Ηφαίστειο η Κολομβία

Με υπέρμετρη αστυνομική βία η κυβέρνηση του «δεξιού» Ντούκε προσπαθεί να καταστείλει την κοινωνική αναταραχή στη χώρα

Από τις σελίδες των διεθνών της έντυπης «Α» γράφαμε πριν από δύο εβδομάδες για το καζάνι των διαδηλωτών στην Κούβα που κοχλάζει επικίνδυνα, απαιτώντας από την κομμουνιστική κυβέρνηση του προέδρου Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ περισσότερη δημοκρατία και λιγότερη ανέχεια.

Από τις βόρειες ακτές της Κολομβίας η Κούβα δεν απέχει λίγο, αλλά ο αέρας της κοινωνικής αναταραχής φαίνεται ότι έχει φυσήξει για τα καλά και στη χώρα της βορειοδυτικής γωνιάς της Λατινικής Αμερικής που έλκει την ονομασία της από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τρίτη, ανήμερα της εθνικής εορτής της χώρας στις 20 Ιουλίου, οι Κολομβιανοί βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους προκειμένου να διαδηλώσουν εναντίον της συντηρητικής δεξιάς κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, αιτούμενοι παρόμοια… αυτονόητα όπως οι Κουβανοί. δηλαδή περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και σταμάτημα της αστυνομικής καταστολής.

Στα όρια της φτώχιας σχεδόν οι μισοί Κολομβιανοί

Με το 42% των 50.000.000 Κολομβιανών να έχει πλέον κατρακυλήσει κάτω από το όριο της φτώχειας, οι διαδηλωτές καταρχάς ζητούν μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την κρατική διοίκηση πιο ανθρώπινη και επομένως περισσότερο προσανατολισμένη στην επούλωση των οικονομικών και κοινωνικών τραυμάτων που έχει προκαλέσει σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις των Κολομβιανών πολιτών δεν ξεκίνησαν τώρα αλλά στα τέλη Απριλίου, και σε αυτές  πρωτοστάτησε η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, η οποία αποτελείται από συνδικάτα, φοιτητές, κοινωνικές συλλογικότητες και οργανώσεις αυτοχθόνων.

Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι ότι μέχρι και το νέο ξέσπασμά τους είχε μεσολαβήσει ένα μορατόριουμ μεγαλύτερο των τριάντα ημερών (ως τις 15 Ιουνίου), στη διάρκεια του οποίου εκπρόσωποι της Επιτροπής είχαν καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την κολομβιανή κυβέρνηση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Ωστόσο οι συνομιλίες δεν είχαν το ποθούμενο αποτέλεσμα κι έτσι η κοινωνική αναταραχή αναζωπυρώθηκε.

ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 60 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΤΩΘΕΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΥΒΕΝΡΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Νέο φορολογικό, αλλά…

Ο Ιβάν Ντούκε βρίσκεται στον προεδρικό «θρόνο» της Κολομβίας από το 2018 (σ.σ. οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Κολομβία θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2022 και οι προεδρικές τον Μάιο του ίδιου χρόνου) και παρά την υψηλή δημοτικότητά του που ξεπερνά το 75% δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνησή του κλυδωνίζεται από τη λαϊκή αμφισβήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινωνική αναταραχή που ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου πυροδοτήθηκε από το σχέδιο αύξησης του ΦΠΑ και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, που πολύ γρήγορα αποσύρθηκε.

Τώρα, ο δεξιός πρόεδρος θέλει να προωθήσει νέα φορολογική μεταρρύθμιση και στις 20 Ιουλίου, εγκαινιάζοντας τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, λέγοντας στους βουλευτές ότι «τις φωνές στον δρόμο τις ακούμε και πρέπει να δώσουν τροφή στον διάλογο, αλλά εσείς καλείστε από την ιστορία να γίνετε οι εκπρόσωποι μιας χώρας που μεταμορφώνεται».

Με τη νέα μεταρρύθμιση, από την οποία η κυβέρνηση απέσυρε τις διατάξεις που προκαλούσαν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περί τα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν τόσο σκληρό που και εξαιτίας της οργής των Κολομβιανών ο τέως –πλέον– υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας, Αλμπέρτο Καρασκίγια, εξαναγκάστηκε να κουνήσει… μαντίλι.

Μετρούν νεκρούς και τραυματίες 

Όπως προαναφέρθηκε, αυτό που μεταφορικά πονά όσους Κολομβιανούς διαδηλώνουν, δηλαδή τα μέτρα λιτότητας, ακολουθείται από αυτό που τους πονά και κυριολεκτικά. Κι αυτό είναι η αστυνομική βία που επιστράτευσε η κυβέρνηση Ντούκε για να απαντήσει στη λαϊκή αντίδραση.

 

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης εφαρμόζουν σχέδια αποκλεισμού των οδικών προσβάσεων στις έδρες της Προεδρίας και του Κοινοβουλίου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι αρχές ασφαλείας της Κολομβίας ανακοίνωσαν την ανάπτυξη 65.000 στρατιωτικών και αστυνομικών ενόψει των διαδηλώσεων.

Η κυβερνητική εκδοχή διατείνεται πως ανάμεσα στους διαδηλωτές έχουν παρεισφρήσει αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης η οποία συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος των Άνδεων, δικαιολογώντας έτσι την πολεμική κινητοποίηση.

Τον φόρο αίματος, πάντως, πληρώνουν οι διαμαρτυρόμενοι Κολομβιανοί καθώς, σύμφωνα με το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, της ανεξάρτητης δημόσιας αρχής της Κολομβίας που είναι αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, από τις 28 Απριλίου μέχρι σήμερα περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και αρκετές χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας, που ανήγγειλε ο Ιβάν Ντούκε στα μέσα Ιουνίου, αναμένεται επίσης να τεθεί σε συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Θεωρείται, όμως, ανεπαρκές από τους διαδηλωτές, οι οποίοι αξιώνουν ιδίως η αστυνομία να πάψει να υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα