Κινέζοι και ΠΑΟ: Γήπεδο στον Βοτανικό. 400 εκατ. ευρώ για αρχή…

Υπερσύγχρονο γήπεδο, εξαγορά του Μall, όμορα οικόπεδα για διοικητήριο και νέο προπονητικό κέντρο περιλαμβάνουν τα σχέδια των Κινέζων

Η «Α» επανέρχεται σήμερα στο θέμα της εξαγοράς της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στο κονσόρτσιουμ κινέζικων εταιρειών και δημοσιοποιεί μερικά από τα επόμενα στάδια της διαδικασίας και τα σχέδια των υποψηφίων αγοραστών.

Το project των Κινέζων επενδυτών προβλέπει κατασκευή νέου υπερσύγχρονου γηπέδου στον Βοτανικό στα πλαίσια της διπλής ανάπλασης. Θα προσαρτηθεί το Μall του Βωβού με εξαγορά του από τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς. Θα χρησιμοποιηθούν οι ήδη υφιστάμενες άδειες της θυγατρικής ΓΗΠΕΛ (άδειες του 2010) φυσικά μετά από ανανέωσή τους. Για να μην υπάρξουν προβλήματα με το ήδη υπάρχον Π.Δ. θα βαδίσουν κατασκευαστικά στις ίδιες γραμμές με τον βασικό σχεδιασμό, με μοναδικές αλλαγές στο γενικότερο design του σχεδίου. Με την έναρξη όλων των παραπάνω αναφερόμενων εργασιών οι επενδυτές θα προσεταιριστούν όμορα οικόπεδα για τη δημιουργία του νέου υπερσύγχρονου κτιρίου-διοικητηρίου της ΠΑΕ. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει η δημιουργία-κατασκευή νέου προπονητηρίου (όχι στο Κορωπί), το οποίο μετά την παράδοσή του θα φιλοξενεί κατά τη διακοπή Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Η συνολική επένδυση ανάγεται στα 400.000.000€.

Σημαντικές συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, θα πραγματοποιηθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου στην Σαγκάη, και αρχές Ιουλίου στο Πεκίνο.

Η «Α» έχει ήδη συλλέξει πληροφορίες για τις τρεις από τις πέντε εταιρείες που θα συγκροτούν το κονσόρτσιουμ. Πρόκειται για επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι ήδη έχουν συμμετοχή στις ιδιοκτησίες μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Σεβόμενη όμως την προσπάθεια της σημερινής ιδιοκτησίας, να εξασφαλίσει μια καλύτερη μέρα για το «τριφύλλι», και κατανοώντας απολύτως τη μυστικότητα των διαπραγματεύσεων και των υπαρχουσών ρητρών εχεμύθειας, δεν γνωστοποιεί σήμερα τα ονόματα των κινέζικων εταιρειών, των… μεσολαβητών, των δικηγόρων και άλλων εμπλεκομένων στο θέμα. Εν καιρώ και εφόσον πρέπει, όλα θα γίνουν γνωστά.

Το σχέδιο για τη Διπλή Ανάπλαση, τα γήπεδα και τα εμπορικά κέντρα

To πρότζεκτ του Βοτανικού μετρά ήδη 14 χρόνια ζωής. Μπλεγμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας παρέμεινε …σχέδιο επί χάρτου παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες διαφόρων παραγόντων του Παναθηναϊκού να βρουν μια λύση και να αποτελέσει την έδρα των «πράσινων» σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, συναντήθηκε (πέρσι τον Ιούλιο) με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και συμφώνησαν να βάλουν κάτω όλο το σχέδιο για την διπλή ανάπλαση.

«Είναι ένα μεγάλο έργο και ανήκει στα έργα “κλειδιά” για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της πόλης. Και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση. Συστατικά που είναι ήδη δεδομένα. Θέλει σοβαρές αποφάσεις και καλά σχεδιασμένες κινήσεις που θα διασφαλίζουν το έργο αυτό σε όλα τα επίπεδα. Εδώ δεν μιλάμε για μία παρέμβαση εικόνας, αλλά ουσίας. Έχουμε καταφέρει να είμαστε όλοι σε μία διαρκή επικοινωνία για να μπορέσουμε να ορίσουμε τα επόμενα βήματά μας», είχε πει ο δήμαρχος Αθηναίων και εξήγγειλε τη δημιουργία ομάδων εργασίας με τον Παναθηναϊκό για να φρεσκαριστεί ο φάκελος.

Οι ομάδες εργασίας του Δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού συνεδρίασαν πέρσι το καλοκαίρι και προχώρησαν στην ολοκλήρωση του σχεδίου που περιλαμβάνει τα εξής:

  • Το γήπεδο ποδοσφαίρου να έχει χωρητικότητα περίπου 32.000 θέσεις.
  • Ο χώρος που προβλεπόταν για τον Δήμο Αθηναίων να παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό για τις ανάγκες του.
  • Να παραμείνει στο επίπεδο που απαιτεί ο υπάρχον νόμος ο συντελεστής ισορροπίας δόμησης-πρασίνου.

Με αυτές τις διαφοροποιήσεις, ο Παναθηναϊκός θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στο τελικό του σχέδιο που εκτός του ποδοσφαιρικού γηπέδου που προαναφέρθηκε θα περιλαμβάνει:

  • Γήπεδο μπάσκετ 14.000 θέσεων που θα περιλαμβάνει 4 βοηθητικά γήπεδα.
  • Μουσείο του συλλόγου
  • Εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη με κλειστό χωρητικότητας έως 1500 θέσεων.
  • Κτιριακές εγκαταστάσεις-γραφεία του συλλόγου.

Επί της ουσίας, υπήρχε μια σημαντική μετακίνηση: Στη παραπάνω μακέτα που ετοίμασε το SDNA μπορείτε να δείτε την πληροφορία οπτικοποιημένη.

Η αναβίωση του σχεδίου της περίφημης «Διπλής Ανάπλασης» Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας, προκρίνεται ως η μοναδική ρεαλιστική επιλογή για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, αλλά και τη στέγαση των τμημάτων του Ερασιτέχνη.

Παράλληλα με την ανάπτυξη των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 80 κι 100 εκατ. ευρώ, στις «ράγες» της υλοποίησης θα «τροχιοδρομήσει» και η ολοκλήρωση και λειτουργία του εμπορικού κέντρου στην ίδια περιοχή.

Άλλωστε, βάσει του νόμου της Διπλής Ανάπλασης δεν γίνεται να δημιουργηθεί το γήπεδο, χωρίς και το εμπορικό κέντρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα