Μαίνεται η κόντρα Βιομηχανιών-ΔΕΗ για το “δυσβάσταχτο” ρεύμα

Είναι αλήθεια ότι η ΔΕΗ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε μία ανακοίνωση, η οποία δημιούργησε την προσδοκία και τη βεβαιότητα ότι πράγματι υπάρχει σοβαρή αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζεται το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας. Σε σημερινή έκτακτη άτυπη ενημέρωση που έγινε ωστόσο από την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, η οποία συνοδεύτηκε και από επίσημη ανακοίνωση, δόθηκε μια νέα διάσταση που δίνει την πραγματική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανία σε σχέση με το φλέγον ενεργειακό ζήτημα. 

Ποια είναι αυτή; Ότι με τα νέα τιμολόγια για τις βιομηχανίες της μέσης τάσης ωφελούνται περίπου 62 βιομηχανίες με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο η ετήσια μείωση στο κόστος ρεύματος είναι περίπου 190 χιλιάδες ευρώ. Το ποσό αυτό λοιπόν έρχεται να μειώσει σε ποσοστό 10% ένα τιμολόγιο που επιβαρύνθηκε την τελευταία τριετία με αυξήσεις της τάξης του 45%. Με τις υπέρογκες αυτές αυξήσεις, η ελληνική βιομηχανία στη μέση τάση έφτασε να πληρώνει έως και 100% ακριβότερα το ρεύμα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΒΙΚΕΝ είναι χαρακτηριστικά: στη Γερμανία το βιομηχανικό τιμολόγιο είναι 30% φθηνότερο, στη Γαλλία 35% φθηνότερο, στη Μεγάλη Βρετανία 50% φθηνότερο συγκριτικά με τις ελληνικές βιομηχανίες.

Στην Ελλάδα οι βιομηχανίες μέσης τάσης είχαν φτάσει να πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα 110 ευρώ η μεγαβατώρα ποσό, δηλαδή το κόστος που προμηθεύεται το ρεύμα ένα … μπακάλικο σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι το ακριβό κόστος ρεύματος θέμα μόνο της ΔΕΗ; Η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα είναι ότι υπάρχει ευθύνη και της ΔΕΗ. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Υψηλή Τάση και για τις προτάσεις που έχουν γίνει για αύξηση του κόστους στο νυχτερινό τιμολόγιο, που αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο καταφύγιο και κρατά στην εντατική κομβικούς κλάδους της ελληνικής παραγωγής όπως η χαλυβουργία, η ευθύνη της ΔΕΗ είναι μεγαλύτερη.

Επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται από τους βιομηχανικούς καταναλωτές σε σχέση με τη ΔΕΗ αφορά στη μεθοδολογία υπολογισμού και επιμερισμού για το κόστος των ρύπων, για το οποίο υπάρχουν αλλεπάλληλες καταγγελίες για λανθασμένους υπολογισμούς και χρεώσεις που έχουν μάλιστα δικαιωθεί από τη ρυθμιστική αρχή. Πρόκειται για ένα στοιχείο του κόστους παραγωγής που θα έπρεπε να επιμερίζεται ως τέτοιο ανάλογα με την κατηγορία του καταναλωτή, τονίστηκε.

Βεβαίως η πρόταση της ΔΕΗ για τη μέση τάση φέρνει – μετά από την έντονη κινητοποίηση της βιομηχανίας, καταγγελίες και καταδικαστικές αποφάσεις – μια έστω και μικρή για το μέγεθος του προβλήματος μείωση για κάποιες επιχειρήσεις. Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται εξ αφορμής των τιμολογίων της Μέσης Τάσης είναι εάν υπάρχει βιομηχανική ενεργειακή πολιτική.

Και σε αυτό το ερώτημα η απάντηση δεν μπορεί να είναι θετική γιατί:

• Η βιομηχανία στην υψηλή και τη μέση τάση πληρώνει μια σειρά από ρυθμιστικές χρεώσεις όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή το ΕΤΜΕΑΡ (στη μέση τάση) που δε χρεώνονται στην παραγωγική βιομηχανία σε αυτό το ύψος σε άλλες χώρες της ΕΕ

• Η ενέργεια χρεώνεται με υψηλότατους συντελεστές φορολόγησης (ΕΦΚ) τόσο στο ρεύμα όσο – κυρίως – στο φυσικό αέριο

• Δεν υπάρχει από την πλευρά του ελληνικού κράτους μηχανισμός αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων, όπως έχει ήδη κάνει η Γερμανία και ετοιμάζονται και άλλες χώρες

• Δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη το σχέδιο για τις συμβάσεις διακοψιμότητας που ισχύουν στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες

• Δεν υπάρχει πρόβλεψη να δοθεί στη βιομηχανική παραγωγή απευθείας ηλεκτρική ενέργεια στο κόστος των λιγνιτικών μονάδων μέσω δημοπρασιών

• Η Ελλάδα έχει πανάκριβο φυσικό αέριο

Ειδικά για το φυσικό αέριο, το μέλος του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ Α. Κοντολέων ήταν ιδιαίτερα σκληρός κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και για σκληρό μονοπώλιο που αρνείται να διαπραγματευτεί και επιβαρύνει τη βιομηχανία με κόστη που δε θα έπρεπε. Ακόμη και η διαπραγμάτευση για τις μειώσεις, ξεκίνησε πολύ αργά, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν έτοιμα επενδυτικά σχέδια για νέες γραμμές παραγωγής, που παραμένουν στο συρτάρι αφού το κόστος αερίου είναι ασύμφορο. Οι επενδύσεις αυτές θα σήμαιναν νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες εξαγωγές και περισσότερο ξένο χρήμα στην οικονομία μας, αφού οι βιομηχανίες αυτές είναι κατεξοχήν εξαγωγικές.
Από την κινητοποίηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής από τους ανθρώπους της βιομηχανίας διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και έχει διάθεση να βοηθήσει. Και όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά συνολικά ο πολιτικός κόσμος, οι εργαζόμενοι , οι τοπικές κοινωνίες. Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί το λάθος μήνυμα, πως με μία μικρή και ελλιπή αποκατάσταση μιας τεράστιας αδικίας για 62 βιομηχανίες, λύθηκε το συνολικό ενεργειακό πρόβλημα της παραγωγής, τόνισαν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας.

Το ενδιαφέρον πάντως στην παρουσίαση της ΕΒΙΚΕΝ είναι ότι υπάρχει ένα θετικό μήνυμα από τους ιδιοκτήτες και μέτοχους μεγάλων βιομηχανικών μονάδων: είμαστε έτοιμοι εάν πάρουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος φυσικού αερίου που έχουν οι ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη, να βάλουμε αύριο το πρωί σε λειτουργία γραμμές παραγωγής που βρίσκονται σε αργία. Αυτό σημαίνει αυτόματα προσλήψεις προσωπικού, τόνωση της τοπικής κοινωνίας, αύξηση των εξαγωγών μας, έσοδα για τα ταμεία του κράτους, πραγματική ανάπτυξη και πραγματικό success story, ανέφερε ιδιοκτήτης μεγάλης κλωστοϋφαντουργίας.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τόνισαν οι άνθρωποι της βιομηχανίας, υπάρχει ένας άγραφος νόμος στον κόσμο της παραγωγής: εργοστάσιο που κλείνει, δεν ξανανοίγει.

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει:

MH ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΔΕΗ
Επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς ουσία οι προτάσεις

Τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τη βιομηχανία δεν αποτελούν παρά μια ακόμα επικοινωνιακή κίνηση εντυπωσιασμού, χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό περιεχόμενο.

Με καθυστέρηση τουλάχιστον 6 μηνών η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέα τιμολόγια τους βιομηχανικούς πελάτες Υψηλής (ΥΤ) και Μέσης Τάσης (ΜΤ) τα οποία όχι μόνο δεν ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, όπως ισχυρίζεται η ΔΕΗ, αλλά επιβάλλουν εν δυνάμει νέες αυξήσεις στο ήδη εξαιρετικά υψηλό, υφιστάμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Μοναδικό όφελος οι όποιες μικρές βελτιώσεις στα τιμολόγια ορισμένων μεγάλων καταναλωτών της MΤ οι οποίες όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Παράλληλα παραμένει έντονη η απειλή των μεγάλων αυξήσεων λόγω των χρεώσεων ρύπων

Δεν μπορεί η ΔΕΗ να διατείνεται ότι στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όταν προχωρά σε αυξήσεις των χρεώσεων ενέργειας στις ώρες των ζωνών ενδιαμέσου και ελαχίστου φορτίου, που, λόγω της συγκυρίας, αξιοποιούνται περισσότερο από τη χειμαζόμενη εναπομείνασα Ελληνική Βιομηχανία.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ τα νέα τιμολόγια:
• αποτελούν προϊόν «μακράς διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης της ΔΕΗ με τους πελάτες της» σε εξατομικευμένη βάση: Η ΔΕΗ απλά ανακοίνωσε τα νέα τιμολόγια και ουδέποτε τα διαπραγματεύτηκε.
• «ικανοποιούν τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)» : Τα νέα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονται στις προτάσεις της ΡΑΕ αφού δεν ενσωματώνουν προηγούμενες αποφάσεις της Αρχής, όπως οι αποφάσεις της για τις χρεώσεις ρύπων.

Τη στιγμή που οι Ευρωπαϊκές χώρες ψάχνουν λύσεις για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, στην Ελλάδα όπου η ανάπτυξη είναι καίριο ζητούμενο για την έξοδο από την κρίση, το ενεργειακό κόστος παραμένει ένα ασήκωτο βάρος για την ελληνική βιομηχανία. Ένας βάρος που απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, έσοδα για την πολιτεία αλλά και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, καλούμε την Πολιτεία και όλα τα αρμόδια Υπουργεία να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μην εφησυχάζουν με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Αναμένουμε την έναρξη ουσιαστικών και ελεύθερων διαπραγματεύσεων της ΔΕΗ με τους μεγάλους πελάτες της ΜΤ και ΥΤ, στη βάση της ανάγκης για σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να γίνει πραγματικότητα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Μεταποίησης.”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα