Μαύρο χρήμα, δωροδοκίες και πάρτι με offshore εταιρίες

Οι στενές σχέσεις του Πούτιν με τη FIFA  και η ανάθεση του Μουντιάλ τού 2018 στο στόχαστρο των Αμερικανών και των Βρετανών εδώ και πολλά χρόνια

Ένα πάρτι εκατομμυρίων που είχε στηθεί στη FIFA με αφορμή τις αναθέσεις των Μουντιάλ στη Ρωσία (2018) και το Κατάρ (2022), σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών μετά την εισβολή τού Πούτιν στην Ουκρανία και τις αποφάσεις αποκλεισμού των Ρώσων από κάθε αθλητική διοργάνωση.

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν με πόρισμά του το υπουργείο Δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες (US Department of Justice) έκανε λόγο για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με τα οποία κατηγορούνται όσοι είναι μπλεγμένοι στην ανάθεση των διοργανώσεων του Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά και του Κατάρ.

Σύμφωνα με την έρευνα των Αμερικανών, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής τής FΙFA κατηγορούνται για δωροδοκία με εκατομμύρια δολάρια, ώστε να επηρεάσουν ψήφους.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, Τζακ Γουόρνερ, φέρεται να πλήρωσε 5 εκατομμύρια ευρώ σε offshore εταιρείες, ώστε να πάνε ψήφοι στη Ρωσία για να κερδίσει την ανάθεση τού Μουντιάλ τού 2018!

Η έρευνα ανέφερε ακόμη πως τρία μέλη τής FIFA στη Νότια Αμερική δωροδοκήθηκαν για να δώσουν θετικές ψήφους στο Κατάρ. Ο Νικολά Λεόζ από την Παραγουάη, ο οποίος πέθανε πρόπερσι, ο Αργεντίνος Χούλιο Γρονδόνα, ο οποίος πέθανε το 2014, ενώ ο τρίτος είναι ο Βραζιλιάνος Ρικάρντο Τεϊσέιρα, ο οποίος παραμένει στην πατρίδα του η οποία όμως δεν έχει συμφωνία έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ορισμένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας.

Επίσης, ο Ραφαέλ Σαλγκουέρο, μέλος της FIFA από τη Γουατεμάλα, είχε δηλώσει ένοχος το 2016 για «ξέπλυμα» χρήματος και απάτες, λαμβάνοντας 1 εκατ. δολάρια για να δώσει την ψήφο του στη Ρωσία, καθώς ο Πούτιν ήθελε πάση θυσία να διοργανώσει η Ρωσία το Μουντιάλ τού 2018.

Με όποιο κόστος…

Το πρώτο πόρισμα 430 σελίδων από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ  αφορούσε την έρευνα του FBI πάνω στο ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές τού 2016 (μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον) και περιείχε στοιχεία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών όσον αφορά το ενδεχόμενο δωροδοκίας τής FIFA για να δοθεί στη Ρωσία η διοργάνωση του Μουντιάλ το 2018.

Στο πόρισμα αναγραφόταν όσον αφορά το ζήτημα: «Τον Ιούλιο του 2011 ο υπάλληλος της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, Κρίστοφερ Στιλ,  παρέδωσε μία αναφορά που παρουσίαζε τη συζήτηση μεταξύ του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Μεντβέντεφ, και του πρωθυπουργού, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος παραδεχόταν ότι χρειάστηκε να δωροδοκηθεί ο πρόεδρος της FIFA (ο Σεπ Μπλάτερ, τότε), έτσι ώστε η Ρωσία να κερδίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 από την Πορτογαλία και τη συνυποψηφιότητα της Ολλανδίας με το Βέλγιο που ήταν οι άμεσε ανταγωνίστριες».

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για ακόμα δύο αναφορές τού Στιλ (το 2012 και το 2015), που εμπλέκουν αξιωματούχους του Κρεμλίνου και της FIFA έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η διοργάνωση θα καταλήξει στη Ρωσία.

Το όνομα του Σεπ Μπλάτερ δεν αναφέρεται καθόλου μέσα στο πόρισμα, αλλά την εποχή της ψηφοφορίας για την ανάληψη της διοργάνωσης (2010) αυτός ήταν που βρισκόταν στον προεδρικό θώκο της ομοσπονδίας.

Ο Μπλάτερ από την πλευρά του έχει ισχυριστεί πως η συμφωνία με τη Ρωσία για το Μουντιάλ τού 2018 είχε γίνει πολύ πριν το 2010.

O επικεφαλής της ρωσικής υποψηφιότητας για το Μουντιάλ τού 2018, Αλεξέι Σορότκιν, ισχυρίστηκε πως η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν «καθαρή», αλλά στο ερώτημα περί εξαφάνισης του αρχείου, σε ό,τι έχει να κάνει με την υποψηφιότητα, από τη ρωσική ομοσπονδία δήλωσε απλά πως ήταν βλάβη των υπολογιστών και δεν έγινε επίτηδες.

Η εμπλοκή Μπεκενμπάουερ

Στο πόρισμα των Αμερικανών προστέθηκαν τότε και οι αποκαλύψεις του γερμανικού «Spiegel» για εμπλοκή του Φραντς Μπεκενμπάουερ στην υπόθεση.

Όπως γράφτηκε από το γερμανικό περιοδικό, για 4,5 εκατομμύρια ευρώ πρότεινε ο Φέντορ Ράντμαν, σύμβουλος του Φρανς Μπεκενμπάουερ, την ψήφο του «Κάιζερ» υπέρ της Ρωσίας για τη διεξαγωγή τού Μουντιάλ 2018.

Η επιχειρηματολογία του «Spiegel» βασίστηκε σε άρθρο στη δικτυακή ρωσική εφημερίδα «The Insider» από χακαρισμένα e-mail Ρώσων αξιωματούχων.

Τα e-mail αφορούν την περίοδο 2010, όταν πάρθηκε η απόφαση στην Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας FIFA, της οποίας ο κ. Μπεκενμπάουερ ήταν μέλος.

Σύμφωνα με το «Spiegel», ο Φέντορ Ράντμαν είχε προτείνει τότε στη ρωσική πλευρά έναντι 3 εκατομμυρίων την ψήφο τού άλλοτε διεθνούς παίκτη, συν 1,5 εκατομμύριο αν πράγματι η Ρωσία έπαιρνε το χρίσμα. Τελικά, η Ρωσία επικράτησε έναντι της Ισπανίας, Πορτογαλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας και ο Πούτιν εξασφάλισε τη διοργάνωση.

Ενώ ο Φρανς Μπεκενμπάουερ αρνήθηκε να πάρει θέση, ο σύμβουλός του, Φέντορ Ράντμαν, απέρριψε τις κατηγορίες για χρηματισμό ως αναληθή.

Δεδομένου ότι οι ψηφοφορίες στη FIFA είναι μυστικές, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι είχε ψηφίσει ο κ. Μπεκενμπάουερ.

Γνωστό είναι πάντως ότι η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB) του είχε συστήσει τότε να ψηφίσει υπέρ της Ρωσίας.

Το επιχείρημα ήταν ότι επρόκειτο για μια μεγάλη χώρα που δικαιούται να διεξάγει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου…

H ανάμειξη Ινφαντίνο

Μετά την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Βρετανοί (κυρίως) πίεσαν τη FIFA να αποβάλει την Εθνική Ρωσίας από τα προκριματικά τού Μουντιάλ τού Κατάρ. Ο πρόεδρος της FIFA , Tζ. Ινφαντίνο, κατηγορείται από τους Βρετανούς ότι καθυστέρησε να επιβάλει την ποινή λόγω της προσωπικής σχέσης που ανέπτυξε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στη διάρκεια του Μουντιάλ 2018.

Ο πρώην πρόεδρος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ντέιβιντ Μπερνστάιν, ήταν ένας από αυτούς που το έκανε δημόσια.

Η FIFA χαρακτηρίστηκε από τον Βρετανό παράγοντα ως η «απόλυτη ντροπή», επειδή αρχικά απέτυχε να πετάξει τη Ρωσία έξω από το τουρνουά ευθύς εξ αρχής, αλλά επεδίωξε τη συμμετοχή της  με την ονομασία «Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας», αν και δεν της επιτρεπόταν η σημαία ή ο ύμνος. Θα είχαν επίσης καθήκον να βρουν μια ουδέτερη χώρα πρόθυμη να φιλοξενήσει τους αγώνες τους εκτός Ρωσίας. Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση της FIFA πριν από τον αποκλεισμό…

Αργότερα και μετά από αντιδράσεις των Πολωνών, των Σουηδών και άλλων χωρών, πάρθηκε η απόφαση να αποκλειστούν οι Ρώσοι από το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Καράρ.

Όμως, παρά την αναστροφή, ο Μπερνστάιν έχει μείνει απογοητευμένος από την ταχύτητα με την οποία ενήργησε η FIFA – και πιστεύει ότι οι στενοί δεσμοί τού Ινφαντίνο με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, απλώς επιδείνωσαν την κατάσταση.

Μιλώντας στο BBC, είπε: «Η σχέση του με τη Ρωσία είναι προφανώς στενή, όπως μπορείτε να δείτε. Η σχέση είναι πολύ στενή».

«Η ΔΟΕ [Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή] ήταν πολύ αργή στις αντιδράσεις  της με ορισμένες χώρες και σίγουρα με τη Ρωσία. Δεν ξέρω αν θα χρησιμοποιούσα τον όρο “κατάλληλο για τον σκοπό” ή όχι, αλλά δεν είναι εκεί που θα έπρεπε….» σχολίασε ο Βρετανός παράγοντας αφήνοντας αιχμές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα