Μαδούν τη μαργαρίτα για το εάν πρέπει να ζητήσουν πρόωρες εκλογές

Πριν από 10 μήνες στη Θεσσαλονίκη στο Forum που αντικατέστησε τη ΔΕΘ λόγω της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ρωτηθεί για ποιον λόγο δεν ζητά εκλογές, αφού θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα έχει κάνει μαντάρα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Τότε ο πρώην πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως «θα ήταν πολύ ανεύθυνο, στη συνθήκη της πανδημίας και της κρίσης στα εθνικά μας θέματα, να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχε αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη, μπορεί να είχα ζητήσει ήδη». Σε δύο μήνες ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί εκ νέου στη Θεσσαλονίκη και θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα κληθεί να απαντήσει στην ίδια ερώτηση. Για το εάν ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ή θα επιμείνει στην περσινή του απάντηση.

Ήδη στην Κουμουνδούρου έχουν αρχίσει και συζητούν όλα τα ενδεχόμενα, ή πιο σωστά περισσότερο τρέμουν μήπως τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να πάει σε διπλές εκλογές και οι ίδιοι υποστούν μία διπλή βαριά ήττα. Οπότε έχουν στηθεί δύο νέα αφηγήματα. Το ένα είναι «Νίκη στις κάλπες έστω και με μία ψήφο».  Και το δεύτερο είναι «η Κυβέρνηση ειδικού σκοπού χωρίς τη Ν.Δ.».

Το αφήγημα της νίκης με μία ψήφο δεν οριοθετείται μόνον στο «νίκη». Περιέχει και όλες εκείνες τις προγραμματικές συγκλίσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα επιτρέψουν δυνητικά στον ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής σε συνδυασμό με ένα είδους κάλεσμα που υποτίθεται πως θα κάνει στις προοδευτικές δυνάμεις. Το νέο αφήγημα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, θέτει την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης στην πράξη και ξεπερνά το αντιδεξιό μέτωπο το οποίο, ας σημειωθεί, πήγε άπατο, καθώς ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ούτε καν το συζήτησαν, ενώ τον Βαρουφάκη δεν τον εμπιστεύεται ούτε ο εαυτός του.

 Σκέφτονται την άλωση των άλλων κομμάτων

Με το συγκεκριμένο αφήγημα στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι θα πιέσουν το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ 25. Και εάν δεν δεχθούν να συμπράξουν τα δύο κόμματα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να τα αλώσει και να αρπάξει τους ψηφοφόρους τους στις δεύτερες κάλπες, απλά και μόνο για να διασωθεί.

Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ανοίγοντας τη συζήτηση και με την κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού με πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και δίχως να υπάρχει η δεδηλωμένη των 151 ψήφων, θα προσθέσει πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον προλαβαίνει σε έναν αιφνιδιασμό. Προφανώς δεν ακούν τις αναλύσεις όλων των ειδικών, ούτε βλέπουν τι γράφει το κοντέρ σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Το «ταμπού» της συζήτησης των πρόωρων εκλογών, για το αν και πότε θα τις ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκλείδωσε σε συνέντευξή του στο Κρατικό Ραδιόφωνο ο Δημήτρης Βίτσας. «Βεβαίως δεν το αποκλείω, βεβαίως εκλογές εν μέσω πανδημίας, που δυστυχώς δεν έχει φύγει, δυστυχώς επαναλαμβάνω, δεν είναι σωστό κατ’ αρχήν να γίνουν. Εγώ πιστεύω ότι εμείς θα ζητήσουμε, ώστε να αποφανθεί ο λαός και για τη διαχείριση της πανδημίας και για τη διαχείριση της οικονομίας και για τη διαχείριση της δημοκρατίας», είπε ο πρώην γραμματέας του κόμματος.

Γιατί, όμως, κατά πολλούς αποτελεί μονόδρομο για τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα; Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι ήδη το φθινόπωρο στο τρίτο έτος στην εξουσία, η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει ολοκληρώσει την παρουσίαση των κυβερνητικών της προγραμμάτων, ένας μεγάλος κύκλος περιοδειών ανά την Ελλάδα θα έχει πραγματοποιηθεί και παράλληλα οι τόνοι απέναντι στο Μαξίμου θα είναι τόσο ανεβασμένοι που δύσκολα θα δικαιολογούν οποιαδήποτε άλλη στάση. Ίσως το πιο σημαντικό είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας με τέτοια κίνηση θα επιχειρήσει να δείξει πως δεν φοβάται τις δημοσκοπήσεις στις οποίες αποτυπώνεται διψήφια η διαφορά του κόμματός του με τη Ν.Δ. Έως τότε, άλλωστε, στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν πως η εικόνα θα έχει αρχίσει να αλλάζει, καθώς η ανάκτηση της επαφής με τον κόσμο, η διαχείριση της πανδημίας από το Μαξίμου, η μη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, το τέλος ενός δύσκολου καλοκαιριού, αλλά και το νέο εργασιακό πλαίσιο θα αφήσουν εμφανή σημάδια κόπωσης στην κοινωνία.

Τα στελέχη του κόμματος δεν διαφωνούν με μια πιθανή πιο επιθετική τακτική, αν οι πανδημικές συνθήκες το επιτρέψουν. Συμπληρώνουν μάλιστα πως το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν θα ξενίσει τον κόσμο, αφού την περίοδο της COVID-19 η Κουμουνδούρου εξάντλησε όλα τα περιθώρια της υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα