Κοντά σε «βαθιά» οικονομική ανάσα, με κόστος την αδειοδότηση

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πολύ κοντά σε μια «βαθιά» οικονομική ανάσα βρίσκεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλά με αγωνιστικό κόστος. Έχει αιτηθεί την υπαγωγή της στον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», γεγονός που αποτελεί λόγο για να απορρίψει η ΕΠΟ, την αίτηση αδειοδότησης των «πράσινων».

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, από πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, η αίτηση υπαγωγής -στην οποία, έχουν περιληφθεί και τα χρέη του 2017- αναμένεται σύντομα να εγκριθεί. Με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να γλιτώσει από ένα μεγάλο οικονομικό βραχνά και να αποκτήσει άνεση στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του δεδομένων. Οι τριφυλλοφόροι θα κληθούν να καταβάλλουν, μετά και από «κούρεμα», τα οφειλόμενα που θα απομείνουν σε 120 δόσεις. Δηλαδή, από περίπου 600.000 ευρώ το μήνα που πληρώνει τώρα η «πράσινη» εταιρία, θα δίνει -σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει- περίπου 100.000 ευρώ μηνιαίως.

Όμως η «βαθιά» οικονομική ανάσα, θα έχει αντίκτυπο στο αγωνιστικό τμήμα. Και αυτό γιατί η αίτηση υπαγωγής στον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», αποτελεί -σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Αδειοδότησης– λόγο για να απορρίψει η ΕΠΟ, την αίτηση αδειοδότησης των «πράσινων».

Συγκεκριμένα, το άρθρο ΔΑξιολόγηση της επιστολής δήλωσης πριν από την απόφαση αδειοδότησης»), παράγραφος 4 στο «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII: Διαδικασίες αξιολόγησης από την ΕΠΟ», αναφέρει: «Εάν η υποψήφια ή οποιαδήποτε μητρική της υποψήφιας η οποία συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο αναφοράς, ζητά/ζητούσε ή έχει λάβει/λαμβάνει ακόμα προστασία από τους πιστωτές της σύμφωνα με τους νόμους ή τους κανονισμούς μέσα στους 12 μήνες που προηγήθηκαν της περιόδου αδειοδότησης, τότε η άδεια πρέπει να απορρίπτεται. Προς αποφυγή αμφιβολιών, η άδεια πρέπει επίσης να απορρίπτεται ακόμα κι αν η οντότητα δεν απολαμβάνει πλέον προστασία από τους πιστωτές της κατά το χρόνο της λήψης της απόφασης αδειοδότησης».

Αυτό σημαίνει πως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δε θα αδειοδοτηθεί όχι μόνο για την επόμενη και την μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο, δηλαδή τις σεζόν 2018-2019 και 2019-2020, αλλά, εφ’ όσον -όπως όλες οι πληροφορίες θέλουν- γίνει δεκτή η αίτηση υπαγωγής στον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», για όσο καιρό αυτή διαρκεί.

Να θυμίσουμε πως η ποινή για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ – όπως αποφάσισε στις αρχές Μαρτίου η Super League– είναι αφαίρεση έξι βαθμών από το πρωτάθλημα και περιορισμοί στις μετεγγραφές. Συγκεκριμένα την μετεγγραφική περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, θα μπορεί να αποκτήσει μόνο ένα ποδοσφαιριστή (Έλληνα ή αλλοδαπό) άνω των 23 ετών. Στην μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα μπορεί να αποκτήσει μόνο έναν Έλληνα και όχι αλλοδαπό ποδοσφαιριστή άνω των 23 ετών.

Για νέες μετεγγραφές, απαγορεύεται οι αποδοχές του ποδοσφαιριστή να είναι μεγαλύτερες από 100.000 ευρώ. Είτε με μετεγγραφή, είτε με δανεισμό μπορεί να πάρει μόνο ελεύθερους παίκτες, αφού απαγορεύεται η καταβολή αντιτίμου σε άλλη ομάδα. Θα μπορεί να πραγματοποιήσει -συνολικά την αγωνιστική περίοδο- μόνο 2 ανανεώσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών, άσχετα εθνικότητας, άνω των 23 ετών. Απαγορεύεται όμως να τους κάνει  αύξηση αποδοχών. Μετεγγραφή θεωρείται και ο δανεισμός. Η τιμωρημένη ΠΑΕ μπορεί να αποκτήσει απεριόριστους Έλληνες ποδοσφαιριστές (με δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα) κάτω των 23 ετών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα