Λήξη πένθους, έναρξη πολέμου

Πυρ ομαδόν εναντίον της κυβέρνησης ξεκίνησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, μετά την άτυπη συμφωνία «μη επίθεσης» που είχε προκύψει εξαιτίας του μεγέθους της τραγωδίας, που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι και του επακόλουθου τριήμερου εθνικού πένθους που είχε κηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Αρχής γενομένης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η λήξη του εμπάργκο σήμανε σκληρές τοποθετήσεις. «Ανίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ». Στην οδό Πειραιώς θεωρούν «θλιβερή παράσταση» την εικόνα που έδωσαν οι υπουργοί και οι αρχηγοί Πυροσβεστικής και Αστυνομίας το βράδυ της Πέμπτης, πείθοντας όπως λένε και τον πλέον αδαή ότι η έννοια συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών δεν είναι στο dna του πρωθυπουργού.

Κι αυτό διότι πριν από το σόου που στήθηκε ο κ. Τσίπρας είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους για να ρυθμιστούν διάφορα θέματα που άπτονται της προμήθειας και της συντήρησης του υλικού που χρειάζεται η Πυροσβεστική. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε μεν από την πρόταση να ζητήσουν την αρωγή του Ιδρύματος Νιάρχου,  αλλά συμφώνησε δε. Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, ξέχασε τι είχε απαντήσει στο τηλέφωνο.

Οπότε απόλυτα λογικό η Νέα Δημοκρατία να υψώσει τους τόνους και μέσω της κας Σπυράκη να ζητήσει τις παραιτήσεις του υπουργών Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, και της Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου.

Η Μαρία Σπυράκη στη δήλωσή της αναρωτιέται: «Αφού όλοι γνώριζαν στις 20.00  ότι υπήρχαν θύματα γιατί είπαν ψέματα κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού το βράδυ της περασμένης Δευτέρας

 Διαφορετική νοοτροπία

Πολλοί εξεπλάγησαν με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να ασχοληθεί πρωτίστως με το πώς θα συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων της σύγχρονης Πομπηίας. Κάτι που δεν είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2007, όταν καιγόταν η Ηλεία και άλλες περιοχές της χώρας (υπήρχαν περισσότεροι από 63 νεκροί). Τουναντίον, όπως λένε συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η προτεραιότητα του προέδρου είναι να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα ανάλογη τραγωδία». Και προς αυτή την κατεύθυνση η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς.  Εξάλλου, όλες αυτές τις ημέρες ο κ. Μητσοτάκης έχει συνομιλήσει πολλάκις με τον Ακαδημαϊκό, Κώστα Συνολάκη, ο οποίος είναι καθηγητής ειδικός στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Τον κ. Συνολάκης, αν και διδάσκει στην Ελλάδα, ουδείς από την κυβέρνηση σκέφθηκε να τον αξιοποιήσει. Μιλάμε για έναν πολυβραβευμένο καθηγητή, όπου μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με το βραβείο για τη συμβολή του στην πολιτική προστασία της Πολιτείας της Καλιφόρνια (2001), ενώ από το 1988 ο Λευκός Οίκος τον είχε βραβεύσει ως έναν από τους 100 καλύτερους νέους επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι προτάσεις του κ. Συνολάκη θα αποτελέσουν τη βάση για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να οχυρωθεί η Πολιτική Προστασία με σχέδια, που πιθανότατα να μην υπάρχουν.

«Όλα αυτά δείχνουν τη διαφορά, ανάμεσα σε έναν σύγχρονο ευρωπαίο πολιτικό που είναι ο Μητσοτάκης και σε έναν ακραίο προπαγανδιστή που είναι ο Τσίπρας», λένε στην Πειραιώς.

Πάντως, πέραν των προτάσεων στη Ν.Δ., δεν μπορούν να χωνέψουν πως ουδείς από την κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της τραγωδίας έστω και για τα μάτια του κόσμου. Και όπως είπε και ο Μάκης Βορίδης: «Ανίκανες κυβερνήσεις μπορεί να υπάρχουν, ανίκανοι υπεύθυνοι μπορεί να υπάρχουν, αλλά τέτοιο θράσος δεν υπάρχει».

Τα 7 καίρια ερωτήματα

Η Ν.Δ. μέσω της εκπροσώπου Τύπου κατέθεσε 7 ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η κρατική μηχανή το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας. Αυτά είναι:
1] Γιατί, όπως ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής παραδέχθηκε, δεν υπήρχαν πριν ξεσπάσει η φωτιά επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή; Όλοι γνώριζαν ότι θα ήταν η πιο επικίνδυνη μέρα από την αρχή του καλοκαιριού για εκδήλωση πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Ο βαθμός επικινδυνότητας προσδιορίστηκε στο 4.

2] Γιατί δεν δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Μάτι, όταν, όπως παραδέχεται πια η κυβέρνηση,  χρόνος υπήρχε και όλοι μπορούσαν να προβλέψουν την κατεύθυνση της φωτιάς;

3] Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει;

4] Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους;

5] Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα;

6] Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι;

7] Πώς είναι δυνατόν όταν από τις 8:15 το βράδυ, που ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα