«Μάντρωμα» στα ορφανά της Κεντροαριστεράς

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να διορίσει ως αναπληρωτή εκπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ τον Βαγγέλη Παπαχρήστο, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και από τους στενότερους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών, προκάλεσε έκπληξη σε όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής. Όχι όμως σε αυτούς, οι οποίοι έχουν την ευχέρεια να συνομιλούν μαζί του, να του καταθέτουν εισηγήσεις, αλλά και να τους αναλύει τα σχέδιά του.

Ο νέος αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ δεν ήταν απλά στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου για πολλά χρόνια, αλλά προέρχεται από το ΚΚΕ, με μεταπτυχιακό στην οικονομία στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα του Γ. Παπανδρέου να κρατήσει το κόμμα το 2007 στη μεγάλη σύγκρουση με τον Ευ. Βενιζέλο, όμως όχι μόνο δεν υπουργοποιήθηκε το 2009 (όπως περίμενε και ο ίδιος), αλλά πολύ σύντομα τέθηκε εκτός Κ.Ο., όταν τάχθηκε ανοιχτά κατά του Μνημονίου. Μάλιστα εάν και δέχθηκε πολλές πιέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιος στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 προτίμησε την αποχή.

Σαν τον Β. Παπαχρήστο είναι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μείνει «ορφανά», δίχως πολιτική στέγη, καθώς νιώθουν ότι δεν τους εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Όμως πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Στελέχη που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον Γιάννη Στουρνάρα και που στο παρελθόν έχουν θητεύσει σε υπουργικούς θώκους και σε κρατικές θέσεις.
Ο Αντ. Σαμαράς εκτιμά, όπως μεταφέρουν οι συνεργάτες του, ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μοιάζουν με θνησιγενείς οργανισμούς, οι οποίοι δεν μπορούν (σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις) να ξεφύγουν από τα τωρινά ποσοστά. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι μπορούν να οδηγηθούν σε άλλα σχήματα που παρουσιάζονται πιο δυνατά και με κυβερνητικό μέλλον, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προήλθαν από το ΠΑΣΟΚ, ήταν δυσαρεστημένοι από την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου και γι’ αυτόν τον λόγο προτίμησαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους κατευθυνόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως οι ακραίες φωνές στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τους κάνει δεδομένους, καθώς οι περισσότεροι είναι κατά το κοινός λεγόμενο «νοικοκυραίοι» που επιθυμούν ένα ασφαλές οικονομικό  περιβάλλον.

Την ίδια ώρα η Κεντροαριστερά είναι πολυδιασπασμένη, γεγονός που δεν την κάνει αξιόπιστη στα μάτια των πολιτών. Οπότε το πεδίο είναι ελεύθερο, προκειμένου να αναδειχθεί η νέα φιλοευρωπαϊκή δύναμη με όραμα για το μέλλον. Μία παράταξη που θα ξεφύγει από τα στενά κομματικά όρια, θα συμπεριλάβει πρόσωπα από την πατριωτική και λαϊκή δεξιά, έως την αριστερά, καταλαμβάνοντας τον ζωτικό χώρο του κέντρου. Αυτή η παράταξη, με βάση τη Ν.Δ., θα μπορέσει να εγγυηθεί το μέλλον της χώρας και θα προσφέρει ισχυρή διακυβέρνηση, καθώς θα έχει μεν πολιτικά στελέχη διαφορετικής ιδεολογικής καταγωγής, αλλά που θα διαθέτουν κουλτούρα συνεργασιών.

Και στην κυβέρνηση

Ο Αντ. Σαμαράς δεν κρύβει την ικανοποίησή του από τις επιδόσεις του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος σηκώνει τον σταυρό του μαρτυρίου, ως υπουργός Οικονομικών. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Σαμαράς στους προνομιακούς συνομιλητές του, ο «τσάρος» δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, την ώρα που άλλοι υπουργοί, πολύ πιο έμπειροι στην πολιτική, δυσκολεύονται να λάβουν δυσάρεστες αποφάσεις. Γι’ αυτό και όπως λένε οι γνωρίζοντες «δεν πρέπει να σας κάνει έκπληξη εάν στον ανασχηματισμό δείτε πρόσωπα που δεν πάει ο νους σας».
Αυτό πρακτικά μεταφράζεται ότι ενδέχεται να ενεργοποιηθούν πρόσωπα, χωρίς ιδιαίτερη σχέση με τη Ν.Δ., που δεν θα έχουν το άγχος της εκλογής, και αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του οικονομικού και όχι μόνο προγράμματος. Θεαματικές αλλαγές δεν αναμένονται και ανασχηματισμός θα είναι δομικός, ενώ πρόσωπα που μπορεί να αξιοποιηθούν είναι οι Γιώργος Παγουλάτος, Ναπολέων Μαραβέγιας, Λουκάς Τσούκαλης, Αντώνης Μακρυδημήτρης κ.ά.

Μια τέτοια επιλογή, που ουσιαστικά θα ενσωμάτωνε και πρόσωπα που δεν ανήκουν στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ., αν και ορισμένοι ιδεολογικά κινούνται πλησίον της κεντροδεξιάς, θα σηματοδοτούσε στην πράξη και την απόφαση Σαμαρά για άνοιγμα σε άλλες δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί εισηγούνται στον πρωθυπουργό και την αξιοποίηση και άλλων στελεχών από τον εκσυγχρονιστικό χώρο, όπως των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Τάσου Γιαννίτση, Αλέκου Παπαδόπουλου κ.ά., που θα μπορούσαν, όπως λένε, να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση που στόχο έχει τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή.
Σταθερή πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθούν σε θέσεις-κλειδιά πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, ακόμη και τεχνοκράτες που δεν είχαν ως ιδεολογική και πολιτική αφετηρία τη Ν.Δ., με στόχο να βοηθήσουν όχι μόνο στην προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων αλλά και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων.
Το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά είναι συγκεκριμένο και οριοθετημένο εδώ και καιρό: Μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. όχι μόνο μπορεί να εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και να διασφαλίσει την ενότητα, τη σταθερότητα και την προοπτική.

Προκρίνει την ανανέωση και στο κόμμα

Παράλληλα με την ενίσχυση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι, πέραν της στελεχιακής ανανέωσης της Ν.Δ., θα είναι ευχής έργον εάν καταφέρει να ενισχυθεί η παράταξη και από πρόσωπα από την Κεντροαριστερά. Ο συνδυασμός νέων κομματικών ανθρώπων με επιστημονική κατάρτιση και «ορφανών» του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, θα δώσουν άλλη ώθηση στην παράταξη.
Έτσι, συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά εκτιμούν πως στο Συνέδριο της Ν.Δ. θα έχουμε… κοσμοϊστορικές αλλαγές. Μάλιστα, τονίζουν με έμφαση τις τελευταίες τοποθετήσεις των πρώην προέδρων της ΟΝΝΕΔ Χρήστου Κουρούση, ως συντονιστή του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων, του Σταμάτη Μαύρου, ως συντονιστή του Τομέα Οικονομικών, του Γιάννη Κουλιζάκου, ως συντονιστή του Τομέα Ανάπτυξης, του Δημήτρη Μαραβέλια, ως αναπληρωτή γραμματέα Αυτοδιοίκησης και του Γιάννη Οικονόμου, ως αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού.
Πρόσωπα χαμηλών τόνων, με κομματική παιδεία τοποθετήθηκαν και σε άλλες θέσεις, όπως ο αντιπρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ, Γιάννης Σμυρλής, που ορίστηκε γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, ο πολιτικός συντάκτης Πέτρος Μποτσαράκος, ως αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ νέα εκπρόσωπος Τύπου τοποθετήθηκε η νεοεκλεγείσα βουλευτής Ιωαννίνων Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Άλλωστε, και για τη θέση του γραμματέα της Ν.Δ. φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος ο νυν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα