Μάκης Βορίδης: Ο δημόσιος τομέας πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Άρθρο του υπουργού Εσωτερικών στην "Α", 

Η κυβέρνηση, από την έναρξη της θητείας της βρέθηκε αντιμέτωπη με πλήθος  σημαντικών προκλήσεων, απότοκο και των χειρισμών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η διαχείριση των εντόνων μεταναστευτικών ροών, η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η αντιμετώπιση καταστροφικών φυσικών φαινομένων σε συνδυασμό με την τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων για την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης αποτέλεσε για την κυβέρνηση μια απαιτητική εξίσωση.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η διαχείριση ενός πρωτόγνωρου και με παγκόσμιες διαστάσεις φαινομένου, πανδημία του κορωνοϊού. Μία υγειονομική κρίση που άλλαξε άρδην τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας και δημιούργησε νέες συνθήκες στις οποίες χρειάστηκε να προσαρμοστούμε ταχύτατα.

Η Κυβέρνησή μας καταρτίζοντας και εφαρμόζοντας από το πρώτο κιόλας κρούσμα που καταγράφηκε στη χώρα μας, ένα ολιστικό και συντεταγμένο σχέδιο, κατόρθωσε να  διαχειριστεί την πανδημία και τις επιπτώσεις της με το λιγότερο δυνατό κόστος τόσο για την ανθρώπινη ζωή και την δημόσια υγεία, καθώς και για την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των πολιτών.

Μέσα στο νέο δυσχερές περιβάλλον που δημιουργήθηκε η δημόσια διοίκηση άντεξε, δείχνοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά συνδράμοντας τόσο στην κυβερνητική προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας όσο και στις μετέπειτα κινήσεις που έγιναν προκειμένου να επαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης

Η προστασία της υγείας των πολιτών, η θωράκιση του εθνικού μας συστήματος υγείας, η εξισορρόπηση των δυσμενών επιπτώσεων για την οικονομία και την κοινωνία μέσα από ένα πλέγμα μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων, δημιούργησε τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για να κρατηθεί όρθια η χώρα και σταδιακά –παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την κατά καιρούς έξαρση της πανδημίας– να επανέλθει στην κανονικότητα και σε τροχιά ανάπτυξης. Η έναρξη δε του εμβολιαστικού προγράμματος με την δωρεάν χορήγηση στους πολίτες του εμβολίου, του μοναδικού όπλου που διατίθεται αυτήν τη στιγμή έναντι του κορωνοϊού, ενίσχυσε έτι περαιτέρω την προσπάθεια της πολιτείας και προσέφερε την απαραίτητη ασπίδα προστασίας της υγείας του πληθυσμού.

Μέσα στο νέο αυτό δυσχερές περιβάλλον που δημιουργήθηκε η Δημόσια Διοίκηση άντεξε, δείχνοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά συνδράμοντας τόσο στην κυβερνητική προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας όσο και στις μετέπειτα κινήσεις που έγιναν προκειμένου να επαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από το πυκνό μας νομοθετικό έργο πετύχαμε κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό: Θέσαμε τα θεμέλια –εν μέσω μάλιστα της υγειονομικής κρίσης– για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου Τομέα μέσω της ψηφιακής του μεταρρύθμισης και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του, προκειμένου να μετατραπεί σε πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Η θέσπιση πανελλήνιου διαγωνισμού μέσω Α.Σ.Ε.Π. και η εφαρμογή ενός ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για την ποιοτική στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης, ο Εσωτερικός Έλεγχος που περιγράφει με σαφήνεια τις ορθές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται στις διαδικασίες λειτουργίας του Δημοσίου, η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για τη συντεταγμένη εφαρμογή της τηλεργασίας, ο καθορισμός του ρυθμιστικού πλαισίου για την άσκηση του lobbying στη χώρα μας υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας και ακεραιότητας, η τακτοποίηση της άναρχης κατάστασης που επικρατούσε στο πεδίο των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και του εθελοντισμού, η αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ώστε να επιτελέσει τον κρίσιμο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό του ρόλο είναι ορισμένες από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που λάβαμε στην κατεύθυνση ανάταξης της λειτουργίας του Δημόσιου τομέα. Και δεν είναι οι μόνες, καθώς μπροστά μας έχουμε νέες σημαντικές νομοθετικές προτάσεις που θα αναμορφώσουν εκ βάθρων το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και της επιλογής προϊσταμένων, με βάση τη στοχοθεσία ενώ ταυτόχρονα συστήνουμε και ένα νέο σύστημα επιβράβευσης της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Με τις παραπάνω δομικές μεταρρυθμίσεις δημιουργούμε μία σύγχρονη, άκρως λειτουργική και ελκυστική Δημόσια Διοίκηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή, απαλλαγμένη από στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Σύντομα, το Δημόσιο της πατρίδας μας θα είναι σε θέση να υπηρετήσει αξιόπιστα τον εποπτικό και ρυθμιστικό του ρόλο και να συνδράμει ουσιαστικά στις γενναίες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνησή μας, όντας πλέον αρωγός και οδηγός αυτής της προσπάθειας και όχι ουραγός των εξελίξεων, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα