«Μαϊμού» η εκλογή προέδρου

Άκυρες οι εκλογές στη Λίγκα

Με αγωνία περιμένουν στη Super League τη… μάχη της Δευτέρας, απ’ την οποία θα προκύψει ο νέος πρόεδρος της διοργανώτριας του πρωταθλήματος, καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του Γιώργου Στράτου.

Τα στρατόπεδα όπως έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, κινούνται έντονα προκειμένου να κυριαρχήσει το ένα έναντι του άλλου και ν’ αναδείξουν τις νέες ισορροπίες ενόψει της νέας περιόδου. Ωστόσο όποιος και αν είναι ο νικητής στις επικείμενες αρχαιρεσίες, θα έχει την επόμενη μέρα ν’ αντιμετωπίσει εξελίξεις, δικαστικής και διοικητικής μορφής, καθώς η προκήρυξη των εκλογών πάσχει νομικά. Ο λόγος που ο νέος πρόεδρος θα στηρίζεται σε γυάλινα πόδια, είναι η μη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των δύο ομάδων που προβιβάστηκαν από τη Football League στη μεγάλη κατηγορία. Κι αυτό γιατί ο ΟΦΗ και ο Άρης, δεν στερούνται απλά της δυνατότητας του εκλέγειν κι εκλέγεσθαι, αλλά ακόμη και της συμμετοχής στη διαδικασία, ώστε να διατυπώσουν τη θέση τους.

Το καταστατικό της Super League είναι ξεκάθαρο και η παραβίασή του προκαλεί τριγμούς με το καλημέρα στο πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής στην προσπάθεια που θα επιχειρήσει ο Συνεταιρισμός, ν’ αναβαθμίσει το προϊόν του.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία:

«1) Το άρθρο 5 παρ. 3 του καταστατικού της Super League ορίζει τα σχετικά με την  εγγραφή των μελών στον συνεταιρισμό.

2) Το άρθρο 6 παρ.2 ορίζει ότι «το μέλος έχει δικαίωμα να συμμετέχει  στις Γ.Σ. και να λαμβάνει μέρος στις ψηφοφορίες και τις εκλογές».

3) Το άρθρο  12 παρ.2 ορίζει ότι  «η Γ.Σ. απαρτίζεται από όλα τα μέλη του και μόνο αυτά».

4) Το άρθρο18 παρ.2 ορίζει ότι «ο αριθμός των μελών  του Δ.Σ. είναι ίσος με τον αριθμό των μελών του συν ένα μέλος που διορίζει η ΕΠΟ».

5)  Το άρθρο  18 παρ. 14 ορίζει  ότι «πριν τη λήξη  της θητείας του Δ.Σ. ο Πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος συγκαλεί  το Δ.Σ. το οποίο συγκροτείται σε σώμα και εκλέγει τον Πρόεδρο κλπ».

Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων καθίσταται σαφές ότι στο Δ.Σ. της Super League πρέπει να συμμετέχουν και οι δύο ομάδες που κέρδισαν την άνοδό τους αγωνιστικά στο πρωτάθλημα της Football League την περασμένη περίοδο και αντίστοιχα να έχουν αποχωρήσει οι δύο ομάδες που υποβιβάσθηκαν από την ανώτατη κατηγορία.

Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος του πότε ολοκληρώθηκε  το πρωτάθλημα της Football League, τυχόν μη εγγραφή των ομάδων που προβιβάσθηκαν στην ανώτατη κατηγορία, που θα έχει σαν συνέπεια  την μη κλήση τους  στο Δ.Σ. που εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Super League, καθίσταται προφανές ότι η όποια εκλογή Προέδρου στην προαναφερόμενη ένωση είναι παράνομη γιατί αφενός μεν στερεί  και το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους εκπροσώπους των δύο ομάδων. Και μπορεί μεν η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν να μπορεί να καμφθεί, στην περίπτωση που ήθελε προκύψει συντριπτική πλειοψηφία, αλλά η προσβολή του δικαιώματος του εκλέγεσθαι δεν μπορεί να θεραπευθεί σε καμία περίπτωση.

Στο άρθρο 17 παρ. 2 ορίζεται  ότι «την ακυρότητα  των αποφάσεων των ΓΣ  κηρύσσει το δικαστήριο  αν εγείρει την αγωγή ένα μέλος…. ή οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον».

Στην έννοια του έχοντος συμφέρον σαφέστατα εννοείται ο αρμόδιος για τον αθλητισμό, ο οποίος έχει την ευθύνη της τήρησης της νομιμότητας και κατά ανάλογη εφαρμογή τέτοιας αντιμετώπισης τυγχάνουν και οι αποφάσεις του Δ.Σ., αφού από το καταστατικό προκύπτει απόλυτη ταύτιση του αριθμού των μελών της Γ.Σ. και του Δ.Σ..

Εναλλακτικά ο Υπουργός Αθλητισμού έχει την δυνατότητα εφόσον διαπιστώσει παραβίαση της νομιμότητας να άρει την ειδική αθλητική αναγνώριση της συγκεκριμένης ένωσης (Super League) μέχρι αυτή να αποκαταστήσει την νομιμότητα με  ίδια μέσα.

Την Δευτέρα(14:00), οι μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου κινδυνεύουν να κάνουν μια… τρύπα στο νερό, καθώς ουσιαστικά η ψηφοφορία που θα γίνει δεν θα παράξει νόμιμα αποτελέσματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία, αλλά κυρίως την εύρυθμη λειτουργία της Super League.

Οι τρεις…νομικοί

Στα χέρια τριών νομικών βρίσκεται η Super League, κι όμως κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται από τα προβλήματα που θα προκύψουν τη Δευτέρα με την άκυρη εκλογή προέδρου στη διοργανώτρια του πρωταθλήματος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γιώργος Στράτος είναι αυτός που ίσως έχει το λιγότερο ενδιαφέρον για το μέλλον του Συνεταιρισμού, αλλά ακόμη και στο «αντίο» του δεν χτύπησε το καμπανάκι που έπρεπε στις ομάδες για να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Super League, Βασίλης Γκαγκάτσης, με την εμπειρία που έχει, θα έπρεπε να μη στρώσει με μπανανόφλουδες το έδαφος στον επόμενο πρόεδρο.

Ο νομικός σύμβουλος Γιάννης Οικονομάκης είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να προστατεύσει τον Συνεταιρισμό από γκάφες που θα έχουν ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον του. Δεν το έπραξε προφανώς.

 

 

Διαβάστε επίσης