Καταθέτει ξανά ο Μπουζιάνης στη δίκη Πισπιρίγκου, μετά από αίτημα Κούγια

Οι τόνοι ανέβηκαν ξανά στη δικαστική αίθουσα - «Η Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη» επιμένει η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου 

Την εκ νέου κλήτευση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος απέδωσε το θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη σε δηλητηρίαση από κεταμίνη, αποφάσισε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση θανάτου του παιδιού με κατηγορούμενη την μητέρα του, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Με αυτή την απόφαση το δικαστήριο έκανε έτσι δεκτό σχετικό αίτημα που υπέβαλλε σήμερα στο ακροατήριο ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας Αλέξης Κούγιας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπουζιάνης έχει ήδη καταθέσει στη δίκη αναφορικά με τη νεκροψία – νεκροτομή που είχε διενεργήσει στη σορό του κοριτσιού. Τώρα, όμως καλείται να επανεξεταστεί την ερχόμενη Τετάρτη για νέα ζητήματα που έθεσε η υπεράσπιση, προσκομίζοντας μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη φωτογραφίες, εφόσον αυτές υπάρχουν, από τη νεκροτομή του κοριτσιού.

Ειδικότερα, ο κ. Μπουζιάνης καλείται εκ νέου στο δικαστήριο διότι σύμφωνα με την υπεράσπιση θα πρέπει: α) να εξηγήσει τα ίχνη απινίδωσης που εντόπισε στο σώμα του παιδιού, δεδομένου ότι νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έχει καταθέσει ότι δεν έγινε απινίδωση στο κοριτσάκι , β) να διευκρινίσει σε ποιο ποιό χέρι ήταν τοποθετημένος ο φλεβοκαθετήρας στο παιδί και γ) να απαντήσει στο εάν αν έλαβε μεταθανάτιο αίμα από τη αριστερή η τη δεξιά κοιλία της καρδιάς του παιδιού, καθώς θέση της υπεράσπισης είναι ότι η συγκέντρωση κεταμίνης στο αίμα της Τζωρτζίνας βρέθηκε αυξημένη λόγω εσφαλμένης δειγματοληψίας (σ.σ. λήφθηκε αίμα μόνο από την καρδιά ενώ θα έπρεπε να ληφθεί και από άλλα όργανα, κατά την υπεράσπιση).

Αντίθετα, σήμερα με άλλη ομόφωνη απόφασή του το δικαστήριο απέρριψε άλλα αιτήματα που υπέβαλλε στο ακροατήριο η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου αλλά και ο εκ των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας Δ. Γεωργακόπουλος. Αυτά αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην νέα κλήτευση του κ. Νίκου Ράικου καθηγητή τοξικολογίας επικεφαλής του εργαστηρίου τοξικολογίας του ΑΠΘ (αίτημα της υπεράσπισης) αλλά και στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Μπουζιανη με την ομάδα γιατρών και νοσηλευτών της ΜΕΘ του Παίδων που έκανε την ανάνηψη στην μικρή Τζωρτζίνα (αίτημα συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας).

Επιπλέον το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί αιτήματος της υπεράσπισης για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στη Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία σημειωτέον και σήμερα απουσίαζε από το ακροατήριο. «Θα ήθελα να ακούσω πρώτα την κατηγορουμένη , να απολογηθεί και να τοποθετηθώ» είπε η εισαγγελέας στη σχετική πρότασή της προς το δικαστήριο, το οποίο εν τέλει επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί αυτού του ζητήματος.

Νέα ένταση στο δικαστήριο

Νωρίτερα πάντως στο δικαστήριο, είχε προκληθεί ένταση μεταξύ του κ. Κούγια και της εισαγγελέα της έδρας με αφορμή άλλο αίτημα που είχε υποβάλλει ο συνήγορος για διενέργεια νέας τοξικολογικής εξέτασης στο μεταθανάτιο αίμα του παιδιού αυτή τη φορά από τον καθηγητή Τοξικολογία Αριστείδη Τσατσάκη, διευθυντή του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσατσάκης έχει καταθέσει στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, προταθείς από την υπεράσπισή της και έχει υποστηρίξει πως η έκθεση του κ. Ράικου που αποδίδει το θάνατο του παιδιού σε δηλητηρίαση από κεταμόνη είναι ελλιπής.

Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του συγκεκριμένου αιτήματος υποστηρίζοντας ότι αυτό στηρίζεται στο άρθρο 204 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για διορισμό τεχνικού συμβούλου, ο οποίος όμως όπως ανέφερε η εισαγγελέας, «δεν αποτελεί όργανο αναζήτησης αλήθειας διότι διορίζεται από διάδικο και εξυπηρετεί τα συμφέροντά του». Επιπλέον, σε αυτό το στάδιο της δίκης, τόνισε η εισαγγελέας, δεν προβλέπεται διορισμός τεχνικού συμβούλου.

«Κατάντησε να διορίζουν δικηγόρους στην εντολέα μου κάποια υποκείμενα της δικηγορίας, που έπαιρναν τη δικογραφία για τα κανάλια και παραιτούνταν. Πότε γνωστοποιήθηκε στην κ. κατηγορουμένη ο κ. Ράικος; Πρόκειται για ακραία παρανομία σε βάρος της δυστυχισμένης και φτωχής εντολέως μου» είπε ο κ Κούγιας απαντώντας στην εισαγγελέα και συνέχισε: «Πως μπορούσε η κατηγορουμένη με αυτούς τους κλόουν δικηγόρους που είχε αρχικά να ορίσει πραγματογνώμονα για να προστατέψει τον εαυτό της; Πως φτάσατε στο 204 για τεχνικό σύμβουλο; Είναι απάνθρωπο. Μπουζιάνης και Ράικος συνηγόρησαν σε ακραία παρανομία. Και η ανακρίτρια η κ. Σαλάπα τα έκανε σαλάτα. Ο Ράικος είναι απατεώνας και είναι αυτός που υποχρέωσε και τον Μπουζιάνη να γράψει ως αιτία θανάτου την κεταμίνη».

Εισαγγελέας: Απάνθρωπη στη ζωή μου δεν έχω υπάρξει ποτέ. Δεν μας ζητήσατε ποτέ πραγματογνωμοσύνη, γνωρίζω τον Κώδικα πολύ καλά.

Κούγιας: Σε εμένα υπήρξατε.

Εισαγγελέας: Για να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη θα πρέπει το αίτημα να είναι ορισμένο, σαφώς διατυπωμένο και να προκύπτει ανάγκη του συγκεκριμένου αποδεικτικού μέσου για να αποφανθεί το δικαστήριο.

Κούγιας: Θα συμφωνήσω. Η διατύπωση του αιτήματος δεν ήταν όπως πρέπει, να μου δώσετε το χρόνο μέχρι τη Τετάρτη να διατυπώσω το αίτημα νομοτύπως.

Εισαγγελέας: Οφείλει η υπεράσπιση να θέσει το αίτημα εκ νέου με το σωστό νομικό μανδύα. Επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ για το όταν τεθεί ορθά στο δικαστήριο.

Ιατροδικαστής Δημακοπούλου: «Δεν υπάρχει θάνατος από κεταμίνη»

Είχε προηγηθεί η συμπληρωματική εξέταση της ιατροδικαστή Ουρανίας Δημακοπούλου, η οποία έχει προταθεί από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Κούγια, η κ. Δημακοπούλου επέμεινε ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας δεν οφείλεται σε δηλητηρίασή της από κεταμίνη.

«Δεν έχουμε δηλητηρίαση, έχουμε παθολογία. Ήταν προγραμματισμένος ο θάνατος του παιδιού, οι γιατροί στο Ρίο το ήξεραν για αυτό και το έστειλαν στην Αθήνα» είπε η μάρτυρας και σε άλλο σημείο της εξέτασης της ανέφερε: «Η κεταμίνη το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παρατείνει την καταστολή. Ακόμη και 1000 milligram να δοθούν, δεν εμπλέκεται στο μηχανισμό θανάτου. Η τοξικολογική του κ. Ράικου είναι λάθος από κάθε άποψη».

Τέλος, η μάρτυρας κατέθεσε πως δέχθηκε μήνυμα ακόμη και από καθηγήτρια «παγκοσμίου φήμης» του Ηνωμένου Βασιλείου «με 150 σελίδες βιογραφικό», για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η κ. Δημακοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα είναι παγκόσμιο γεγονός αν καταδικαστεί η κατηγορούμενη. Έχω μήνυμα από παγκοσμίου φήμης καθηγήτρια από το Ηνωμένο Βασίλειο που μου λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει αυτό. Αυτό θα είναι σάλος για το παγκόσμιο συνέδριο ιατροδικαστικής που θα γίνει στην Ελλάδα. Μου είπε ότι χρειαστείς «θα είμαι μαζί σου». Έχουμε φέρει τις αρχές και τη κοινωνία σε αυτό το αδιέξοδο, είμαστε υπεύθυνοι οι ιατροδικαστές και η επιστημονική κοινότητα για αυτή την υπόθεση».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα