Ιράν: Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας στη γενέτειρα της Μάχσα Αμινί

Συναγερμός για την επέτειο ενός έτους από τον τραγικό θάνατό της που οδήγησε σε πολύμηνη εξέγερση, φυλάκιση και εκτελέσεις

Ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί εν αναμονή κλιμάκωσης των ταραχών αυτό το σαββατοκύριακο, την πρώτη επέτειο από τον θάνατό της ενώ κρατείτο από την αστυνομία των Ηθών, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο θάνατος στις 16 Σεπτεμβρίου της Αμινί, μια 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, που συνελήφθη κατηγορούμενη ότι παραβίασε τους πολύ αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προκάλεσε μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κλιμακώθηκαν στη μεγαλύτερη έκφραση αμφισβήτησης προς τις ιρανικές αρχές εδώ και χρόνια. Πάνω από 500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 71 ανηλίκων, σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν στις ταραχές τις οποίες τελικά κατέστειλαν οι δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Υπάρχει ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στη Σακέζ», δήλωσε στο Reuters ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, αναφερόμενος στη γενέτειρα της Αμινί στη δυτική επαρχία του Κουρδιστάν. Άλλος ακτιβιστής δήλωσε ότι μια μικρή ομάδα διαδηλωτών φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα πριν διαλυθούν.

Οι δύο ακτιβιστές θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υπό τον φόβο αντιποίνων από την κυβέρνηση εν μέσω λήψης αυστηρότερων μέτρων σε βάρος διαφωνούντων ενώ πλησιάζει η επέτειος θανάτου της Αμινί.

Σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν αναφορές για ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας σε πολλές πόλεις, κυρίως εντός του Κουρδιστάν. Οι αναφορές αυτές δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν άμεσα.

Σε ανακοίνωση, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νορβηγία Hengaw δήλωσε ότι πολλές κουρδικές πόλεις στο δυτικό Ιράκ «έχουν βιώσει κλίμα εκφοβισμού και τη κήρυξη κατάστασης πολέμου τις τελευταίες ημέρες». Ανέφερε ότι πολυάριθμοι πολίτες έχουν συλληφθεί.

Η Hengaw προσέθεσε ότι στρατιωτικό προσωπικό έχει εγκατασταθεί σε λόφο δίπλα στη Σακέζ, ενώ κάτοικοι είδαν ενισχυμένη παρουσία ελικοπτέρων πάνω από την πόλη. Κάτοικοι της Σακέζ ανέφεραν, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι αρχές είχαν τοποθετήσει νέες κάμερες παρακολούθησης σε όλη την πόλη προφανώς για να εντοπίζουν και να ταυτοποιούν διαδηλωτές. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει τις αναφορές αυτές.

Οι ιρανικές αρχές έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και τους πράκτορές τους στην περιοχή ότι βρίσκονται πίσω από την αναταραχή που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι ιρανικές αρχές «υποβάλλουν τις οικογένειες των θυμάτων σε αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, επιβάλλοντας σκληρούς περιορισμούς σε ειρηνικές διαδηλώσεις σε σημεία ταφής και καταστρέφοντας μνήματα θυμάτων».

Δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση τον Σαφά Αελί, θείο της Αμινί, στις 5 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσαν συγγενείς στο Reuters.

Πολλοί δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές, φοιτητές, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, προσωπικότητες του δημόσιου βίου και μέλη εθνοτικών μειοψηφιών, που έχουν κατηγορηθεί ότι συνδέονται με το κύμα διαμαρτυρίας, καθώς και συγγενείς διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν στις ταραχές, έχουν συλληφθεί, κληθεί από τις αρχές, απειληθεί ή έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και σε χώρες της Δύσης.

Η ιρανική εφημερίδα Etemad ανέφερε τον Αύγουστο ότι ο δικηγόρος της οικογένειας της Αμινί επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για «προπαγάνδα σε βάρος του συστήματος». Εάν καταδικαστεί, ο Σαλέχ Νικμπάχτ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία έτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα