ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανοίγουν οι πόρτες των γυμναστηρίων από την ερχόμενη Δευτέρα – Πως θα γυμνάζονται οι πολίτες

Έτοιμα να υποδεχτούν τους πολίτες και τα υπαίθρια γήπεδα (5x5 και γήπεδα μπάσκετ) – Όλα τα τελευταία νέα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Ακόμη ένα βήμα προς στην κανονικότητα έκανε η χώρα μας καθώς αίρονται περισσότεροι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού από την ερχόμενη Δευτέρα σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες που ανακοίνωσε από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισημοποίησε την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων με αυστηρούς κανόνες, όπως και των ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ και 5×5, ύστερα από το «πράσινο φως» που έδωσε νωρίτερα στην ημέρα η επιτροπή των ειδικών

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος και έδωσε την εικόνα της πανδημίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα.

Δείτε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας

Χαρδαλιάς για τη νέα πλατφόρμα και το άνοιγμα των γυμναστηρίων

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από 31/5 ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο στη διαχείριση της πανδημίας. Πρόκειται για το covid19.gov.gr, στο οποίο θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:

  • Τον δείκτη θετικότητας
  • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000
  • Την πορεία των κρουσμάτων
  • Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι «με όπλο τον εμβολιασμό και τα πολλά τεστ, θα διαχειριστούμε με ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι», ενώ ανακοίνωσε:

  • Χρήση γηπέδων 5×5 και γηπέδων μπάσκετ από τη Δευτέρα 31/5 σε ερασιτεχνικό επίπεδο με σελφ τεστ και τα καθιερωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα
  • Αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις
  • Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31/5 με αλλαγές στα πρωτόκολλα, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες
  • Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης, εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε κάποιες περιοχές που προκαλούν ανησυχία. «Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, υπάρχουν περιοχές που μας προβληματίζουν». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου.

Η εικόνα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί 170 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Όπως είπε, πέφτει ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων, με 500.000 περίπου την ημέρα, ενώ υποχωρεί επίσης ο ρυθμός θανάτων, με λιγότερους από 13.000 ανά ημέρα.

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε την πτώση κατά 20% στις διαγνώσεις και στους θανάτους την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη, καθώς από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης την τελευταία εβδομάδα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά. Έτσι, παρατηρείται 13% μείωση στους διασωληνωμένους, αλλά και περισσότερα εξιτήρια σε σχέση με τις εισαγωγές εξαιτίας κορωνοϊού στα νοσοκομεία.

Στην Ελλάδα τα νέα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού παρουσίασαν μείωση κατά 16% την περασμένη εβδομάδα. «Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας», παρατήρησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ο καθηγητής τόνισε πως έχουν διανεμηθεί 18 εκατ. self test σε περίπου 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτά, το σύνολο των θετικών τεστ, μετά και την εξέταση με μοριακό τεστ, ήταν 25.179.

«Το 50% όλων των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας τον Μάιο αφορούσαν σε επιβεβαιωτικό έλεγχο self test», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να επιστρέψουμε πλήρως σε κανονικούς ρυθμούς

«Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα είμαστε σίγουροι για την επάνοδο στην κανονικότητα», είπε ο καθηγητής, για δύο πράγματα είμαστε βέβαιοι… «Δεν είμαστε ακόμη σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε» τόνισε, και σημείωσε ότι ο καιρός βοηθάει και μειώνει κατά 20% τη διάδοση του ιού. «Δεν είναι όμως αρκετό και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι», είπε.

«Αν δεν επιτύχουμε επαρκή εμβολιαστική κάλυψη, η όποια κανονικότητα θα είναι επισφαλής. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε για κανέναν λόγο τον εμβολιασμό. Να εμβολιαστούμε και να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα