Κυρίαρχος στο ΚΙΝ.ΑΛ. η Φώφη

«Το Ποτάμι νόθευε το πολιτικό μήνυμα του Κινήματος Αλλαγής και κατά συνέπεια η αποχώρηση του είναι θετική εξέλιξη». Σε αυτήν τη φράση περικλείεται το πώς θα κινηθεί το Κίνημα Αλλαγής στη μετά Ποταμιού εποχή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Μπορούμε να στριμώξουμε και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη, καθώς εμείς εισαγάγαμε τον όρο σκληρό ροκ στην πολιτική», λένε οι συνεργάτες της κας Γεννηματά και έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή (προχθές Πέμπτη), όπου η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ μαζί με όλους τους βουλευτές κατέθεσαν πρόταση νόμου για την ακύρωση του ψηφισθέντος νόμου από την κυβέρνηση που αφορά τις μειώσεις των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Μία πρόταση που έπιασε στον ύπνο, τόσο το Μαξίμου, το οποίο απέφυγε να πάρει θέση, όσο και την Πειραιώς, που έτρεξε αρκετές ώρες αργότερα να καταθέσει παρόμοια πρόταση, κάτι που στηλίτευσε στην ομιλία της η κα Γεννηματά.

Σχολιάζοντας την όλη εξέλιξη, βουλευτές προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν στα πηγαδάκια της Βουλής ότι «η Φώφη, μετά τη φυγή του Σταύρου, μοιάζει απελευθερωμένη κι έτοιμη να ακολουθήσει κατά γράμμα τη στρατηγική της, δίχως να φοβάται διαφοροποιήσεις από τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου». Κι όπως εξηγούσαν: “Ο Γιώργος (εννοούν τον Παπανδρέου) δεν πρόκειται ποτέ να της πάει κόντρα, ο Ανδρουλάκης έχει μάθει να περιμένει, ο Καμίνης επιθυμεί να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή και χωρίς τη Γεννηματά δεν μπορεί να την επιτύχει, ενώ και ο Θεοχαρόπουλος για να παραμείνει η ΔΗΜ.ΑΡ. εντός Κοινοβουλίου αναγκάζεται να υποχωρήσει, ενώ οι όποιες διαφοροποιήσεις του είναι εκ του ασφαλούς».

Οπότε η κα Γεννηματά νιώθει παντοδύναμη πλέον στο ΚΙΝΑΛ και η εντολή που έχει δώσει είναι να ακολουθηθεί κατά γράμμα η στρατηγική που έχει σχεδιαστεί. Δηλαδή διμέτωπος προς τους Τσίπρα και Μητσοτάκη, με απώτερο στόχο να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και το 2015.

Με βάση αυτήν τη στρατηγική, οι επιθέσεις προς την κυβέρνηση θα εντατικοποιηθούν περί δικαίων και αδίκων με στόχο να αποδείξει στην κοινωνία ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιούνται να ομιλούν για παλιό. Μάλιστα όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, «μας κατηγορούν ότι συγκυβερνήσαμε με τον κ. Σαμαρά, αλλά λησμονούν ότι ο κ. Καμμένος είναι ακροδεξιός λαϊκιστής, που άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ, γελοιοποιώντας τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό ήδη από τη Δευτέρα, που επιβεβαιώθηκε το διαζύγιο με το Ποτάμι, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν πολύ σκληρές εκφράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα ο Βασίλης Κεγκέρογλου το πρωί της Πέμπτης έδωσε άλλο τόνο, λέγοντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Epsilon ότι «Τσίπρας και Κοτζιάς ξεπούλησαν το όνομα της Μακεδονίας». Ανάλογες εκφράσεις χρησιμοποίησαν και άλλοι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ΚΙΝΑΛ θα χρησιμοποιήσει στη Βόρεια Ελλάδα τα συνθήματα του πάλαι ποτέ πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό ετοιμάζεται μία μεγάλη εκδήλωση στη Μακεδονία, όπου δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο χρόνος (μάλλον το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίυο) και ο τόπος, προκειμένου το ΚΙΝΑΛ να κεφαλαιοποιήσει τα πιθανά οφέλη από τη στάση του στο Μακεδονικό. Εξάλλου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα κεντρικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στη Μακεδονία δεν μπορούν να ξεμυτίσουν.

 Οι σχέσεις με το Ποτάμι

Μεθαύριο Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει και το ξεκαθάρισμα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το Ποτάμι. Θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΙΝΑΛ, όπου εκ μέρους του Ποταμιού μετείχαν οι Δημήτρης Τσιόδρας, Λίνα Παπαδάκη και Γιάννης Μεϊμάρογλου. «Όσοι δεν εμφανιστούν θα αντικατασταθούν για να τελειώνουμε», είναι η εντολή της προέδρου. Επίσης, το αμέσως προσεχές διάστημα θα καλυφθούν όλα τα κενά σε επιτροπές και τομείς, όπου μετείχαν στελέχη από το Ποτάμι, αλλά και από τους Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς του Σπύρου Λυκούδη, που κι αυτοί αποχώρησαν από το ΚΙΝΑΛ. Βέβαια στη Χαριλάου Τρικούπη δεν μετρούν μόνο απώλειες, αλλά και πολλές παραμονές, με κορυφαία αυτή του Παναγιώτη Καρκατσούλη (πρώην βουλευτής Επικρατείας, αλλά κι εν ενεργεία πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής του Ποταμιού Π2), ο οποίος αναμένεται να αξιοποιηθεί, αλλά και του Παναγιώτη Βλάχου και της κίνησης του «Μπροστά», οι οποίοι εγκατέλειψαν τη Σεβαστουπόλεως.

Φυσικά, δεν λείπουν οι αιχμές κατά του κ. Θεοδωράκη, παρά το γεγονός ότι ΔΗΜ.ΑΡ.-ΚΙΔΗΣΟ-Κινήσεις δεν επιθυμούν την οριστική ρήξη, ελπίζοντας σε συνεργασία στο μέλλον. Η Χαριλάου Τρικούπη αντίθετα δεν δίνει βάση στο ότι με την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ έχασαν το φιλελεύθερο ακροατήριο.

«Ήταν προειλημμένη η απόφαση του Θεοδωράκη», δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, που εκτίμησε ότι με τις πολιτικές θέσεις που προβάλλει το Ποτάμι δεν έχει πολιτική τύχη. «Για 6 μήνες ήταν με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου και δικαιολογίας το πότε θα συμβεί αυτό που συνέβη», δήλωσε ο Μανώλης Όθωνας (διευθυντής του γραφείου της κας Γεννηματά).
«Οι 210.000 συνιδρυτές μας θέλουν καθαρό πολιτικό μήνυμα χωρίς αμφισημίες. Σύνθεση κι ενότητα για να ανατρέψουμε τους σημερινούς θλιβερούς πολιτικούς συσχετισμούς. Κανένας να μη λειτουργήσει ως δεξαμενή του Α. Τσίπρα», ήταν η αιχμή του Γιάννη Μανιάτη. «Η αποχώρηση μέρους του Ποταμιού θα αποκρυσταλλώσει ακόμα περισσότερο τον προγραμματικό μας λόγο, μιας και το προηγούμενο διάστημα είχαμε παραφωνίες», υπογράμμισε ο Παύλος Χρηστίδης.

 

«Δεν ασχολούμαστε με τον Ραγκούση»

Σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Ραγκούση, η Χαριλάου Τρικούπη ήταν ξεκάθαρη με την απάντηση που έδωσε μέσω του Παύλου Χρηστίδη: «Εδώ και καιρό στο Κίνημα Αλλαγής δεν ασχολούμαστε με τον κ. Ραγκούση, όπως και εκείνος δεν ασχολείται με το Κίνημα Αλλαγής. Έχει κάνει την επιλογή του και συμπεριφέρεται ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα οι διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου (με τον οποίο δεν λένε ούτε καλημέρα), αλλά και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον εντεταλμένος στην υπηρεσία του Μαξίμου. Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Ακόμη και οι καταγγελίες του, ότι η κα Γεννηματά είναι υπάλληλος του Μαρινάκη, έχουν οσμή και ύφος Καρτερού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα