Κυρ. Μητσοτάκης: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε F-16

«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, τέτοιες πληροφορίες εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»

Εχω δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δική μας ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πολωνικό μέσο Rzeczpospolita στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Πολωνία.

«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, τέτοιες πληροφορίες εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σημείωσε επίσης, προσθέτοντας πως και η χώρα μας τα χρειάζεται διότι βρίσκεται σε ένα «περίπλοκο μέρος του κόσμου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από την αρχή της εισβολής. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που όχι μόνο σέβεται αλλά και υπερασπίζεται τις αρχές της διεθνούς τάξης. Και ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτό συμβαίνει τώρα, καθώς η Ουκρανία αμύνεται ενάντια στη βάναυση ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

Αν και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει ιστορικά ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ωστόσο, υπογράμμισε «είμαστε σθεναρά αντίθετοι στο καθεστώς του Κρεμλίνου». «Επισκέφτηκα προσωπικά την Ουκρανία, ήμουν στην Οδησσό. Την Πέμπτη, είδα τον Πρόεδρο Ζελένσκι στο Βίλνιους. Και δεσμεύτηκα να συνεχίσω να υποστηρίζω την Ουκρανία στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, χωρίς να διακυβεύουμε την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας – γιατί και εμείς ζούμε σε ένα περίπλοκο μέρος του κόσμου».

Όσον αφορά τα όσα γράφτηκαν για παραδόσεις F-16, αλλά και αναφορικά με την υπόλοιπη ελληνική εξοπλιστική υποστήριξη στο Κίεβο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν θα υπεισέλθει στις επιχειρησιακές λεπτομέρειες της υποστήριξης που παρέχει η Ελλάδα στην Ουκρανία και έδωσε ένα παράδειγμα:

«Έχουμε παραδώσει σημαντικό αριθμό βλημάτων των 155 mm, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές ελλείψεις πυροβολικού. Εξετάζουμε συνεχώς πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στρατιωτική μας υποστήριξη. Αλλά επιτρέψτε μου να τονίσω ξανά ότι έχουμε ανησυχίες για τη δική μας ασφάλεια».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι οι παραδόσεις στην Ουκρανία δεν μειώνουν την ικανότητά μας να παρέχουμε ισχυρή αποτροπή. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση εξαιτίας του γείτονά μας».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα