ΗΠΑ: Οι εκλογές στην Ατλάντα και η αγωνία της Αθήνας

Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2021, όταν εμείς θα κληθούμε να αποφασίσουμε ποιες δραστηριότητες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου θα ξεκλειδώσουν από το lockdown στις ΗΠΑ πέραν από τις ετοιμασίες για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν θα εξελιχθεί και μία κρίσιμη εκλογική διαδικασία. Την συγκεκριμένη ημερομηνία θα διεξαχθούν οι εκλογές για τις δύο θέσεις που δικαιούται η συγκεκριμένη Πολιτεία στο Κογκρέσο.

Μέχρι σήμερα εκλεγμένοι είναι ο 70χρονος Ντέιβιντ Περντιού και η 50χρονη Κέλι Λέφλερ, αμφότεροι ρεπουμπλικάνοι. Με βάση και τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, όπου ο Μπάιντεν κέρδισε την συγκεκριμένη Πολιτεία για τους δημοκρατικούς για πρώτη φορά από το 1992 (επί Κλίντον) έχει βάσιμες ελπίδες να κερδίσει αν όχι και τις δύο έδρες στο Κογκρέσο, τουλάχιστον την μία. Και εάν κερδίσει έστω και την μία έδρα θα έχει την πλειοψηφία και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα και θα μπορεί χωρίς να ρωτήσει κανέναν να προχωρήσει σε κρίσιμες επιλογές. Όπως η επανάκαμψη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η εγκατάλειψη της στάσης απομονωτισμού από τις διεθνείς υποθέσεις, η αναγέννηση της σχέσης με τους Ευρωπαίους για μια «νέα συμφωνία συλλογικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» και η ενεργότερη εμπλοκή της Αμερικής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Εύλογα θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχουν οι εκλογές στην Ατλάντα με την Ελλάδα. Το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι η ατμόσφαιρα στην Ουάσιγκτον είναι φιλελληνική. Και ότι το περιβάλλον του νέου προέδρου (επηρεασμένο και από τις επαφές που έχουν αναπτυχθεί με τον εξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν) κλίνει προς την ελληνική πλευρά, θεωρώντας ως… ταραξία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπότε εάν αποκτήσει τον έλεγχο και στα δύο σώματα ο Μπάιντεν θα έχει λυμένα τα χέρια για να επιβάλλει την τάξη. Αυτά τα νέα ικανοποίησαν την Αθήνα, αλλά καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Διότι όποιος εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την Τουρκία πλανώνται πλάνην οικτρά. Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την Ουάσιγκτον είναι να τσαλακώσει τον Ερντογάν και όχι να επιτρέψει την Τουρκία συμμαχήσει με την Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα