Ηχηρή διαφοροποίηση της «Ομπρέλας»

Με επιστολή στην Κουμουνδούρου ο Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης και άλλοι τάσσονται ανοιχτά κατά της συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο Σουηδίας-Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ

Όποιος θεωρεί ότι τα εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν παρελθόν πλανάται πλάνην οικτρά. Και δια του λόγου το αληθές αρκεί να διαβάσει κάποιος προσεκτικά την επιστολή που απέστειλαν στην ηγεσία του κόμματος στελέχη της Ομπρέλας εκφράζοντας ανοικτά τη διαφωνία τους με την απόφαση της πλειοψηφίας να ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στην επιστολή τους υποστηρίζουν ότι αναγκάστηκαν να δημοσιοποιήσουν τη διαφωνία τους διότι θεωρούν το θέμα ζήτημα στρατηγικού και ταυτοτικού χαρακτήρα». Μάλιστα το κείμενο υπογράφουν πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Ανδρέας Ξανθός (που άδειασε με εκκωφαντικό τρόπο τον Πολάκη στην Βουλή για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού),ο Θοδωρής Δρίτσας, η Θεανώ Φωτίου, αλλά και οι Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου και Πάνος Λάμπρου.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται πως  «η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ανατρέπει βασική ρύθμιση της μεταπολεμικής περιόδου για την ουδετερότητα των δύο χωρών, που συνδυάζονταν μάλιστα επί χρόνια στο εσωτερικό τους με ένα αξιοζήλευτο κοινωνικό κράτος. Επρόκειτο για το σκανδιναβικό μοντέλο που θεμελιώνονταν στον αντιμιλιταρισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μετά από διαδοχικές μεταλλάξεις, σήμερα το μοντέλο αυτό οδηγείται σε θρυμματισμό. Υποτάσσονται στον Ατλαντισμό. Ενισχύεται μάλιστα η Ακροδεξιά όπως φάνηκε στις εκλογές στη Σουηδία.

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει γεωπολιτικές ισορροπίες και αποτελεί κακή είδηση για την Ειρήνη στην Ευρώπη. Η αλλαγή αυτή συνιστά μια νέα ψυχροπολεμική θεώρηση των διεθνών σχέσεων».

Και καταλήγουν οι επιστολογράφοι:  «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει χρέος να μείνει στον αντίποδα τέτοιων μεθοδεύσεων που ενισχύουν το πολεμικό κλίμα στην Ευρώπη. Να επιμείνει σε πρωτοβουλίες ειρήνευσης και Δημοκρατίας. Η Αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει στα κινήματα Ειρήνης και όχι να συγκατανεύει στη νατοποίηση της Ευρώπης. Άλλος δρόμος υπέρ των ευρωπαϊκών λαών δεν υπάρχει! Μας ρωτούν γιατί με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών συμφωνήσαμε να ενταχθεί η μικρή αυτή χώρα στο ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε σύγκριση, αγνοεί τις διαφορές του Μακεδονικού με το Σκανδιναβικό, το μέγεθος των χωρών και κυρίως το νέο Ψυχρό Πόλεμο στις διεθνείς σχέσεις και τον θερμό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Συνθήκες που δεν υπήρχαν την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Προς ώρας η ηγεσία του κόμματος δεν έχει προβεί σε σχολιασμό, προσπαθώντας να «πνίξει» τη διαφωνία. Όμως είναι η δεύτερη φορά που τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διαφοροποιούνται ανοικτά. Η πρώτη ήταν όταν ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας από του βήματος της ΔΕΘ άλλαξε το αφήγημα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι δεν επιθυμεί να ηγηθεί μίας κυβέρνησης ηττημένων και ότι εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα προτείνει στα άλλα όμορα κόμματα της Κεντροαριστεράς συνεργασία. Τουναντίον η Ομπρέλα και με δηλώσεις του Νίκου Φίλη, αλλά και του Πάνου Σκουρλέτη υποστήριξαν αμέσως μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, πως ανεξάρτητα εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητηθεί λύση για κυβέρνηση συνεργασίας.

Παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ Ανδρουλάκης και Τσίπρας χαιρετήθηκαν εκ του μακρόθεν με ένα νεύμα

Παγωμένες σχέσεις

Στο μεταξύ την ίδια ώρα στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επικρατεί προβληματισμός για τις παγωμένες σχέσεις που επικρατούν με το Νίκο Ανδρουλάκη για τις οποίες όπως λένε την αποκλειστική ευθύνη έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  Ναι μεν από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι «κανείς δεν πίστεψε πως μετά την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη η συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ θα ήταν δεδομένη», όμως από την άλλη δεν ανέμεναν αυτή την εχθρική σε πολλές περιπτώσεις ρητορική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως από το επιτελείο του κ. Τσίπρα αν και ενοχλημένοι με την στάση του κ. Ανδρουλάκη εξακολουθούν να μην επιθυμούν την αντιπαράθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά τη συνεργασία σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα. Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «πέρα από την εξεταστική επιτροπή, όπου οι δίαυλοι των δύο κομμάτων είναι ανοιχτοί, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη φέρεται να είναι, όποτε χρειάζεται, σε επικοινωνία και με την ομόλογό της Ευαγγελία Λιακούλη, αλλά και με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη». Η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει κυρίως για τροπολογίες που εισάγονται στα νομοσχέδια και έχουν να κάνουν με τις επιλογές της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο. Όμως η ίδια η κ. Λιακούλη διέψευσε με οργίλο ύφος και τις επαφές, αλλά και ρεπορτάζ φιλοκυβερνητικών μέσων ότι λειτουργεί ως προπομπός συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Τσίπρας και Ανδρουλάκης παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης για τα100 χρόνια από την γέννηση του Μανώλη Γλέζου, όμως δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία. Απλά έκαναν ένα νεύμα χαιρετισμού από μακριά.  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάθισε στο πάνελ αφού είχαν όλοι πάρει τις θέσεις τους και ξεκινούσε η εκδήλωση με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία επαφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αποχώρησε λόγω υποχρεώσεων, πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, που πλέον φέρει το όνομα του αείμνηστου αγωνιστή της Αριστεράς, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έμεινε μέχρι το τέλος.

Απλά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την δυσφορία τους για την στάση που κράτησε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Μανώλη Γλέζου, όπου έδωσε έμφαση στην περίοδο που το σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1981. «Δεν είπε λέξη ότι ο Γλέζος είχε εκλεγεί και ευρωβουλευτής και βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ», έλεγαν πηγές της Κουμουνδούρου.

Εδώ να τονίσουμε ότι το ίδιο σκηνικό, δηλαδή εκ του μακρόθεν χαιρετισμός με ένα νεύμα, έχει ξαναγίνει με την παρουσία των δύο σε διεθνείς εκδηλώσεις. Όπως στις Προσυνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου ο κ. Τσίπρας συμμετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητή από το 2016, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης ως βασικό μέλος της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας (PES).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα