Λευτέρης Αυγενάκης: Οι εκλογές στις Ομοσπονδίες, και τα «πακέτα» στην ΕΠΟ

SPORTS ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από την ημέρα ανέλαβε ο Λευτέρης Αυγενάκης τα καθήκοντα του υφυπουργού Αθλητισμού και σε αυτό το διάστημα όλοι αναγνωρίζουν την πρόθεσή του να βάλει μία τάξη στον χώρο.

Όπως επίσης του βγάζουν το καπέλο για τις εργατοώρες που ξοδεύει σε καθημερινή βάση με διαρκείς επαφές και ενέργειες που δεν είχαμε συνηθίσει από τους προκατόχους του.

Μέχρι και μίνι αθλητικό νομοσχέδιο ετοίμασε ο Αυγενάκης μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πέρα από τις διατάξεις για τη χειραγώγηση αγώνων και για την πάταξη της βίας, ο υφυπουργός Αθλητισμού συμπεριέλαβε και διατάξεις που αφορούν στο εκλογικό σύστημα των αθλητικών ομοσπονδιών.

Με το άρθρο 48 αναστέλλεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή της απλής αναλογικής και η ποσόστωση. Ακόμα και στις ομοσπονδίες που ήταν αντίθετοι με το σύστημα του Γιώργου Βασιλειάδη άρχισαν τις ενστάσεις για την παρέμβαση του Αυγενάκη.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεών τους επειδή ο υφυπουργός Αθλητισμού θέσπισε και ανώτατο όριο θητειών στο προεδρείο μιας ομοσπονδίας.

Τη συνταγματικότητα των διατάξεων θα την κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικά από τη στιγμή που ο ένας πρόεδρος μετά τον άλλον ανακοινώνει την απόφασή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη επειδή θεωρεί αντισυνταγματικά κάποια άρθρα και κυρίως την αναδρομική εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Από τη νομοθετική παρέμβαση του Αυγενάκη εξαιρείται η ΕΠΟ. Το εκλογικό σύστημα της οποίας είναι το πλέον διάτρητο. Είναι εκείνο για το οποίο γράφονται ολόκληρες εγκυκλοπαίδειες που γεμίζουν με τρόπους διακίνησης πακέτων.

Με προέδρους Ενώσεων που ξαφνικά αποκτούν και πρώτη κατοικία και εξοχικό. Με ιστορίες που κάνουν τους σεναριογράφους του Χόλιγουντ να αισθάνονται ντροπή για την έλλειψη φαντασίας.

Γιατί προσπέρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ; Γιατί δεν το διεύρυνε ώστε να το κάνει πιο δημοκρατικό; Αφού απολαμβάνει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων, όπως είπε και ο Ζόραν Λάκοβιτς στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Από την επαφή του με τον Διευθυντή Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA έπρεπε να ’χε καταλάβει ο Αυγενάκης ότι όλα τα παραμύθια για διαφωνίες των ξένων στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος διακινήθηκαν από τον Γιώργο Βασιλειάδη, επειδή δεν μπορούσε ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού να πάει κόντρα στον Ιβάν όταν το αφεντικό του ΠΑΟΚ είχε δέσει τις Ενώσεις για να κάνει πρόεδρο τον «δικό μας άνθρωπο», τον Βάγγο Γραμμένο.

Οι ξένοι προφανώς και δεν έχουν αντίρρηση, για την εφαρμογή ενός διαφορετικού εκλογικού συστήματος στην ΕΠΟ που θα περιορίζει τη διαφθορά και τα πακέτα.

Που θα βγάζει τις διοικήσεις με πιο δημοκρατικό τρόπο και δίχως επιρροές από ευρώπουλα που πηγαινοέρχονται και αλλάζουν χέρια πιο συχνά από τις πάσες που κάνουν οι παίκτες σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Αυτό είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα για τον Αυγενάκη. Εκτός και αν θεωρεί και ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού ότι κάνει τζιζ η αλλαγή εκλογικού συστήματος στην ΕΠΟ όπως έλεγε ο προκάτοχός του.

Διαβάστε επίσης