«Κουρεύεται» κι άλλο το όριο συναλλαγών με μετρητά

Στόχος η περεταίρω μείωση της φοροδιαφυγής

Ακόμη και για τις πλέον ανθηρές οικονομίες του κόσμου η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι το απόλυτο «πρέπει» ακριβώς για να παραμένουν βιώσιμες. Η Ελλάδα με τις δεδομένες στρεβλώσεις της δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, αν κρίνουμε από την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να «πριμοδοτήσει» την περεταίρω αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό-ηλεκτρονικό χρήμα με παράλληλο «κουτσούρεμα» των υφιστάμενων ορίων των πληρωμών με μετρητά.

Επί του πρακτέου αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες συζητούν στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα είναι να κατεβάσουν το όριο συναλλαγών με μετρητά στα 200 ευρώ από τα 500 ευρώ που είχε επιβληθεί την εποχή της δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομία και παραμένει ως σήμερα.

 Το «δίπτυχο» αύξηση POS-μείωση ΑΤΜ

Τον ίδιο στόχο του κλεισίματος των παραθύρων της φοροδιαφυγής υπηρετεί και ο φερόμενος σχεδιασμός του ΥΠ.ΟΙΚ. για επέκταση της χρήσης των τερματικών μηχανημάτων πληρωμών, των γνωστών POS, σε επαγγελματικές δραστηριότητες όπου, μέχρι σήμερα, δεν είναι υποχρεωτικό. Τέτοιες δραστηριότητες είναι, μεταξύ άλλων, κάποια θέατρα και κινηματογράφοι, τα ταξί, τα περίπτερα, ακόμη και οι λαϊκές αγορές ή καφενεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Εμμέσως πλην σαφώς οι καταναλωτές θα εξωθηθούν να πληρώνουν ηλεκτρονικά αντί με μετρητά εξαιτίας και της μείωσης του «πληθυσμού» των ΑΤΜ ανά την επικράτεια. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι μείωση των γνωστών μηχανημάτων αφορά τα λεγόμενα Sell-Off ATM, δηλαδή τα εκτός τραπεζικών καταστημάτων μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, τα οποία είναι τοποθετημένα σε υπαίθριους χώρους πολυκαταστημάτων ή σούπερ μάρκετ. Σε κάθε περίπτωση δεν συζητάμε για ιδέα που έπεσε τώρα στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης αλλά για εκπεφρασμένη βούληση των διοικήσεων των τραπεζών από τον Σεπτέμβριο του 2022 και η οποία ακολουθεί μία παλιότερη τάση που θέλει τα ΑΤΜ να ακολουθούν εν πολλοίς τη μείωση των φυσικών καταστημάτων των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο λόγος; Το αυξημένο κόστος συντήρησης των ΑΤΜ η εξάλειψη του οποίου θα μείωνε και το εν γένει λειτουργικό κόστος των τραπεζών.

Υπό αυτό το πρίσμα τα ΑΤΜ που… κινδυνεύουν είναι αυτά που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της χώρας, Αντίθετα, μπορούν να κοιμούνται ήσυχα τα ΑΤΜ που βρίσκονται σε εμπορικά και τουριστικά spot.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα