Καμπανάκια και αυτοκριτική εκ των έσω στη Ν.Δ.

Γιατί ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέβασε την... πίεση στο επιτελικό οικοσύστημα του Μαξίμου

Μόνο στην Ελλάδα μοιάζει να αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως να ασκούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης κριτική ή να ρωτούν διευκρινιστικά τους υπουργούς του κόμματός τους για θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Οπότε ως ασυνήθιστο γεγονός έκανε σε πολλούς έκπληξη ότι σε διάστημα 24 ωρών τέσσερις βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας είτε δεν συντάχθηκαν με την κομματική γραμμή είτε χτύπησαν προειδοποιητικά καμπανάκια.

Την αρχή έκαναν την Τετάρτη ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο πρώτος κατέθεσε ερώτηση με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, εκθέτοντας τον προβληματισμό του για τις πρακτικές των funds που έχουν αναλάβει τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων.

Ο Κ. Τζαβάρας ρώτησε συγκεκριμένα αν η «ανοιχτή πώληση» που «θεωρήθηκε βασική παράμετρος της κατάρρευσης της Lehman Brothers» είναι συμβατή με την ελληνική νομοθεσία καθώς και αν έχει ενσωματωθεί σε αυτήν ο σχετικός ευρωπαϊκός Κανονισμός.

Τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης που έθεσε στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη το ζήτημα της μη απόδοσης από το κράτος των συνδρομών υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Πρόκειται για τα €0,20 που παρακρατούνται από κάθε συνταξιούχο για την στήριξη των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, τα οποία όμως δεν αποδίδονται με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές να συμπληρώνουν ήδη μια τετραετία (2018-2021).

Την Πέμπτη «χτύπησε» η Φωτεινή Πιπιλή. Η «γαλάζια» βουλευτής της Α΄ Αθήνας εναντιώθηκε στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που παρατείνει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023 τη δυνατότητα στα καταστήματα εστίασης να διατηρούν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους πέραν του προβλεπόμενου ορίου που αναγράφεται στην άδειας τους και είχε θεσμοθετηθεί ως μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού την εποχή που η πανδημία χτύπαγε «κόκκινο».

Δήλωσε, μάλιστα, ότι «θα συνεχίσει τον μοναχικό αγώνα της για την επαναφορά των δημοσίων χώρων στους –με συνταγματική επιταγή– δικαιούχους, που είναι αποκλειστικά οι πολίτες που θέλουν να κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια στα πεζοδρόμια και στις πλατείες.».

Η βαρύτερη, πάντως, «φίλια» (αυτό)κριτική που ανέβασε την… πίεση στο νεοδημοκρατικό επιτελικό οικοσύστημα –Μπρατακός, Γεραπετρίτης και σία– είναι αυτή που προήλθε από τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Μετά από το συμβάν με τη συμμορία που είχε στήσει το στρατηγείο της στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, ο συμπολιτευόμενος βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Αθήνας υποστήριξε μέσω των social media ότι «δεν μας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εικόνα στα πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για την πολύχρονη καθυστέρηση υλοποίησης της εξαγγελίας για την θεσμοθέτηση-λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Το γεγονός ότι στο Μαξίμου έγιναν Τούρκοι και τον Κυρανάκη αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε ερωτώμενος στο briefing ότι «η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και η εύκολη κριτική σε όσους έχουν την ευθύνη στο πεδίο –εν προκειμένω στους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη– δεν είναι συμπεριφορά που ταιριάζει στους βουλευτές της παράταξής μας».

Βέβαια με 38 μήνες στο τιμόνι, η κυβέρνηση ενδεχομένως θα μπορούσε να κινηθεί νωρίτερα. Υπό αυτή τη γενική οπτική, μόνο λανθασμένη δεν ήταν η τοποθέτηση Κυρανάκη. Τώρα, πάντως, το ρεπορτάζ λέει ότι ο Κυρανάκης δεν είναι ο μόνος μέσα στη Ν.Δ. που έχει την άποψη ότι μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην εξουσία το κυβερνών κόμμα δεν πρέπει να εταιροπροσδιορίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο και την τάξη στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Απλώς ο Κωνσταντίνος έχει το θάρρος της γνώμης του…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα