Και επί γης (αλλά όχι της ουκρανικής) ειρήνη…

Η Μόσχα αλλά και ο ΟΗΕ «γειώνουν» την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο με ατζέντα τις πιθανότητες τερματισμού του ρωσο-ουκρανικού πολέμου που ετοιμάζεται να… χρονίσει

Το «επί Γης ειρήνη» που ψάλλουν οι Ορθόδοξοι Ρώσοι την ημέρα που εορτάζεται παγκοσμίως η γέννηση του Θεανθρώπου μάλλον δεν συμπεριλαμβάνει και την ειρήνευση στην ουκρανική γη. Όπως, άλλωστε, διαμήνυσε την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων η «γριά αλεπού» της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, οι όροι που έχει θέσει η Μόσχα στο Κίεβο είναι γνωστοί και εφόσον δεν γίνουν δεκτοί, τη λύση δεν θα τη δώσει ο εορτάζων Άγιος Βασίλης αλλά ο «κόκκινος» στρατός.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Στο μεγαλύτερο μέρος του το 2022 που μας αποχαιρετά σε λίγες ώρες «μαρκαρίστηκε» από την ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Το εξαιρετικά δυσοίωνο είναι ότι ο καινούργιος χρόνος δεν φαίνεται να κουβαλά στις αποσκευές του ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα λήψης της περιπέτειας που έχει στοιχίσει τόσα πολλά σε τόσους πολλούς. Από την πλευρά των αμυνόμενων κυριαρχεί η ανάγκη για ειρήνευση με μία εύλογη αλλά μάλλον όχι ρεαλιστική απαίτηση δικαίωσης του αγώνα τους διά της έμπρακτης καταδίκης της ρωσικής εισβολής και κατοχής. Από την πλευρά τους οι επιτιθέμενοι δεν έχουν κατευνάσει το αναθεωρητικό όραμά τους στη περιοχή θέτοντας μαξιμαλιστικούς όρους. Κάπου στη μέση η διεθνής κοινότητα παραμένει ακροατής είτε επειδή δεν μπορεί είτε επειδή δεν θέλει να κάνει κάτι αποτελεσματικό. Συνέπεια; Συνεχίζεται το πόκερ μεταξύ των εμπολέμων και του επιδιαιτητή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επομένη των Χριστουγέννων, το Κίεβο δια στόματος του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, έριξε στο τραπέζι την πρόταση να διοργανωθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο μία Σύνοδος Κορυφής με… παγκοσμιοποιημένη σύνθεση όπου θα συζητηθούν οι δυνατότητες τερματισμού του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Ως μεσολαβητή αυτής της ειρηνευτικής απόπειρας η Ουκρανία κάλεσε τον ΟΗΕ και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, θέτοντας όμως ένα μάλλον ουτοπιστικό αίτημα: πριν το Κίεβο κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Μόσχα θα πρέπει να έχει καθίσει στο σκαμνί του Διεθνούς Δικαστηρίου κατηγορούμενη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Από που εκπορεύονται οι υψηλές ουκρανικές προσδοκίες; Από πουθενά η είναι η απάντηση, απλώς η πολιτική ηγεσία της χώρας θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό –απειλή Διεθνούς Δικαστηρίου και Σύνοδος Κορυφής– θα πιεστεί διπλωματικά η Μόσχα να κάνει ένα βήμα πίσω ως προς τις απαιτήσεις. Αν κρίνουμε, πάντως, από την έως τώρα ανταπόκριση στις ουκρανικές προτάσεις ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι υπουργοί του δεν θα πρέπει να νιώθουν ότι το σχέδιό τους «περπατάει».

Καταρχάς, από τον ΟΗΕ δεν γείωσαν την πρόταση Κουλέμπα για διαμεσολάβηση έσπευσαν όμως να κατεβάσουν τον πήχη υπογραμμίζοντας ότι η διαμεσολάβηση μπορεί να υπάρξει μόνο εάν συμφωνούν σε αυτό τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Κατά δεύτερον, από την Μόσχα έπεσε «άκυρο» όχι μόνο στα περί διαμεσολάβησης αλλά και στο τι είναι σε θέσει να απαιτεί η Ουκρανία. Οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ που μεταφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ είναι ενδεικτικά των ρωσικών (ανυποχώρητων) προθέσεων. «Οι προτάσεις μας για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση των εδαφών που ελέγχονται από το καθεστώς (σ.σ. εννοεί την κυβέρνηση Ζελένκσι), την εξάλειψη των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που πηγάζουν από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των νέων εδαφών μας, είναι καλώς εγνωσμένες από τον εχθρό» είπε χαρακτηριστικά ο 72χρονος διπλωμάτης και συμπλήρωσε απειλητικά: «Το θέμα είναι απλό: Εφαρμόστε τις, για το δικό σας καλό. Σε διαφορετική περίπτωση, το ζήτημα θα το καθορίσει ο ρωσικός στρατός».

«Δεν μασάμε…» το μήνυμα Πούτιν

Πέντε ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου και προφανώς για να μην υπάρχει η παραμικρή αίσθηση ότι η Ρωσία θα υποκύψει σε τυχόν διπλωματικές ή οικονομικές πιέσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έβαλε την υπογραφή του σε διάταγμα που λέει… νιέτ στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και εν γένει πετρελαϊκών προϊόντων στις χώρες της Ε.Ε. και του G7 που στις 5 του Δεκέμβρη είχαν υιοθετήσει το μέτρο της επιβολή πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο. Το ενεργειακό απαγορευτικό που εξεδόθη από το Κρεμλίνο έχει ημερομηνία έναρξης της ισχύος του την 1η Φεβρουαρίου και ημερομηνία λήξης την 30η Ιουνίου. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο διάταγμα περιλαμβάνεται ένας αστερίσκος που δίνει το δικαίωμα στον «τσάρο» να άρει την απαγόρευση επικαλούμενος κάποια ειδική περίπτωση. Ποια μπορεί να είναι αυτή; Είτε η Δύση να ανακρούσει πρύμναν μη αντέχοντας χωρίς τον ρωσικό «μαύρο χρυσό» είτε η Ρωσία να τα βρει σκούρα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της και ενόψει ελλειμμάτων να ποιήσει την ανάγκη φιλανθρωπία.

 

Ντύθηκε Νοστράδαμος ο Μεντβέντεφ

Νοστράδαμος ντύθηκε χρονιάρες μέρες ο νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και προέβλεψε ένα δυστοπικό 2023 για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όλοι κάνουν προβλέψεις. Πολλοί κάνουν φουτουριστικές υποθέσεις, σαν να συναγωνίζονται για τις πιο ακραίες και τις πιο παράλογες. Εδώ είναι η ταπεινή μας συμβολή» είπε εισαγωγικά ο 57χρονος Ρώσος κομισάριος και απαρίθμησε έναν μαύρο δεκάλογο προβλέποντας μεταξύ άλλων:

>> Την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. που θα επιφέρει την κατάρρευση της Ένωσης και τη διακοπή της χρήσης του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος.

 

>> Την κατάληψη εδαφών της δυτικής («πρώην» όπως τη χαρακτηρίζει) Ουκρανίας από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

 

>> Τη δημιουργία του Τέταρτου Ράιχ που θα περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τα κράτη της Βαλτικής, τη «Δημοκρατία του Κιέβου» και άλλους «απόκληρους» και την κήρυξη πολέμου με τη Γαλλία.

 

>> Το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ με την απόσχιση-ανεξαρτητοποίηση της Καλιφόρνιας και του Τέξας, την σχηματισμό νέου κράτους από το Τέξας και το Μεξικό, καθώς και την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Έλον Μασκ.

 

Ο τελευταίος, πάντως, απάντησε μέσω Twitter στον Μεντβέντεφ λέγοντας ότι πρόκειται για τις πιο παράλογες προβλέψεις που έχει ακούσει ποτέ «ενώ δείχνουν επίσης εκπληκτική έλλειψη επίγνωσης της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης και της βιώσιμης ενέργειας». Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε κι αυτός…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα