«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για το ιό του Δυτικού Νείλου: Συμπτώματα και τρόποι προστασίας

Τα πιο ευπαθή άτομα είναι τα ανοσοκατεσταλμένα, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια νοσήματα

Αυξάνονται την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δυο θάνατοι στη χώρα μας, από μολυσμένα κουνούπια.

«Είναι αναμενόμενο αυτή την περίοδο να υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία. Από την εμπειρία μας από τα προηγούμενα χρόνια αναμένουμε την κορύφωση να συμβαίνει περίπου στα μέσα Αυγούστου», είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Κ. Δημήτρης Παρασκευής για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ακόμα ανέφερε τα πιο ευπαθή άτομα είναι τα ανοσοκατεσταλμένα, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Πώς προστατευόμαστε από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά έχει σημασία να λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, όπως να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά, να χρησιμοποιούμε κατάλληλες σίτες προστασίας. Αν τυχόν έχουμε κήπους, να προσέχουμε ώστε να μην υπάρχουν στάσιμα ύδατα και να χρησιμοποιούμε, σε τυχόν αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν τέτοιου είδους καταστάσεις, ειδικές σίτες έτσι ώστε να αποφεύγεται η κυκλοφορία των κουνουπιών, των διαβιβαστών που μπορεί να προκαλέσουν διασπορά του νοσήματος. Γενικά για τον γενικό πληθυσμό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία, αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα».

Τα συμπτώματα

Ως προς τα συμπτώματα ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι σε ένα μικρό ποσοστό περίπου 20%, θα εμφανιστούν ήπια συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση, διάρροιες. «Βέβαια δεν είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστούν όλα τα συμπτώματα αλλά κάποια από αυτά. Αν τυχόν εμφανιστούν κάποια συμπτώματα, μπορούμε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια, συμβουλή από τον οικογενειακό γιατρό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα