«Ιερά εξέταση» για παίκτες και Αναστασίου

Δοκίμασαν να ενεργοποιήσουν το φιλότιμο των παικτών. Προσπάθησαν να αλλάξουν σύστημα. Έκαναν συσκέψεις επί συσκέψεων. Ανέλυσαν όλα τα δεδομένα εντός και εκτός γηπέδου. Άνθρακας ο θησαυρός. Τα λόγια δεν απέδωσαν – και δεν απέδωσαν, διότι ο Παναθηναϊκός πάσχει σε όλα τα επίπεδα…

Αν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι πολύ εύκολο να το κάνουμε, αλλά λύση για το πρόβλημα δεν θα βρεθεί. Ο Παναθηναϊκός πληρώνει την περσινή απρόσμενη πορεία του. Βάσει του πλάνου, η περσινή σεζόν θα χαρακτηριζόταν από το στοιχείο της ανασυγκρότησης. Δεν είχε εκδηλωθεί ούτε σκέψη για τίτλους και… Champions League. Στην πορεία όμως, η νίκη επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης» έδωσε αυτοπεποίθηση στην ομάδα, με αποτέλεσμα τη 2η θέση στο πρωτάθλημα, την κατάκτηση του Κυπέλλου και την έξοδο στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Κάτι ο αιφνιδιασμός, κάτι η κεκτημένη ταχύτητα, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε έναν δεύτερο γύρο στο πρωτάθλημα, που δεν περίμενε ούτε και ο πιο αισιόδοξος παράγοντάς του. Φέτος, όμως, οι ισορροπίες άλλαξαν. Σε έναν σύλλογο που διανύει περίοδο αναγέννησης, το στοιχείο της εξέλιξης αποτελεί το κομβικό σημείο στην πορεία του. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε πολλά την πρώτη του χρονιά ως εταιρεία λαϊκής βάσης, με συνέπεια τη δεύτερη σεζόν να εμφανίζει σημάδια… οπισθοχώρησης. Με άλλα λόγια, το «τριφύλλι», με τα δεδομένα του, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, δεν κατάφερε να υποστηρίξει την περσινή –απρόσμενη επαναλαμβάνουμε– επιτυχία.
Για να είμαστε ειλικρινείς, τόσο ο Νίκος Νταμπίζας ως τεχνικός διευθυντής, όσο και ο Γιάννης Αναστασίου ως προπονητής, ξεπέρασαν την πρώτη σεζόν τους εαυτούς τους και τις προσδοκίες εκείνων που τους προσέλαβαν. Τη δεύτερη χρονιά, όμως, βγήκαν στην επιφάνεια οι αδυναμίες και η έλλειψη εμπειρίας, ενδεχομένως και ποιότητας. Τι συνέβη και ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να παρουσιαστεί ισάξιος ή και καλύτερος σε σύγκριση με πέρυσι;

Τα τρία κακά της μοίρας του

1) Οι μεταγραφές του καλοκαιριού.
Κακά τα ψέματα, ο Νίκος Νταμπίζας είναι… μαθητευόμενος τεχνικός διευθυντής. Στηρίχθηκε σε κάποιες γνωριμίες του από τη θητεία του ως ποδοσφαιριστής στο εξωτερικό, αλλά μέχρι εκεί. Δεν διαθέτει το εύρος επαφών που προϋποθέτει το συγκεκριμένο πόστο για έναν σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός. Και βέβαια δεν διαθέτει την εμπειρία στη συγκεκριμένη θέση, προκειμένου να δίνει λύσεις, όταν η κατάσταση δείχνει να εγκλωβίζεται. Ούτε μία από τις μεταγραφές του καλοκαιριού δεν έχει αποδώσει. Ο Μπούι παραμένει στον πάγκο. Ο Στιλ δεν είναι σε καμία περίπτωση καλύτερος του Κοτσόλη. Ο Μπούρμπος… αν και μοναδικό δεξί μπακ στο ρόστερ, δεν μπορεί αν βρει θέση στην ενδεκάδα! Και ο Μπερίσα χρειάζεται πολλά ψωμιά ακόμη, για να είναι έτοιμος –αν ποτέ φτάσει να είναι– για την 11άδα του «τριφυλλιού».

2) Οι εμμονές και η απειρία του Γιάννη Αναστασίου και η διάσταση των απόψεών του με τον Νταμπίζα.
Το θέμα του προπονητή είναι πιο πολύπλοκο. Ο Αναστασίου επίσης είναι μαθητευόμενος προπονητής στον Παναθηναϊκό. Μπορεί να μην αρέσει η αλήθεια σε ορισμένους, αλλά αυτή είναι, όσο και αν πονάει. Μέχρι να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των «πράσινων» ήταν βοηθός και σε καμία περίπτωση δεν είχε εμπειρία από τον πάγκο μίας μεγάλης ομάδας, όπως ο Παναθηναϊκός. Έχει κάποιες ιδέες, στηρίζεται στο ολλανδικό μοντέλο, αλλά μέχρι να καταλήξει και ο ίδιος στα πλάνα του σαν προπονητής, απαιτείται χρόνος και εμπειρία. Παράλληλα, το καλοκαίρι διαπιστώθηκε μία διαφορά απόψεων με τον τεχνικό διευθυντή, την οποία έχουν παραδεχτεί δημοσίως. Αποτέλεσμα ήταν οι μεταγραφές του Νταμπίζα να μη… βρίσκουν τον δρόμο τους προς την ενδεκάδα.

3) Η έλλειψη ρευστού και ο αγώνας της διοίκησης να βρει χρήμα.
Από εδώ ξεκινούν όλα. Ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός αποτέλεσε παρελθόν και η προσπάθεια του Γιάννη Αλαφούζου για εταιρεία λαϊκής βάσης αποτέλεσε μονόδρομο. Ένας δύσκολος δρόμος, που χρειάζεται δουλειά και υπομονή για να αποδώσει καρπούς. Στην παρούσα φάση, ο Παναθηναϊκός καλείται να αποπληρώσει τις αμαρτίες του παρελθόντος, την ίδια στιγμή που πρέπει να καλύπτει και τα λειτουργικά του έξοδα. Αν κάποιος θεωρεί πως υπάρχει ένα μαγικό ραβδί που… βγάζει χρήμα, πλανάται πλάνην οικτρά. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας εγκυμονεί ανά πάσα στιγμή. Δεν αποφεύχθηκε, όπως λανθασμένα πιστεύει μία μεγάλη μερίδα οπαδών. Απαιτούνται εύστοχες κινήσεις και μέτρο. Εάν χαθεί η… μπάλα, η ομάδα θα διαλυθεί. Τα πάντα κρέμονται από μία… κλωστή. Έχουν δρομολογηθεί αρκετά, έχουν μαζευτεί ακόμη περισσότερα, αλλά απαιτείται χρόνος.

Με άλλα λόγια, το αμέσως επόμενο διάστημα, τόσο ο Γιάννης Αναστασίου, όσο και ο Νίκος Νταμπίζας και οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» θα περάσουν από τη διαδικασία της «Ιεράς Εξέτασης». Κάποιοι ενδεχομένως να… καταδικαστούν. Κάποιοι άλλοι να τη γλιτώσουν. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στο σκεπτικό που λειτούργησε ο σύλλογος το φετινό καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης