ΗΠΑ… Κίνα και στην μέση… η Ταϊβάν: Ο Λόιντ Όστιν μιλά για “προκλητική στάση του Πεκίνου”

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας προειδοποίησε χθες τον Όστιν πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει ακόμα και σε πόλεμο, αν κάποιος τολμήσει να αποσπάσει την Ταϊβάν από την Κίνα

ΗΠΑ: «Προκλητική και αποσταθεροποιητική» η δραστηριότητα του Πεκίνου στην Ταϊβάν, είπε ο Όστιν

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας προειδοποίησε χθες τον Όστιν πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει ακόμα και σε πόλεμο, αν κάποιος τολμήσει να αποσπάσει την Ταϊβάν από την Κίνα
Μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέι Φενγκέ και τις προειδοποιήσεις του τελευταίου περί «πολέμου, αν χρειαστεί, σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να παρέμβει στην Ταϊβάν», ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έδωσε τις δικές του απαντήσεις, ανεβάζοντας ξανά τους τόνους προς το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, ο Όστιν κατήγγειλε την «προκλητική, αποσταθεροποιητική» στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν, καθώς και την αυξανόμενη επιθετικότητα του Πεκίνου στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου έχουν εμφανιστεί ξανά σχετικά με την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, την οποία ωστόσο η Κίνα θεωρεί ως έδαφός της.

Το Πεκίνο έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εισβολές στην εναέρια αμυντική ζώνη της Ταϊβάν φέτος και την Παρασκευή ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φενγκέ προειδοποίησε το Όστιν ότι η Κίνα είναι έτοιμη να προχωρήσει «ακόμα και σε πόλεμο» εάν το νησί κηρύξει την ανεξαρτησία του.

«Είμαστε μάρτυρες μιας σταθερής αύξησης της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στην Ταϊβάν», δήλωσε στο φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί Άμυνας από την Ασία και όλο τον κόσμο.

«Αυτό περιλαμβάνει κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν κοντά στην Ταϊβάν, σε αριθμό ρεκόρ τους τελευταίους μήνες και σχεδόν σε καθημερινή βάση», είπε.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo από οποιαδήποτε πλευρά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, τόνισε, τη σημασία «πλήρως ανοικτών γραμμών επικοινωνίας με τους ηγέτες της κινεζικής άμυνας» για την αποφυγή λανθασμένων υπολογισμών. «Αυτές είναι βαθιά, βαθιά σημαντικές συνομιλίες».

Την Παρασκευή, ο Γουέι είχε προειδοποιήσει τον Όστιν ότι «αν κάποιος τολμήσει να αποσπάσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός σίγουρα δεν θα διστάσει να ξεκινήσει πόλεμο ανεξαρτήτως κόστους», σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους.

Ορκίστηκε επίσης ότι το Πεκίνο θα «συντρίψει κάθε συνωμοσία ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και θα υποστηρίξει αποφασιστικά την ενοποίηση της πατρίδας», σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι απορρίπτει τους «παράλογους ισχυρισμούς» του Πεκίνου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα