Πεκίνο σε Ουάσινγκτον: «Εσείς φταίτε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»

Στην Κίνα θα προσγειωθεί την Κυριακή ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα του «Κίτρινου Δράκου» από το 2018

Είκοσι ημέρες μάς χωρίζουν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το Πεκίνο όχι απλώς δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της… συντρόφισσας Μόσχας αλλά βλέπει και ως υπαίτια της εισβολής την Ουάσινγκτον!

Σύμφωνα με το σινικό υπουργείο Εξωτερικών οι ΗΠΑ είναι αυτές που δημιούργησαν τις συνθήκες ξεσπάσματος του πολέμου κι ότι τώρα είναι οι ίδιες που συνεχίζουν να τον πυροδοτούν πουλώντας στο Κίεβο «βαρέα και επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, κάτι που απλώς παρέτεινε και ενέτεινε τη σύγκρουση».

Η θέση του Πεκίνου που εκφράστηκε δια στόματος της εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠ.ΕΞ., Μάο Νινγκ, ήρθε ως απάντηση στις κατηγορίες του… «θείου Σαμ» ότι κινεζικές εταιρείες στηρίζουν τη Ρωσία, κατηγορίες που το Πεκίνο χαρακτηρίζει ως «αδικαιολόγητες υποψίες» και «αβάσιμο εκβιασμό». Μάλιστα η Νινγκ διαμήνυσε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι η χώρα της «δεν θα μείνει άπραγη να παρακολουθεί τις ΗΠΑ να πλήττουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών». Δεν ήταν ωστόσο το παραπάνω το μόνο προειδοποιητικό μήνυμα της Κίνας με αποδέκτη τις ΗΠΑ, καθώς η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας «θύμισε» στη διακυβέρνηση Μπάιντεν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να πατήσει οποιεσδήποτε «κόκκινες γραμμές» έχει θέσει το Πεκίνο για την Ταϊβάν. Ως γνωστόν η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δική της επαρχία που έχει αποσχισθεί, ενώ οι ΗΠΑ θεωρούν τη νησιωτική χώρα ανεξάρτητη και έχουν δηλώσει απερίφραστα τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ταϊπέι να διατηρήσει επαρκείς ικανότητες αυτοάμυνας.

Το κλίμα ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις είναι εδώ και καιρό επικίνδυνα ηλεκτρισμένο όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να τεθεί υπό αίρεση το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στην Κίνα. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Πεκίνο αύριο Κυριακή πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα του «Κίτρινου Δράκου» από το 2018.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα