Ινδονησία: Ξήλωσαν την Αστυνομία για την τραγωδία

Με ανακρίσεις αξιωματούχων της αστυνομίας, συνεχίσθηκε η έρευνα των αρμοδίων φορέων της Ινδονησίας, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία με τους 125 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες, μετά την λήξη ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Μπροστά στην δημόσια κατακραυγή, επεβλήθησαν οι πρώτες κυρώσεις σε όσους κρίθηκαν υπεύθυνοι για την φονική εισβολή εκατοντάδων οπαδών στο γήπεδο της πόλης Μαλάνγκ στην ανατολική Ιάβα, όταν η αστυνομία άρχισε να ρίχνει μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων για να ελέγξει το πλήθος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι οπαδοί της τοπικής Αρέμα, δημιούργησαν ένα κέντρο καταγγελιών στην Μαλάνγκ τονίζοντας πως είναι διατεθειμένοι να διώξουν ποινικά τους αστυνομικούς που κρίθηκαν υπεύθυνοι για τυχαία στόχευση πλήθους, παγιδευμένου στις εξέδρες.

«Εάν υπήρχαν ταραχές, τα δακρυγόνα θα έπρεπε να είχαν κατευθυνθεί προς το γήπεδο, όχι προς τις εξέδρες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ντάνι Αγούνγκ Πρασέτιο, συντονιστής των οργανωμένων φιλάθλων της Αρέμα και συνέχισε: «Υπήρχαν πολλά θύματα ανάμεσα σε όσους βρίσκονταν στις εξέδρες. Πανικοβλήθηκαν από τα δακρυγόνα».

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, απολύθηκε την Δευτέρα (3/10) και εννέα αξιωματικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ 19 αστυνομικοί ανακρίθηκαν για την τραγωδία στο γήπεδο, όπου υπήρχαν μόνο οπαδοί της Αρέμα, δήλωσε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας, Ντέντι Πρασέτιο.

Η κυβέρνηση ανέστειλε όλους τους αγώνες της πρώτης εθνικής κατηγορίαας και ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει έρευνα για την τραγωδία, που θα μπορούσε να διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες.

«Εάν δεν υπήρχαν δακρυγόνα, μπορεί να μην υπήρχε χάος», δήλωσε ο Τσοϊρούλ Ανάμ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», προσθέτοντας: «Θα δούμε τι πραγματικά συνέβη σε σχέση με τη βία και την υπερβολική χρήση βίας».

Το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι όλα τα θύματα έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ υπάρχουν 68 σοβαρά τραυματίες και 219 άτομα με ελαφρά τραύματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα