«Ίσως κάποιοι να μην θέλουν να τελειώσει η αξιολόγηση…»

Επιθετική ρητορική, αιχμές και καρφιά κατά πάντων εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, «φωτογραφίζοντας» το ΔΝΤ, τον Πολ Τόμσεν και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως υπεύθυνους για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Πριν το ξέσπασμα του πρωθυπουργού, είχε προηγηθεί συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg στην οποία αν και αναγνώρισε εκ νέου τα λάθη του Ταμείου, άφησε με τη σειρά της αιχμές για τους ευρωπαίους αλλά και την ελληνική πολιτική τάξη ότι υπεκφεύγει. «Η Ελλάδα δεν μπορεί συνεχώς να ακολουθεί και να περιμένει ότι τα πράγματα θα διευθετηθούν. Οι έλληνες ηγέτες πρέπει να αναλάβουν την ιδιοκτησία της επανίδρυσης της χώρας τους» ήταν η χαρακτηριστικότερη αποστροφή της Διευθύντριας του ΔΝΤ.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός. «Κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα να επιλέγει η κυβέρνηση τα μέσα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων». Αυτό είναι θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε σημειώνοντας ότι «βασική αρχή είναι ο σεβασμός στο κυριαρχικό δικαίωμα ενός λαού να επιλέγει κυβερνήσεις και αυτές τον τρόπο που θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους.  Το πρόβλημα ανέφερε ο κ. Τσίπρας δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες αλλά ότι οι κανόνες δεν είναι αποτελεσματικοί.

«Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές… Είναι παράδοξο από τη μία να αναγνωρίζουν τα λάθη αυτοί που εφαρμόζουν τις πολιτικές και την ίδια στιγμή να επιμένουν στη εφαρμογή του λάθους και να λένε ότι εσείς δεν το εφαρμόζετε με ευχαρίστηση. Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς, αλλά με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που έχει πάρει μία πορεία εξαιρετικά δυσάρεστη. «Φωτογράφισε» περαιτέρω τον Πολ Τόμσεν όταν είπε πως «για έναν τεχνοκράτη υπάλληλο μπορεί να αποτελεί θέμα εμμονών αν θα πετύχει και το τρίτο πρόγραμμα, αλλά για την Ευρώπη αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα η ανάκαμψη». Ανέφερε πως «εφόσον δεν έχουν προκύψει δεδομένα που δυσχεραίνουν την οικονομίας της χώρας, είτε θα έπρεπε να βελτιωθούν οι προβλέψεις, είτε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο από όσα συμφωνήσαμε».

«Αυτό λέει για το χρέος η συμφωνία»
Σε ερώτηση για το ελληνικό χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το ζήτημα του χρέους και της ελάφρυνσης, της δημιουργίας ενός δημοσιονομικού περιθωρίου, που θα δίνει περιθώρια να πέσουν λεφτά και στην ανάπτυξη και όχι μόνο στο χρέος, είναι ένα κοινό θέμα. Η συμφωνία λέει ξεκάθαρα ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Και όταν κάτι ξεκινάει, τελειώνει κιόλας. Ενδεχομένως κάποιοι που δεν θέλουν να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, δεν θέλουν και να τελειώσει ποτέ η αξιολόγηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός δείχνοντας προς την πλευρά του γερμανού υπουργού οικονομικών.

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βγει από το μνημόνιο, όπως οι άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «από το 2010 ως το 2015 συντελέστηκε περισσότερη καταστροφή, σε σχέση με τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Χάσαμε το 25% του εθνικού πλούτου, εκτινάχθηκε η ανεργία. Είδαμε να εφαρμόζονται μέτρα συνολικού ύψους 63 δισ. ευρώ. Αυτό δεν έγινε πουθενά στην Ευρώπη. Χρειάζεται μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», σημείωσε ο ίδιος.

«Για εμάς έχει σημασία να γνωρίζουμε ότι αυτό τον αγώνα δεν τον διεξάγουμε μόνοι, ότι έχουμε κυβερνήσεις – συμμάχους στον αγώνα να υπερβούμε τη λογική της λιτότητας. Η Ευρώπη έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Καλούμαστε να σχεδιάσουμε εναλλακτικές πολιτικές και να αποδείξουμε εφαρμόζοντάς τις ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από αυτές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα