Επίσης, στα άτομα με υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν ή να νοσήσουν σοβαρά περιλαμβάνονται οι διαμένοντες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες Μονάδες Φροντίδας Χρονίως πασχόντων, οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, όσοι φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, καθώς και όσοι μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, ούτε, όμως, απαγορευτικός. Αυτό σημαίνει ότι όποιος πολίτης επιθυμεί, θα μπορεί να κάνει το εμβόλιο δωρεάν, ακόμη και εάν δεν ανήκει στις παραπάνω πληθυσμιακές ομάδες, με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να συστήνει τη διενέργειά του έξι μήνες μετά από πιθανή νόσηση.

Η διαδικασία θα είναι η ίδια όπως σε όλες τις δόσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πολίτες, δηλαδή, θα προγραμματίζουν, μέσω της πλατφόρμας, ραντεβού και θα πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό. Μια βασική διαφορά είναι ότι στο επερχόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα ανοίξουν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, όπως ο Προμηθέας, εκτός εάν απαιτηθεί λόγω πολύ αυξημένης ζήτησης. Ο εμβολιασμός θα γίνει σε εμβολιαστικά κέντρα νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer. Πρόκειται για την επικαιροποιημένη έκδοση που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του πανδημικού ιού – η υπο-παραλλαγή αυτή είναι παρόμοια με την «Eris». Παράλληλα, με βάση τη σύμβαση για την προμήθεια εμβολίων, υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής δόσεων οποιαδήποτε στιγμή από μια «δεξαμενή» τεσσάρων εκατομμυρίων εμβολίων. Έτσι, στην περίπτωση που παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση, η Ελλάδα μπορεί να παραλάβει ανά πάσα στιγμή εμβόλια.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, καθώς και νοσηλειών στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η έξαρση δε μεταφράζεται σε σοβαρές νοσηλείες και θανάτους, ωστόσο όσο αυξάνεται η επίπτωση του πανδημικού ιού τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα άνθρωποι ευάλωτοι να παρουσιάσουν επιπλοκές και να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Με βάση το πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 974 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, δείκτης που παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση κατά 23% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν προειδοποιήσει για ανοδική τάση των αναπνευστικών ιώσεων, όπως η Covid και η γρίπη, τις επόμενες εβδομάδες. Η Ελλάδα, μάλιστα, την περίοδο από 25 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου ήταν πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου σε αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό και δεύτερη σε αναλογία θανάτων ασθενών με λοίμωξη κορωνοϊού μετά την Πορτογαλία, όπως προκύπτει από έκθεση του ECDC.