Η Washington Post, αποκαλύπτει την εκστρατεία λάσπης της Μeta κατά του TikTok

Εκστρατεία υπονόμευσης της αξιοπιστίας του ΤikTok φέρεται να χρηματοδότησε η ανταγωνίστριά του, Μeta, μητρική του Facebook.

Σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που επικαλείται η Washington Post, η Μeta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ -που έχει μπει τελευταία στο σταυρόνημα της Ρωσίας – ανέθεσε στην εταιρεία Targeted Victocy, που έχει δεσμούς με το Ρεπουμπλικανό Κόμμα, να υπονομεύσει το TikTok εμφανίζοντας τη θυγατρική του κινεζικού ομίλου Bytedance ως κίνδυνο για τα παιδιά και ολόκληρη την κοινωνία στις ΗΠΑ.

Το TikTok είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις τάξεις της νεολαίας κι έχει μπει στο παρελθόν στο σταυρόνημα του Ντόναλντ Τραμπ, που απείλησε την πλατφόρμα βίντεο με κυρώσεις, αλλά δεν ακολούθησε τη γραμμή του ο διάδοχός του στην αμερικανική προεδρία, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post η Targeted Victory επιχείρησε, μεταξύ άλλων,να προωθήσει σε αμερικανικά τοπικά ΜΜΕ επικριτικές επιστολές και ιστορίες για πιθανά επικίνδυνα trends στο Tik Tok, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην πλατφόρμα για challenges περί βανδαλισμών σε σχολεία ή ξυλοδαρμού καθηγητών, μολονότι δεν κυκλοφορούν τέτοια trendes στο ΤikTok. Οι φήμες αυτές, λέει η αμερικανική εφημερίδα, διαδόθηκαν μάλιστα για πρώτη φορά μέσω του Facebook

Η Meta δεν διέψευσε το δημοσίευμα

Eρωτηθείσα σχετικά η Targeted Victory επιβεβαίωσε ότι συνεργάστηκε με τη Meta και δεν διέψευσε ότι διέδωσε αρνητικές πληροφορίες για το TikTok.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Ζακ Μόφατ, έγραψε μάλιστα στο Twitter: «Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας, την ανάδειξη δηλαδή των κινδύνων από το TikTok. Υποστήριξε, δε, ότι το ρεπορτάζ της Washington Post παρουσιάζει εσφαλμένα το έργο της Targeted Victory.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου η Meta αντέδρασε με μία μόνον πρόταση: «Πιστεύουμε ότι όλες οι πλατφόρμες, του TikTok περιλαμβανομένου, θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο, που να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη επιτυχία τους».

Από την πλευρά του το TikTok δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι «ανησυχεί» μήπως η «υποκίνηση» ΜΜΕ για ρεπορτάζ σχετικά με υποτιθέμενες τάσεις που δεν υπάρχουν στην πλατφόρμα βίντεο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζημιές στον πραγματικό κόσμο.

Το ΤikTok αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του Facebook εκτοπίζοντάς το ίδιο, αλλά και τα Messenger και WhatsApp το 2020, σύμφωνα με αναλυτές, από την κορυφή των εφαρμογών που «κατεβάζουν» πιο συχνά οι χρήστες.

Το Facebook, από την άλλη, έχει επανειλημμένα βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων λόγω παραβίασης της ιδιωτικότητας καθώς και της διάδοσης μηνυμάτων μίσους και ψευδών πληροφοριών. Τον περασμένο Οκτώβριο ο κολοσσός του Διαδικτύου άλλαξε το όνομά του σε Meta.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα