Η κατρακύλα στα γκάλοπ τι «τεχνάσματα» θα φέρει;

Με την ψαλίδα των δημοσκοπήσεων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει περαιτέρω, στην Κουμουνδούρου συσπειρώνονται ολοένα και περισσότερο με στόχο να φτάσουν αφενός μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά αφετέρου να αντιστρέψουν τα αποτελέσματα αυτά. Και κάποιοι εκφράζουν φόβους για τα τεχνάσματα που θα καταφύγει το Μέγαρο Μαξίμου.Με την ψαλίδα των δημοσκοπήσεων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει περαιτέρω, στην Κουμουνδούρου συσπειρώνονται ολοένα και περισσότερο με στόχο να φτάσουν αφενός μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά αφετέρου να αντιστρέψουν τα αποτελέσματα αυτά. Και κάποιοι εκφράζουν φόβους για τα τεχνάσματα που θα καταφύγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Επειδή κάνουμε κι εμείς τις δικές μας δημοσκοπήσεις σας καλώ να έρθουμε μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη μαζί ή στην Αθήνα για να δούμε τι λέει ο κόσμος και πώς είναι 11 μονάδες μπροστά η Ν.Δ. Και μάλιστα η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη». Με τον τρόπο αυτό ο Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επιχείρησε σε συνέντευξή του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

«Εμάς μας αρέσει οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν μπροστά τη Ν.Δ. Είναι κάτι που το έχουμε συνηθίσει και μας αρέσει να το βλέπουμε κιόλας. Αν θυμάμαι καλά σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν υπήρχε μια δημοσκόπηση που να έχει το ΣΥΡΙΖΑ μπροστά» συμπλήρωσε.

Μόνο που την αισιοδοξία του υπουργού δεν μοιράζονται οι σύντροφοί του σε κόμμα και κυβέρνηση. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου μόνο αισιόδοξα δεν είναι, και το χειρότερο, δεν φαίνεται να υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να αντιστραφεί αυτή η εικόνα.

Η τάση δείχνει ότι ανοίγει η ψαλίδαΚαι αν οι δημοσκοπήσεις που διενεργεί το Μαξίμου καταγράφουν μικρότερη διαφορά από εκείνη που δείχνουν όσες δημοσιεύονται, κοινό τους σημείο είναι η τάση η ψαλίδα να ανοίγει συνεχώς. Το γεγονός αυτό προβληματίζει όσους έχουν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις μεταξύ τους συζητήσεις υποστηρίζουν πως «αρκεί που ο Μητσοτάκης είναι αντίπαλος μας. Στο δίλημμα Κυριάκος ή Αλέξης η απάντηση είναι εύκολη» υπονοώντας ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και μόνο με την παρουσία του θα σπρώξει τους ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν σε ένα θαύμα θεωρώντας βέβαιη την ήττα στις επόμενες εκλογές, ο στόχος πλέον είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες έτσι ώστε η Νέα Δημοκρατία να μην εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ένα σενάριο υπερβολικό μεν αλλά όχι απίθανο.

«Αν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσουν να υποχωρούν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Ένα τέτοιο σενάριο όμως σκοντάφτει και στις βλέψεις των υπολοίπων κομμάτων καθώς τότε θα περιοριστεί ο αριθμός που θα μπει στη Βουλή. Οπότε στην κυβέρνηση επενδύουν και ελπίζουν και στην επίθεση που θα δεχθεί το Μοσχάτο από τα μικρότερα κόμματα» εξηγεί πολιτικός αναλυτής σπεύδοντας παρόλα αυτά να τονίσει πως το χρονικό διάστημα μέχρι τις κάλπες είναι μεγάλο και η πολιτική κατάσταση ιδιαιτέρως ρευστή.

Άτυπη κομματική πειθαρχίαΣε κάθε περίπτωση όμως η κατάσταση αυτή υποχρεώνει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης σε άτυπη κομματική πειθαρχία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ενώ στο σύνολό τους ψηφίζουν κάθε μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση, στην συνέχεια κάποιοι –με οδηγούς τους σκληρούς των +53– επιχειρούν να διαχωρίσουν τη θέση τους.

«Υπάρχει αγωνία σε σχέση με το πού πάμε, τι γίνεται. Πιεζόμαστε, υπάρχει μεγάλη απόσταση από τη θεωρία στην πράξη, η ανοχή του κόσμου έχει μειωθεί δραματικά, το ένα σοκ ακολουθεί το άλλο. Και παλεύουμε για το ελάχιστο, με δικαιολογία ότι αν έρθουν οι άλλοι θα τα κάνουν ακόμα χειρότερα για τους έχοντες ανάγκη» λέει στην «Α» βουλευτής του λεκανοπεδίου, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί το κόμμα στις ψηφοφορίες κινείται ομαδικά.

«Και εν τέλει δεν μπορούμε εμείς να χρεωθούμε την πτώση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς. Δεν γίνεται να καταδικάσουμε τον χώρο μας. Κερδίζοντας χρόνο κερδίζουμε ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει, κάτι θα αλλάξουμε πως θα βελτιωθεί η κατάσταση» συμπληρώνει.

Χάθηκε ακόμη και το πλεονέκτημα «Τσίπρας» Σύμφωνα, πάντως, με τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει και το πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς είναι σαφής η υποχώρηση που παρουσιάζει η εικόνα του πρωθυπουργού. Στο ερώτημα πώς κρίνουν οι πολίτες προσωπικό τη στάση και τους χειρισμούς του Aλέξη Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση, το 79,6% των πολιτών απάντησε αρνητικά και μάλλον αρνητικά, με το 19,2% να απαντά θετικά και μάλλον θετικά.

Παράλληλα, δεν δείχνει να «περπατάει», σύμφωνα με την έρευνα, το αφήγημα περί υπεράσπισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων από την κυβέρνηση κόντρα στον «υπέρμαχο» των πλούσιων και δυνατών, την Ν.Δ.. Στο ερώτημα αν πιστεύετε ότι ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.  είναι το κόμμα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των λιγότερο δυνατών απέναντι στους εταίρους και δανειστές, το  27,5% απάντησε Ν.Δ. και το 21,6% ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. πιστεύετε ότι είναι το κόμμα που συγκρούστηκε με τους εταίρους και δανειστές στην προσπάθειά του να διαπραγματευτεί μια καλύτερη λύση για τη χώρα, το 25,5% απάντησε η Ν.Δ. και το 21,5% ΣΥΡΙΖΑ. Άλλη μια ήττα του Μαξίμου… Ακόμα και στο προνομιακό πεδίο της κοινωνικής πολιτικής για το Μαξίμου, ο αρχηγός της αξιωματικής βρίσκεται μπροστά έξι μονάδες, αποτυπώνοντας σε νούμερο την δυναμική που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες.

Μοναδικό θετικό σημείο για την κυβέρνηση το ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ., θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Και αυτό γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται… δεύτερο: το 34,3% απαντά η Ν.Δ., το 21,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 35,6% «Κανένα Κόμμα». Στο ερώτημα, όμως, ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ., θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 44,2% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 26,1% Ν.Δ..

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα