«Λάθη και παραλείψεις μας οδήγησαν στην εθνική τραγωδία»

Στη σκιά της παραίτησης του Νίκου Τόσκα από τη θέση του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο Μάκης Βορίδης επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες σε κυβέρνηση, περιφέρεια και Πυροσβεστική, για την εθνική τραγωδία της Ανατολικής Αττικής.

«Η τραγική καταστροφή οφείλεται στις εγκληματικές παραλήψεις που έγιναν σε όλα τα επίπεδα διαχειρίσεώς της, στο ότι δεν κατασβήστηκε έγκαιρα, στο ότι τα οχήματα και τα αεροσκάφη επιχείρησαν περιορισμένα και καθυστερημένα, στο ότι εκτιμήθηκαν εσφαλμένα η ταχύτητα και η κατεύθυνση εξάπλωσής της, στο ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, στο ότι δεν διατάχθηκε ποτέ η εκκένωση των οικισμών, στο ότι άργησαν να προσεγγίσουν τα σωστικά σκάφη». Αναφέρει στο «Έθνος της Κυριακής» ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η εθνική συνεννόηση (σ.σ. που ζητά η κυβέρνηση) είναι ακόμη μια καραμέλα, στάχτη στα μάτια του λαού μας, μια σκόπιμη επινόηση για τη διάχυση ευθυνών». Ο κ. Βορίδης εκτιμά ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες και θα αποδοθούν σημειώνοντας ότι «όσοι παρέλειψαν να διατάξουν την εκκένωση της περιοχής φταίνε και θα τιμωρηθούν». Σε ερώτηση για το αν εκτιμά πως η τραγωδία στην Ανατολική Αττική φέρνει εγγύτερα τις εκλογές ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει: «Δεν θέλω να συνδέσω οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη με αυτήν τη φοβερή καταστροφή. Το θεωρώ ανήθικο» και εκφράζει την ευχή, «οι επικίνδυνοι και θρασείς αριστεροί τυχοδιώκτες να φύγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Για να σταματήσει η καταστροφή της πατρίδας και του ελληνικού λαού».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζει ότι «αν η κυβέρνηση φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στη βουλή, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταψηφιστεί», και προσθέτει, «αν έχουμε γίνει εμείς κυβέρνηση, η συμφωνία αυτή δεν θα κυρωθεί».

Διαβάστε επίσης