ΗΠΑ και Γαλλία στα… playoff των εξαγωγών όπλων

Κατρακυλάει η Ρωσία στη σχετική λίστα

Στη μεγαλύτερη… χαρά των γαλλικών και αμερικανικών βιομηχανιών όπλων έχει εξελιχθεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης για την περίοδο  2018-2022, σύμφωνα με τα οποία οι εισαγωγές σημαντικών όπλων που κάνουν  τα ευρωπαϊκά κράτη αυξήθηκαν κατά 47% μεταξύ των περιόδων 2013-2017 και 2018-2022.

Το ελατήριο αυτής της απότομης αύξησης μοιάζει να είναι ο φόβος των περισσότερων κρατών της Γηραιάς Ηπείρου από τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας και το ενδεχόμενο η ρωσική απειλή να χτυπήσει την πόρτα τους, δεδομένου μάλιστα ότι τις ίδιες περιόδους αναφοράς οι εισαγωγές όπλων έχουν μειωθεί παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο που κατέχουν οι ΗΠΑ στην παγκόσμια «πίτα» εξαγωγών όπλων αυξήθηκε στο 40% από το 33% που κατείχαν πρωτύτερα, ενώ σε ό,τι αφορά τη Γαλλία o ανώτερος ερευνητής του προγράμματος SIPRI για τις μεταφορές όπλων Pieter D. Wezeman μιλώντας στο Euronews εξήγησε ότι εδώ και καιρό το Παρίσι στηρίζει τις εξαγωγές και του κλάδου των οπλικών συστημάτων, καθώς η πώληση όπλων σε άλλα κράτη αποτελεί εκτός από έσοδο και ένα σημαντικό μέρος της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής και της προσπάθειας της χώρας να ασκήσει επιρροή θεωρώντας τον εαυτό της ως μεγάλη δύναμη.

Στους χαμένους της εξαγωγικής κούρσας εξοπλισμών συγκαταλέγεται πλέον η Ρωσία καθώς ενώ παραμένει στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας πίσω από τις ΗΠΑ το μερίδιό κατρακύλησε 6 μονάδες και από το 22% μειώθηκε στο 16%.

Ειδικότερα, στις εξεταζόμενες περιόδους (2013-2017, 2018-2022) οι ρωσικές εξαγωγές όπλων μειώθηκαν σε 8 από τους 10 μεγαλύτερους «πελάτες» της, με την μεγαλύτερη χασούρα να έρχεται από την Ινδία (-37%), την ίδια ώρα που η μείωση των εξαγωγών ρωσικών όπλων προς τους άλλους 7 μεγάλους πελάτες της Μόσχας ήταν κατά μ.ο. στο -59%.

Μόνο στην Κίνα και στην Αίγυπτο έγραψαν αύξηση οι ρωσικές εξαγωγές όπλων κατά +39% και +44% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα