές. Όμως ο κ. Κασσελάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι πίσω του υπάρχει η τρόικα (Παππάς-Πολάκης-Φάμελος), οι οποίοι ελέγχουν το κόμμα και είναι αυτοί που θα κινούν τα νήματα.

Οι χαμένοι

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήρε το τράτο των τριών χρόνων πουεπιθυμούσε, δηλαδή να κριθεί δηλαδή στις εθνικές εκλογές και όχι στις ευρωεκλογές. Ενώ αιτιολογούσε με πάθος γιατί έπρεπε να γίνει νέα εκλογή αρχηγού αναγκάστηκε να αποδεχθεί αυτό που ζητούσαν οι αντίπαλοί του: Να κριθεί στις ευρωεκλογές. Δεν ανανεώθηκε, με νέες εκλογές, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, δεν πήρε τη «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές εκλογές που ζητούσε. Τώρα, το μέλλον του συναρτάται ευθέως με το αποτέλεσμα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλθει δεύτερο κόμμα και το ποσοστό του είναι αυτό που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, τότε ο Κασσελάκης θα αναγκαστεί, είτε να φύγει είτε να φτιάξει ένα δικό του, προσωπικό, κόμμα.
Χαμένη είναι και η Γεροβασίλη, η οποία δεν μπόρεσε να μετρήσει τη δύναμή της. Το μόνο κέρδος της είναι ότι πλέον ισχυροποίησε τη θέση της στο κόμμα, έναντι του φέρελπι Διονύση Τεμπονέρα.
Χαμένος είναι οπωσδήποτε και ο Αλέξης Τσίπρας, αφού η πρότασή του για προσφυγή στην κομματική ετυμηγορία προκειμένου, είτε να σταματήσει η αμφισβήτηση του Κασσελάκη, είτε να απομακρυνθεί ο Στέφανος. Ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο. Τουναντίον οι Παππάς, Φάμελος και Πολάκης (έχοντας στο πλευρό τους και τον Γιώργο Τσίπρα) έδειξαν ότι είναι αυτοί που έχουν την πλειοψηφία στο κόμμα και όχι ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αυτοί πλέον καταγράφονται ως τον «3ο δρόμο». Τη νέα ισχυρή δύναμη, που ελέγχουν το μαγαζί και μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις. Χωρίς αυτούς ούτε ο νυν, ούτε ο πρώην πρόεδρος έχουν την πλειοψηφία που χρειάζονται για να γίνουν οι όποιες αλλαγές επιθυμούν. Επί της ουσίας κρατούν αιχμάλωτους τον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Χαμένοι είναι και οι λεγόμενοι «παλαιοπροεδρικοί» (Φλαμπουράρης και σία), καθώς η επιρροή τους ξεθωριάζει. Χαμένοι είναι και οι «Νεοπροεδρικοί», που δεν μπορούν πλέον να κάνουν του κεφαλιού τους, όπως πίστευαν προ μηνών. Τώρα θα ελέγχονται και από την τρόικα. Ειδικά εάν τελικά ο εκλεκτός του Νίκου Παππά, ο Θάνος Μωραΐτης (πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ) εκλεγεί ως νέος γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, καθώς οι Ράνια Σβίγγου και ο Γιώργος Βασιλειάδης έχουν τελειώσει.

Η επόμενη ημέρα

Η εικόνα που εξέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ στο τετραήμερο ήταν τραγική. Πολλοί είναι αυτοί που την παρομοίασαν ως τσίρκο. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: «Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, πώς να μιλήσουν στην κοινωνία;» Όταν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα ηγετικά του στελέχη, πώς να τους εμπιστευθούν οι πολίτες για την επίλυση των προβλημάτων τους; Όταν η εικόνα που εκπέμπουν δεν είναι του σοβαρού κόμματος, αλλά του περιφερόμενου τσίρκου είναι λογικό οι επόμενες δημοσκοπήσεις να τους ρίξουν ακόμη πιο χαμηλά. Η πιθανότητα να βρεθούν ακόμη και κάτω από την 3η θέση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Η εξαέρωση επιταχύνεται. Η ήττα στις ευρωεκλογές, μετά και τα συνεδριακά, θεωρείται αναπόφευκτη. Η νέα διάσπαση έχει δρομολογηθεί. Το ίδιο και το προσωπικό κόμμα Κασσελάκη.

Όλα αυτά όπως αναφέρουν και τα τρέιλερ στις κινηματογραφικές αίθουσες «Προσεχώς»…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα