Κλείνει τους λογαριασμούς του ο Αλέξης

Ο Τσίπρας αποφάσισε να επανασυστηθεί στην κοινωνία διατηρώντας αποστάσεις από το δημιούργημα του, που από το 3% το έκανε κυβέρνηση

Ο Μάρκος Ιούνιος Βρούτος ήταν Ρωμαίος πολιτικός, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα.  Ο Βρούτος ήταν κοντά στον Ιούλιο Καίσαρα. Ωστόσο, οι προσπάθειες του Καίσαρα να αξιώσει μεγαλύτερη δύναμη για τον εαυτό του τον έφεραν σε μεγάλη αντιπαράθεση με τη ρωμαϊκή ελίτ και τα μέλη της Συγκλήτου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Βρούτος τελικά αντιτάχθηκε στον Καίσαρα και στον εμφύλιο πόλεμο συντάχθηκε με τον Πομπήιο εναντίον των δυνάμεων του Καίσαρα. Ο Πομπήιος ηττήθηκε στη μάχη των Φαρσάλων το 48 π.Χ. μετά την οποία ο Βρούτος παραδόθηκε στον Καίσαρα, ο οποίος του έδωσε αμνηστία. Κι όμως ο Βρούτος αν και την γλίτωσε, εν συνεχεία τάχθηκε με τους συνωμότες. Στην ιστορία έχει μείνει η φράση του Ιούλιου Καίσαρα, λίγο πριν εκπνεύσει βλέποντας μεταξύ των δολοφόνων και τον Βρούτο το «κι εσύ τέκνο Βρούτε».

Κάπως έτσι ένιωσε και ο Αλέξης Τσίπρας για τον τρόπο που τον άδειασαν οι δικοί του στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα από όλα ο κολλητός του Νίκος Παππάς, που ήταν μαζί του από την λεγόμενη «δρακογενιά» της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Από δίπλα και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος εάν δεν υπήρχε ο Αλέξης Τσίπρας το πολύ-πολύ να παρέμενε δήμαρχος Σφακίων.

Την βράδυ της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου σε γνωστό δικηγορικό γραφείο στην πλατεία Κάνιγγος έγινε σύσκεψη, όπου συμμετείχαν οι ακόλουθοι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Τσίπρας, Ράνια Σβίγγου, Γιώργος Βασιλειάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Νίκος Μαδεμλής, Ζωή Καρκούλια, Παναγιώτης Κορμάς, Ελένη Συμεωνίδου, Παναγιώτα Μπελώνη. Όλοι αυτοί συμφώνησαν να είναι υποψήφια η Όλγα Γεροβασίλη και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες να ρίξουν τον Κασσελάκη. Όταν αποχώρησαν όλοι από την σύσκεψη πίστευαν ότι φτάνει το τέλος της εμπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη. Κι όμως, λίγο μετά την σύσκεψη, Παππάς, Γιώργος Τσίπρας, Σβίγγου  αποφάσισαν να στηρίξουν τον Κασσελάκη μέσω της αναβολής των εκλογών. Από κοντά και οι Φάμελλος και Πολάκης.

Τα βαρίδια

Ποια, λοιπόν, θα είναι η επόμενη ημέρα του Αλέξη Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ήδη από το Συνέδριο της Καθημερινή ξεκίνησε η εποχή, που ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κλείσει τους λογαριασμούς του με τους πρώην συνεργάτες του. Ήδη ξεκίνησε με τον Παππά, τον οποίο στήριξε και μάλιστα τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια του κόμματος αν και καταδικασμένος με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο. «Το άδειασμα που έκανε στον Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είναι η αρχή. Θα ακολουθήσουν κι άλλα χτυπήματα», μας έλεγε συχνός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού, τονίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι απογοητευμένος με την συμπεριφορά πρώην συνεργατών του.

Τα όσα είπε στο συνέδριο της Καθημερινής ήταν η πρώτη του προσπάθεια να τελειώνει με τα παλιά και να κλείσει όλους τους εκκρεμείς λογαριασμούς του. Αναγνώρισε τα λάθη με τη Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ πήρε αποστάσεις από τους Νίκο Παππά, Παύλο Πολλάκη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Εφεξής, ο Αλέξης Τσίρπας θα προσπαθήσει, σε χρόνο και με τρόπο που ο ίδιος θα επιλέξει, να καθαρίσει το όνομά του από όσα θεωρούνται «κηλίδες» στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για να ευδοκιμήσει η επανεκκίνηση χρειάζεται να δημιουργήσει ξανά ενδιαφέρον για το πρόσωπό του και τη λεγόμενη πολιτική του παρακαταθήκη μέσα από συζητήσεις και πρωτοβουλίες. Το Ίδρυμα που ετοιμάζει θα είναι, προφανώς, το όχημα για να προσελκύσει -μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες και εκδόσεις- τα νέα ακροατήρια που είναι απαραίτητα για να λανσάρει το όνομα Τσίπρας, που για το χώρο της κεντροαριστεράς διαθέτει ακόμη ένα ισχυρό brand name.

Όπως υποστηρίζουν οι πιστοί του συνεργάτες δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σκοπεύει να ηγηθεί μίας νέας προσπάθειας στο χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν θα αρκεστεί σε σποραδικές παρεμβάσεις, αλλά θέλει όχι μόνο να είναι ενεργός. Απλά κατανοεί ότι τα νέα πρόσωπα στην πολιτική σκακιέρα δεν πρόκειται να του ζητήσουν να ηγηθεί.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει πίσω του τα βαρίδια που αφορούν στο προσωπικό του προφίλ και παίρνει αποστάσεις από πρόσωπα και πολιτικές επιλογές οι οποίες τον έχουν φέρει απέναντι από το Κέντρο και τους κεντρώους πολίτες. Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να επανασυστηθεί στην κοινωνία προσπαθώντας να σβήσει από το προφίλ του όλα τα βαρίδια, ενώ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι κινείται αυτόνομα, δεν περιχαρακώνεται σε κομματικά στεγανά και θα ξεδιπλώνει την κινητικότητα του με βάση το δικό του σχέδιο και τους σκοπούς του, απαλλαγμένος από κομματικές γραμμές και καταναγκασμούς-δεσμεύσεις σε πρόσωπα και συλλογικότητες.

Με υπομονή

Επίσης με την παρέμβαση του, τόσο μέσω social media στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο Συνέδριο της Καθημερινής ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε επίσης να πάρει αποστάσεις από τον Κασσελάκη και το κυριότερο να βγάλει από πάνω του την ρετσινιά ότι αυτός τον προμόταρε για να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές. Το έκανε βέβαια με άκομψο τρόπο. Και με το να επιδιώξει νέες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το να δικαιώσει στο έπακρο την οικονομική πολιτική του διασπαστή Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος παρέλαβε το 3ο μνημόνιο κι έχοντας αρχή, μέση και τέλος έφερε σε πέρας την αποστολή του.

Δεν γνωρίζουμε εάν ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαβάσει το αριστούργημα του Λέων Τολστόι το «Πόλεμος και Ειρήνη». Εκεί ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας αναφέρει η υπομονή είναι η επιτομή της δύναμης. Κι όπως φαίνεται ο κ. Τσίπρας έχει υπομονή. Αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να κλείσει τους λογαριασμούς του. Πρώτα με τους πρώην υπουργούς του στην κυβέρνηση 2015-2019. «Έκανε Ιώβεια υπομονή με κάποιους. Τώρα ήρθε η ώρα να τους τιμωρήσει», λέει συνεργάτης που δεν αποκλείει νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα