Λεφτά και… εμπιστοσύνη άντλησε ο ΟΤΕ από τις διεθνείς αγορές

Ορόσημο για τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο η έκδοση ομολογιακού με το χαμηλότερο κουπόνι της εταιρικής ιστορίας του 

Ιστορικό χαμηλό στο κόστος άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές εν γένει της ελληνικής οικονομίας πέτυχε ο ΟΤΕ, καταφέρνοντας να «σηκώσει» το ποσό των 500 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (bookbuilding) την περασμένη Τρίτη, για την έκδοση νέου ομολόγου επταετούς διάρκειας.

Η σημαντική ζήτηση για το ομόλογο επέτρεψε χαμηλή τιμολόγηση, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικά σε 0,875% ετησίως, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο Όμιλος ΟΤΕ μέχρι σήμερα. Στην έκδοση ομολογιακού δανείου από τον ΟΤΕ συμμετείχε και η Deutsche Telekom, καλύπτοντας το 20% του συνολικού ποσού.

Με τον τρόπο αυτό, η DT στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου και δείχνει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΟΤΕ.

Η έκδοση του εν λόγω ομολογιακού δανείου αναμένεται να αποτελέσει για τον ελληνικό επικοινωνιακό όμιλο το εργαλείο με το οποίο θα επιτευχθεί σημαντική βελτίωση του χρηματοπιστωτικού προφίλ του ΟΤΕ, καθώς θα επιμηκυνθούν τα υφιστάμενα πιστωτικά «ανοίγματά» και η εξυπηρέτησή τους θα έχει πολύ χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος.

Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το ομόλογο θα είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, ενώ η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2019.

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως Joint Bookrunners / Lead Managers οι τράπεζες BNP Paribas και Goldman Sachs International και ως Co–Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.

Πέρα από τα διαδικαστικά της έκδοσης, η ουσία είναι αυτή που υπογράμμισε στις ολιγόλογες δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Ότι δηλαδή η ομολογιακή έκδοση του ΟΤΕ αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του τηλεπικοινωνιακού ομίλου, καθώς πρόκειται για το χαμηλότερο κουπόνι που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη στην εταιρεία και την ελληνική οικονομία.

«Καταδεικνύει ότι οι υγιείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μπορούν να έχουν πρόσβαση με ευνοϊκούς όρους στις διεθνείς αγορές ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην επιχειρηματικότητα της Ελλάδας», ήταν η κατακλείδα του CEO του Ομίλου ΟΤΕ.

Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου οι δηλώσεις συμμετοχής για το πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE 2019

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για το πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE 2019, που απευθύνεται σε πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, αποκλειστικά μέσω του www.cosmote-scholarships.gr, έως και τις 4 Οκτωβρίου.
Η COSMOTE προσφέρει 36 υποτροφίες ύψους €545.000 και η επιλογή των υποτρόφων θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια απόδοσης στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE προσφέρει 35 υποτροφίες, ύψους 15.000€ η καθεμία, για συγκεκριμένες σχολές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την υποτροφία «Ζαχαρίας Πιπερίδης», ύψους €20.000, για πρωτοετείς φοιτητές στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδας, στη μνήμη του διακεκριμένου στελέχους του Ομίλου ΟΤΕ.
Οι υπότροφοι της COSMOTE λαμβάνουν, επίσης, εξοπλισμό (laptop) και ένα πλήρες πακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή & κινητή τηλεφωνία, Internet, COSMOTE TV) για τις καθημερινές τους ανάγκες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα περιγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα των Υποτροφιών.
Στόχος της COSMOTE είναι να συμβάλλει σε έναν κόσμο καλύτερο, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Εδώ και 18 χρόνια, μέσα από το πρόγραμμα των Υποτροφιών, στέκεται δίπλα στους νέους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, στηρίζοντας τα πρώτα βήματα στην επαγγελματική τους πορεία για να κατακτήσουν μεγαλύτερους στόχους.
Μέσα από το πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE έχουν δοθεί έως σήμερα, 658 υποτροφίες αξίας άνω των 5,5 εκατ. ευρώ. Περισσότερα σχετικά με τις δράσεις του Ομίλου ΟΤΕ για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ 2018.

Διαβάστε επίσης