Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο

Τι περιλαμβάνουν για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές και αγρότες

Τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για το Δεκέμβριο ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, τον επόμενο μήνα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 60 Euro/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
  • Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25Euro/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Δεκέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 34,7 εκατ. ευρώ.

Πολύχρωμα τιμολόγια…

Στο μεταξύ, το αργότερο έως την 1η Δεκεμβρίου 2023, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλουν να στείλουν στους καταναλωτές τα ενημερωτικά «ραβασάκια» για τα νέα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Στο λεγόμενο «πράσινο» τιμολόγιο αναμένεται να μεταφερθεί η πλειονότητα των καταναλωτών, αφού εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν σταθερά τιμολόγια ρεύματος.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στο «πράσινο» κοινό τιμολόγιο, θα μεταπέσουν, αυτομάτως, την 1η Ιανουαρίου 2024 όσοι δεν έχουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τον πάροχό τους και δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει να επικοινωνούν με τους πελάτες και τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα καλά καθώς τους ενημερώνουν ότι τα «πράσινα» τιμολόγια θα είναι ακριβότερα από τα κυμαινόμενα «κίτρινα», στα οποία προβλέπεται τιμή χρέωσης προμήθειας εκ των υστέρων (ex post) που μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ακριβότερα, όπως είναι αναμενόμενο, θα είναι τα τιμολόγια σταθερής τιμής χρέωσης («μπλε» τιμολόγια).

Καλύτερα όλων θεωρούνται τα «πορτοκαλί» τιμολόγια με δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης βάσει των τιμών της αγοράς αλλά μπορούν να τα επιλέξουν μόνο όσοι έχουν εγκατάσταση έξυπνου μετρητή στην παροχή του καταναλωτή.

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τη μοναδική φορά που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στις αρχές Νοεμβρίου, δεν υποστήριξε ότι τα «πράσινα» τιμολόγια θα είναι φθηνότερα και απέφυγε να μιλήσει για ρήτρες και μηχανισμούς διακύμανσης.

Να σημειώσουμε πως από την 1η Ιανουαρίου 2024, εισάγεται στους λογαριασμούς ρεύματος και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των προμηθευτών προς τους πελάτες τους, ηλεκτρονικό ή έντυπο, διακριτό πεδίο με κωδικό QR για την αυτόματη σύγκριση του τιμολογούμενου προϊόντος προμήθειας με τα υπόλοιπα προσφερόμενα τιμολόγια, καθώς και παραπομπή στον ιστότοπο του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΑΕΥ (www.energycost.gr).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα