Κεραυνός η κατάθεση του εμπειρογνώμονα αξιωματικού για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

»» Ασύλληπτη ολιγωρία, παραλείψεις και λάθη της κρατικής μηχανής φαίνεται να οδήγησαν στην τραγωδία - Όχι από αρμόδιο αλλά από προφορικά από πολίτη έγινε η ενημέρωση γι΄ αυτό και η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε από ιδιώτες

Όταν το πρωί της Τρίτη η χώρα ανέπνεε στους ρυθμούς της… Πολακειάδας που ξέσπασε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στον ΣΥΡΙΖΑ, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας διεξαγόταν η συνέχεια της δίκης για τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 με τον πραγματογνώμονα του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρη Λιότσιο, να κάνει μία κατάθεση-κεραυνό για της ευθύνες των υψηλά ιστάμενων εκείνης της περιόδου.

Κόντρα στις ανεκδιήγητες δηλώσεις του τότε αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ότι προσπαθούσε «και για λόγους συνειδησιακούς» να βρει τα λάθη της τραγωδίας με τους 102 νεκρούς, αλλά «επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη», αλλά και του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που αρχικά υποστήριζε ότι δεν τον είχαν ενημερώσει για ανθρώπινες απώλειες και πως αργότερα του είχαν πει «για έναν-δύο νεκρούς από αναθυμιάσεις» (χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ουσιατικά τιμωτηθεί κανείς) ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Λιότσιος, ήταν καταπέλτης.

«Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17:30, το ΕΣΚΕ (σ.σ. το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων) γνώριζε, και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει, ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια» κατέθεσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι «υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης».

Όπως και στις προηγούμενες καταθέσεις του έτσι και την Τρίτη ο Δ. Λιότσιος επεσήμανε τη διαφορά της αντίδρασης που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός ως προς την κινητοποίηση των εναερίων μέσων που ήταν διαθέσιμα την ημέρα της πυρκαγιάς εξηγώντας ότι στη μεν περίπτωση του ξεσπάσματος της πυρκαγιάς στην Κινέτα τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα «σηκώθηκαν» από τα πρώτα πέντε λεπτά, ενώ στο Μάτι τα εναέρια μέσα παρέμειναν καθηλωμένα τις κρίσιμες ώρες.

«Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων, αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι’ αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς», επισήμανε ο πραγματογνώμονας.

Προς επίρρωση των λαθών και των παραλείψεων που έγιναν κατά της διάρκεια της φονικής όπως αποδείχτηκε πύρινης λαίλαπας στο Μάτι ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής κατέθεσε εξάλλου και για την αντίδραση που είχε το Λιμενικό Σώμα.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λιότσιο, η ενημέρωση δεν έγινε από κάποιον αρμόδιο αλλά προφορικά από έναν πολίτη στις 18:50, με αποτέλεσμα οι διασώσεις να γίνουν από ιδιώτες που έφτασαν και περισυνέλεξαν 700 άτομα.

Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που έδωσε επί του προκειμένου ο Δ. Λιότσιος στον πρόεδρο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου:

-Πρόεδρος: Για την ειδοποίηση του Λιμενικού…

-Μάρτυρας: «Στις 18:50 ενημερώθηκε από πολίτη προφορικά και, όπως αναφέρει, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο.»

-Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό;

-Μάρτυρας: «Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το Λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανέναν φορέα.»

Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη 1 Μαρτίου, οπότε ο μάρτυρας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα