«Με Μητσοτάκη-Βέμπερ το ΔΝΤ ξανάρχεται»

Τελευταία ομιλία Τσίπρα με αναφορές σε «καμμένη γη», πολύ από… παροχές και «απειλές» ότι αν χάσει τις εκλογές ο διάδοχός του θα ξηλώσει τα ψηφισμένα μέτρα!

Την τελευταία επικοινωνιακή ζαριά του έριξε το βράδυ της Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην πλατεία Συντάγματος.

Γνωρίζοντας καλά ότι οι εντυπώσεις της ύστατης δημόσιας παρουσίας του μπορούν να επηρεάσουν ένα όχι κατά ανάγκη μεγάλο αλλά κρίσιμο σώμα αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από τα πρώτα λόγια της ομιλίας του ότι οι εκλογές της 26ης Μαΐου δεν αφορούν μόνο την εκπροσώπηση στην τοπική αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή, αλλά αφορούν και την επιλογή του (κομματικού) σχεδίου με το οποίο θα προχωρήσει η Ελλάδα την επόμενη των εκλογών.

«Την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας»

«Την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Αποφασίζουμε με ποιο σχέδιο θα κινηθεί η χώρα στο μεταμνημονιακό ξέφωτο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «ηΕλλάδα δεν είναι πια στον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών, η οικονομία ανακάμπτει και η κοινωνία μπορεί σιγά σιγά να ανασαίνει ξανά».

Πριν αναφερθεί στα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησης του, ο πρωθυπουργός έκανε αναδρομή στις πρώτες ημέρες της θητείας του ισχυριζόμενος είπε ότι το κόμμα του παρέλαβε «μια χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη, έναν λαό ταπεινωμένο». Περιγράφοντας δε την εικόνα της χώρας εκείνη την εποχή έκανε λόγο για «τιμωρία που επέβαλαν στους πολλούς, στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της πατρίδας μας, το παλιό πολιτικό κατεστημένο και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας, για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες όπως πρόσφατα ομολόγησαν οι ίδιοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ».

Συμβιβασμός…

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να αποφύγει την αναφορά στο τρίτο μνημόνιο χαρακτηρίζοντάς το, όμως, ως έναν αναγκαστικό και δύσκολο συμβιβασμό, προκειμένου όπως είπε «να μπορούμε σήμερα μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά».

«Όσο η οικονομία θα ανακάμπτει τόσο εμείς θα σχεδιάζουμε να ευημερούν οι πολλοί»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η περιπέτεια της χώρας βρήκε τον τελικό της προορισμό τον Αύγουστο του 2018 με τη λήξη των δημοσιονομικών προγραμμάτων και έκτοτε «η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα σε ένα νέο σχέδιο, το δικό της πρόγραμμα για την αποκατάσταση των αδικιών».

Επιγραμματικά ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και στην κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους, στην επαναφορά του κανόνα μια πρόσληψη προς μια αποχώρηση στον δημόσιο τομέα, στη θέσπιση του επιδόματος ενοικίου για 240.000 οικογένειες

Επίσης αναφέρθηκε στο σχέδιο που προχώρησε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 13%, τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 1% κάθε χρόνο, την ένταξη για πρώτη φορά των επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο.

Ακόμη, θύμισε τη θέσπιση αφορολόγητου για τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών με τη προστασία των επιδοτήσεων με την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, το σχέδιο στη προστασία του εισοδήματος των νοικοκυριών με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εως και 50% για τη λαϊκή κατοικία, το σχέδιο στην ελάφρυνση των βαρών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τις 120 δόσεις στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Όσο η οικονομία θα ανακάμπτει τόσο εμείς θα σχεδιάζουμε να ευημερούν οι πολλοί» , τόνισε.

 «Ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να ξηλώσει όλα όσα με κόπο και με μάχες καταφέραμε»

Το μενού της ομιλίας Τσίπρα είχε στοχευμένες βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη –όπως το ερώτημα «ποια κοινωνικά επιδόματα θέλει ο κ. Μητσοτάκης να ξηλώσει;»– αλλά και «ανώνυμες» μομφές σε ολιγάρχες, μιντιάρχες-επιχειρηματίες (εννοώντας τον Βαγγέλης Μαρινάκη) καθώς και τον κεντρικό τραπεζίτη (βλ. Γιάννη Στουρνάρα)

«Τη Κυριακή ψηφίζουμε, αποφασίζουμε με ποιο πολιτικό σχέδιο η Ελλάδα θα πορευτεί στα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας:

«Ο κύριος Μητσοτάκης και τα παλιό πολιτικό κατεστημένο θέλουν τη Δευτέρα να λένε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης δεν έλαβαν τη στήριξη του λαού και πως, αντιθέτως, ότι ο λαός ενέκρινε όσα αυτός πρότεινε.

Και κυρίως ενέκρινε τον κο Βεμπερ που αν εκλεγεί θα μπλοκάρει και θα ακυρώσει τα μέτρα και θα φροντίσει η Ελλάδα να ξαναγυρίσει είτε στα μνημόνια είτε στις πολιτικές των μνημονίων.

»Εμείς λοιπόν τη Κυριακή δεν ζητάμε απλά την εμπιστοσύνη ή την επιδοκιμασία του ελληνικού λαού για όσα καταφέραμε, αλλά ζητάμε την εμπιστοσύνη στο σχέδιο και στα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόσαμε και σε όσα αναγγείλαμε, τη δύναμη για να μη μπορέσει κανείς να μας εκβιάσει, να μη μπορέσει κανείς να μας τα πάρει πίσω».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ, «η δική μας Ελλάδα αντίθετα είναι η Ελλάδα των πολλών», τονίζοντας πως αυτό περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των πολλών, αποκατάσταση των αδικιών που μας έφερε η κρίση.

«Γιατί έχουμε σχέδιο και όραμα για μια Ελλάδα ισότητας και αλληλεγγύης», σημείωσε, «μια Ελλάδα των πολλών, ένα σχέδιο με εθνικό στόχο τη μείωση της ανεργίας, με τους εργαζόμενους στο επίκεντρο, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ισχυρό κοινωνικό κράτος και προστασία των αδυνάμων, με προοπτική για όλα τα παιδιά, για όλους τους νέους αυτής της χώρας».

Η συγκέντρωση του Συντάγματος έκλεισε με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί στην εξέδρα την νυν περιφερειαρχή Αττικής και εκ νέου υποψήφια Ρένα Δούρου, τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Νάσο Ηλιόπουλο, καθώς τον υποψήφιο γα τη δημαρχία του Πειραιά, Νίκο Μπελαβίλα.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 

Διαβάστε επίσης