Λαγκάρντ: “H πιθανή μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες”

«Οι αποφάσεις μας πρέπει να παραμείνουν εξαρτώμενες από τα δεδομένα από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ανταποκρινόμενοι στις νέες πληροφορίες»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δεσμευτεί για περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού μετά την πιθανή πρώτη κίνηση τον Ιούνιο, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ομιλία της την Τετάρτη, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «όσον αφορά τα δεδομένα που είναι σημαντικά για τις αποφάσεις πολιτικής μας, θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα μέχρι τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής».

«Οι αποφάσεις μας θα πρέπει να παραμείνουν εξαρτώμενες από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ανταποκρινόμενοι στις νέες πληροφορίες καθώς αυτές έρχονται», δήλωσε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Αυτό συνεπάγεται ότι, ακόμη και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων», επεσήμανε η Λαγκάρντ.

Με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης να γίνεται όλο και πιο σαφές, η συζήτηση μετατοπίζεται στο πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια και πού θα καταλήξει τελικά το κόστος δανεισμού, σημειώνει το εδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο Έλληνας Γιάννης Στουρνάρας, έχουν εγείρει το ενδεχόμενο μιας σειράς κινήσεων φέτος – σύμφωνα με τις προσδοκίες των επενδυτών. Άλλοι έχουν παραμείνει πιο ασαφείς. Ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της «με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε».

Μιλώντας χωριστά, ο Ιρλανδός Gabriel Makhlouf ήταν εξίσου επιφυλακτικός.

«Τα καλά νέα είναι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον σε διαδικασία μείωσης», δήλωσε στο ραδιόφωνο LM FM. «Είμαι αισιόδοξος ότι η πολύ ταχεία αύξηση των επιτοκίων θα έχει πλέον φτάσει σε αυτό που έχω περιγράψει ως την κορυφή της σκάλας – το ερώτημα τώρα είναι πόσο καιρό θα παραμείνουμε στην κορυφή αυτής της σκάλας», πρόσθεσε.

Με την ευρωζώνη των 20 χωρών να ακροβατεί στο χείλος της ύφεσης για περισσότερο από ένα χρόνο, ορισμένοι προειδοποιούν για μια υπερβολικά περιοριστική πολιτική στάση.

«Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη επίδραση της νομισματικής πολιτικής παραμένει ένας κίνδυνος για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης», δήλωσε ο Ισπανός Pablo Hernandez de Cos στη Φρανκφούρτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα