Κόντρες από τα παλιά στην Βουλή

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να εκμεταλλευτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή και να κερδίσει με το σπαθί του το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Απόλυτα ικανοποιημένοι είναι στην Χαριλάου Τρικούπη από τα νέα δεδομένα στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Εξάλλου όπως φάνηκε και στην συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ως αντίπαλο για να αντιπαρατεθεί το ΠΑΣΟΚ και το Νίκο Ανδρουλάκη και τον όχι τον κατακερματισμένο ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη διατηρεί τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του ασχολήθηκε με το ΠΑΣΟΚ και από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης πέταξε και ατάκες που έγραψαν, όπως το «εγώ μένω στην Ελλάδα και εσείς κύριε Μητσοτάκη στο Μονακό», ή και το «Βασίλη, ρίχτο» για τον Βασίλη Κικίλια και το μπουζουξίδικο στον Πηνειό.

Στην Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως αργά αλλά σταδιακά το κόμμα κερδίζει πόντους κι ανεβαίνει δημοσκοπικά. Κάτι που σημαίνει ότι οι προσδοκίες για τις ευρωεκλογές αυξάνονται και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως εάν όλα συνεχίσουν να τρέχουν με τον ίδιο ρυθμό δεν αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός ένα ποσοστό που θα ξεπεράσει το 20% τον ερχόμενο Ιούνιο. Και βέβαια η ηγεσία του Κινήματος έχει να διαχειριστεί το γύρισμα σελίδας και το αντίστροφο 2012.

Η αντιμαχία πλέον του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε αποδρομή μετά τις από τις αποχωρήσεις όχι μόνο των βουλευτών, αλλά και χιλιάδων μελών του σε όλη την Ελλάδα. Οπότε, όπως επισήμανε και σε άρθρο του το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μεϊμάρογλου, πλέον «έχουν πέσει τίτλοι τέλους για τις οποιεσδήποτε σκέψεις υπάρχουν για προοδευτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ». Το ΠΑΣΟΚ πλέον κυνηγάει να επαναπατρίσει τους «πράσινους» ψηφοφόρους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα το 2012, όταν τότε υποσχόταν το τέλος των μνημονίων με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

Οι αντιπαραθέσεις

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλές αντιπαραθέσεις εντός κι εκτός κοινοβουλίου μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη, καθώς και οι δύο απευθύνονται κυρίως στον ίδιο, ενδιάμεσο χώρο του πολιτικού Κέντρου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει απευθύνει κοινωνικό κάλεσμα σε όλους τους χώρους της Κεντροαριστεράς και έχει παράλληλα απορρίψει το μοντέλο αντιπολίτευσης που εξασκούσε μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη, παρότι έχει οξύνει την κριτική της προς την πλευρά της κυβέρνησης με το βλέμμα στραμμένο στους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές για να επαναφέρει και τους κεντρώους στο παραδοσιακό τους κομματικό σπίτι.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εξομοιώσει την κριτική του ΠΑΣΟΚ με την «μηδενιστική λογική» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακριβώς για να διευρύνει την απεύθυνσή της Ν.Δ. στον χώρο ανάμεσα στα δύο κόμμα. Και αυτό θέλει να αποκρούσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη στις αρχές του μήνα, όπου έδωσαν και οι δύο το παρών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκαν με τον δικό τους τρόπο στην κληρονομιά του πρώην πρωθυπουργού που ταυτίστηκε με τον εκσυγχρονισμό.

Οι αντεγκλήσεις για το ασφαλιστικό του Γιαννίτση στην Ολομέλεια είχαν το δικό τους ενδιαφέρον. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο τολμηρό κατά την μεταρρύθμιση Γιαννίτση, με τον κ. Ανδρουλάκη να θυμίζει πως τότε η Ν.Δ. ήταν ένας από τους πόλους αντίδρασης για τις αλλαγές που προωθήθηκαν και τελικά δεν έγιναν.

Προσωπικές διαφορές

Το νέο κοινοβουλευτικό δίδυμο έχει και συγκεκριμένο προσωπικό παρελθόν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδίδει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο στενό του περιβάλλον πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές, καθώς ήταν και ο ίδιος θύμα παρακολούθησης, ενώ ο πρωθυπουργός «κρατάει μανιάτικο» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αυτό που ερμηνεύει ως «άρνηση» για μια εθιμοτυπική συνάντηση. Να σημειωθεί ότι οι δύο τους είχαν μία ολιγόλεπτη συνάντηση στην Βουλή λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Ανδρουλάκη τον Δεκέμβριο του 2021στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό να λέει «να τα πούμε». Από την Χαριλάου Τρικούπη τονίζεται πως ποτέ δεν υπήρξε θεσμική πρόσκληση για συνάντηση και ενημέρωση από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Από το ΠΑΣΟΚ λένε ότι στις κυβερνητικές βολές απαντούν με την κατάθεση πολιτικών προτάσεων. Την Τετάρτη στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε δηκτικά πως η Χαριλάου Τρικούπη ακολουθεί την τακτική του ώριμου φρούτου για την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ: «Παρατηρώ με ενδιαφέρον τη σταδιακή του προσχώρηση σε έναν μηδενιστικό λόγο. Προσδοκώντας να πάρει εκείνο τη θέση του δεύτερου κόμματος, δείχνουν στο ΠΑΣΟΚ να περιμένουν την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ώριμου φρούτου, ώστε να υποδεχθούν τους ψηφοφόρους του. Η αρνητική πολιτική που μιμούνται αφορά ξεπερασμένα συνθήματα που έχει ακούσει και έχει απορρίψει η ελληνική κοινωνία».

Λίγο νωρίτερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης στο συνέδριο για το δημογραφικό είχε καταθέσει μια ολοκληρωμένη γκάμα προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία περιλαμβάνει το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας στο οποίο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση, τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση και κατάργηση της golden visa, την μείωση φορολογικών συντελεστών για οικογένειες με παιδιά, την καθολική πρόσβαση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, την χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί (και ως την ηλικία των 3 ετών), καθώς και την καθιέρωση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού.

Παρεμβάσεις με ιδεολογικό πρόσημο

Οι προτάσεις για το δημογραφικό είναι μια ένδειξη των πολιτικών παρεμβάσεων που θα κάνει από εδώ και πέρα το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να θεωρηθεί η βασική εναλλακτική απέναντι στη Ν.Δ., σε ορίζοντα εθνικών εκλογών -γνωρίζοντας πως από εδώ και πέρα θα αυξάνεται η πίεση από μεριάς του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ τα μάτια των προοδευτικών πολιτών θα πέσουν πάνω τους.

Μέχρι τα Χριστούγεννα, εξετάζεται η πραγματοποίηση μιας σειράς δράσεων που θα έχουν και ιδεολογικό πρόσημο. Όπως μια εκδήλωση με προτάσεις για το περιβάλλον στον Έβρο, προτάσεις για το ΕΣΥ και την αναγέννησή του που θα παρουσιαστούν στο Ηράκλειο της Κρήτης, μια διήμερη παρουσία των στελεχών με δράσεις και επαφές στην Θεσσαλία (λίγους μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες), αλλά και δύο εκδηλώσεις στην Αθήνα -μια για το ιδιωτικό χρέος και μια αφιερωμένη στην αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, αναμένεται και καμπάνια με τις προτάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα