ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Λουκέτο σε όλα (για να μην γίνουμε Ιταλία)   

Kλείνoυν καφετέριες, μπαράκια και εμπορικά κέντρα

Ο «κόκκινος συναγερμός» στην ελληνική κυβέρνηση έχει σημάνει και ακούγεται από δύο… ηχεία. Το ένα καλεί σε εγρήγορση για τα τεκταινόμενα στα βορειανατολικά σύνορα της χώρας τα οποία βάλλονται από την επιθετικότητα. Το άλλο καλεί σε γενική επιστράτευση τα στελέχη τους συστήματος Υγείας αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε ο εχθρός COVID-19 να μείνει προ των πυλών και να μην περάσει τα τείχη σκορπώντας τον θάνατο όπως κάνει στην Ιταλία.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Να μην βρει στην περίπτωση του κορονοϊου πεδίο επιβεβαίωσης η λαϊκή σοφία για την ομοιότητα Ελλάδας και Ιταλία σε… φάτσα και ράτσα προσεύχεται η επιστημονική κοινότητα της χώρας, η οποία δίνει και τον ρυθμό των μέτρων που πρέπει να πάρει η πολιτική ηγεσία ώστε να προστατευτεί η δημόσια Υγεία από την πανδημία.

Με τους γείτονες να ξεκληρίζονται και την Ελλάδα να ανεβάζει χθες Παρασκευή τον αριθμό των κρουσμάτων στα 190 (σ.σ. 73 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα), οι επιστήμονες έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους να λύσουν τον μεγάλο και επικίνδυνο γρίφο των 11 –προς ώρας– «ορφανών» κρουσμάτων, εκ τω οποίων τα 9 εντοπίζονται στην Αττική και άλλα 36 βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Το εγχείρημα είναι κρίσιμης σημασίας καθώς το να μην μπορεί να εντοπιστεί το πώς και από πού κόλλησε κάποιος τον ιό μεγαλώνει εκθετικά τις πιθανότητες να τον έχει ήδη μεταδώσει εν αγνοία του σε μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ιταλία το ξέσπασμα φαίνεται να προήλθε από αντίστοιχο «ορφανό» κρούσμα που ως mega ξενιστής μετέδωσε τον ιό σε περίπου 20 συνανθρώπους του όταν το στατιστικό δεδομένο δείχνει ότι ένα φορέας μεταδίδει τον COVID -19 σε 2-3 ανθρώπους. Και είναι αυτό το κρισιμότερο κομμάτι: ο εντοπισμός των κρυφών κρουσμάτων, ειδικά μέσα στην γενικότερη έξαρση του ιού της κοινής γρίπης.

ΣΤΑ 11 ΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ» ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Να μην συμπέσουν γρίπη και COVID-19

Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε στη χώρα μας έχουν ήδη καταγραφεί 90 θάνατοι από την κοινή γρίπη, είναι σαφές ότι συντρέχοντας με τον κορονοιό τα πράγματα δυσκολεύουν σε δύο μέτωπα: αφενός μεν στην αναγνώριση της ασθένειας, αν δηλαδή πρόκειται για τον ιό της κοινής γρίπης ή τον ιο COVID-19, αφετέρου –δε- στην αντιμετώπισή του εάν χρειαστεί να εισαχθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο, πολλώ –δε- μάλλον σε μία από τις μη επαρκείς κλίνες των ΜΕΘ. Ποιο είναι, λοιπόν, το υγειονομικό στοίχημα; Να μην συμπέσει η «ουρά» των νοσούντων από κοινή γρίπη με την κορυφή της καμπύλης των κρουσμάτων κορονοϊού που αναμένεται να πιάσουν ταβάνι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Θα αντέξει το σύστημα;

Ο φόβος είναι υπαρκτός και δεν είναι μόνο ελληνικός. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι η μαζική εκδήλωση του κορονοιού, σε συνδυασμό με τα κρούσματα της κοινής γρίπης θα φτάσουν τα νοσοκομειακά συστήματα στα όριά τους. Η υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας θα οδηγήσει σε έλλειψη κλινών και νοσηλεία των ασθενών στους διαδρόμους, στην υπερκόπωση μέχρι εξάντληση του νοσηλευτικού προσωπικού, με μεγάλες πιθανότητες να νοσήσει ένα μεγάλο τμήμα του, και το κυριότερο θα αναγκάσει τους γιατρούς να επιλέγουν πλέον ποιος ασθενής θα λάβει οξυγόνο και ποιός θα πεθάνει.

Με περίπου το 20% των αρρώστων να χρειάζονται νοσηλεία, το 5% των αρρώστων να πρέπει να νοσηλευθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και περίπου το 1% να χρειάζεται πολύ εντατική φροντίδα, με μηχανήματα όπως μηχανικοί αναπνευστήρες (σε περίπτωση διασωλήνωσης) ή Συσκευές «εξωσωματικής μεμβράνης οξυγόνωσης» ECMO, που υπάρχουν ελάχιστες τέτοιες συσκευές στην Ελλάδα, η μόνη λύση είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοιού μέχρι να καταλαγιάσει η κοινή γρίπη. Διανύοντας ήδη την 12η εβδομάδα του χρόνου, έχουμε άλλες 8 μέχρι την τυπική στατιστική λήξη της γρίπης, οκτώ εβδομάδες που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα παρόμοια με της Ιταλίας.

Νομοτελειακό το καθολικό λουκέτο

Υπό αυτό το πρίσμα, αυτό που μέχρι χθες το απόγευμα ήταν πληροφορία ότι δηλαδή έρχεται καθολικό λουκέτο σε κάθε κοινωνική-εμπορική δραστηριότητα έγινε σε μεγάλο βαθμό πραγματικότητα, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε τη σχεδόν καθολική αναστολή λειτουργίας σε εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με υπερσυγκέντρωση πολιτών. Συγκεκριμένα από το Σάββατο 14 Μαρτίου κλείνουν:

-Εμπορικά κέντρα

-Μπαρ, καφέ και καφετέριες

-Όλοι οι χώροι εστίασης εκτός από delivery και τα take away

-Οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τους ανοιχτούς χώρους

-Τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες, τα γυμναστήρια, ακόμη και τα κέντρα αισθητικής.

Πρόκειται επί της ουσίας για μέτρα που τοποθετούνται ένα σκαλί πίσω από αυτά που εφαρμόζονται τώρα στη Ιταλία, καθώς ανοιχτά θα παραμείνουν στην Ελλάδα (σ.σ. και αυτά μέχρι νεοτέρας) μόνο τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία.

Θυμίζεται ότι στη γειτονική χώρα λειτουργούν αυτή τη στιγμή μόνο τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα