Καρφιά Βερβεσού κατά Κοντονή για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι Αθηναίοι δικηγόροι μετά την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, επί της οποίας θα αποφανθούν δια δημοψηφίσματος στις 5, 6, 7, 8 και 11 του Ιουνίου 2018.

Κάλπες θα στηθούν στην Ευελπίδων, στο Εφετείο, αλλά και στον Δικηγορικό Σύλλογο, προκειμένου το σώμα των δικηγόρων να τοποθετηθεί και δια της ψήφου του στην κυβερνητική πρόθεση για διάσπαση του Πρωτοδικείου της Ευελπίδων σε δύο ακόμη Πρωτοδικεία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, έθεσε στον Σταύρο Κοντονή μία σειρά ερωτημάτων, δίνοντας στοιχεία για τις τραγικές, όπως είπε, ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ εξέθεσε και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία αντίθετα με την Ελλάδα, συγχωνεύει τα δικαστήρια της, αντί να τα πολλαπλασιάζει.

«Αναρωτιέμαι που θα βρεθούν τα χρήματα για την σύσταση των δύο νέων Πρωτοδικείων» είπε ο κ. Βερβεσός, σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από την στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η επίμαχη εξαγγελία συνδέεται με τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η διάσπαση του Πρωτοδικείου θα βοηθήσει τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και θα καταστρέψει τα μικρά αλλά και τους δικηγόρους που δουλεύουν μόνοι.

«Στον διάλογο που είχαμε τελευταία, ο κ. Κοντονής δεν μας είπε ποτέ ότι σκοπεύει να κάνει τρία Πρωτοδικεία. Δεν μας κάλεσε ποτέ να μας ενημερώσει. Που θα τα κάνει, ποσό κοστίζουν, που θα βρει τα κονδύλια. Πως θα τα κάνει με τους ίδιους δικαστές; Με τον ίδιο αριθμό; Αυτήν τη στιγμή στο Πρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών ενώ συνολικά, εάν συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενά φθάνουν τα 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέα Πρωτοδικεία;» αναρωτήθηκε ο κ. Βερβεσός.

Όπως υποστηρίχθηκε τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί πολύ η δικαστική ύλη στο Πρωτοδικείο, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε γιατί πολλές διαδικασίες μεταφέρθηκαν στα 14 Ειρηνοδικεία της Αττικής, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης, και τέθηκαν τα ερωτήματα: Γιατί να μην ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα Ειρηνοδικεία; Γιατί προέκυψε η ανάγκη της σύστασης νέων Πρωτοδικείων;

Προς επίρρωση δε των θέσεων του, ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι ο γιατρός που βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει προσληφθεί και πληρώνεται από τον ΔΣΑ, ενώ ο ΔΣΑ είναι αυτός που με δικά του χρήματα αναβαθμίζει το Ίντερνετ στο Πρωτοδικείο.

Ακόμα ανέφερε ότι ο ΔΣΑ δίνει χρήματα για την αγορά κλιματιστικών, εκτυπωτών, φωτοτυπικού χαρτιού, κ.λπ. για το Πρωτοδικείο, ενώ τα τελευταία χρόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει δαπανήσει περισσότερα από 300.000 ευρώ για αγορά και συντήρηση μηχανημάτων, έπιπλα γραφείου, συντήρηση ασανσέρ, εγκατάσταση και λειτουργία wi-fi.

Κλείνοντας, ο κ. Βερβεσός εξέφρασε το ερώτημα: «Με τι χρήματα θα φταχτούν τα καινούργια Πρωτοδικεία; Εδώ δεν έχουν φωτοτυπικό χαρτί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα