Με ανεπαρκή πιστοποιητικά πυρασφάλειας οι μισοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

Παράταση στην παράταση αλλά το κακό παραμονεύει

Τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουλίου ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δικαιολογώντας απόλυτα το… πολύ αφού αποτελείται από 201 άρθρα που διευθετούν περιβαλλοντικά και δασικά, πολεοδομικά, ενεργειακά θέματα πρώτης γραμμής, καλύπτοντας παράλληλα στα επιμέρους κεφάλαια τους νομοθετικά θέματα αρμοδιότητας πολλών υπουργείων.

Κάπου εκεί προς το τέλος του, και συγκεκριμένα στο Μέρος Δ΄ όπου περιλαμβάνονται οι «Λοιπές Διατάξεις» του φρέσκου νόμου υπάρχει το άρθρο 164 που αφορά τις αδειοδοτήσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Τι λέει λοιπόν το «επίδικο» άρθρο; Ότι για τα κτίρια παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών με ημερομηνία αίτησης έκδοσης οικοδομικής άδειας μετά τις 17/2/1989, καθώς και για τα κτίρια τα οποία διαθέτουν οποιοδήποτε νομιμοποιητικό έγγραφο ανέγερσης μετά την ανωτέρω ημερομηνία και για τα οποία απαιτείται αλλαγή της χρήσης τους μερικά ή ολικά, οι προβλεπόμενες προθεσμίες των πιστοποιητικών πυρασφάλειας που οφείλουν να έχουν οι εν λόγω δομές παρατείνονται μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2023.

Σε απλά ελληνικά, όσοι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακών σταθμών των δήμων δεν έχουν συμμορφωθεί με την υποχρέωση να διαθέτουν π.χ. λειτουργικά μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας όπως πυροσβεστήρες ή/και οδεύσεις διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς, αντί να επισπευστεί η συμμόρφωσή τους θα συνεχίσουν για ακόμη έναν χρόνο να παραμένουν αθωράκιστοι στην «κακιά στιγμή».

Λανθάνει, δε, όποιος νομίζει ότι μιλάμε για μία μικρή μειοψηφία περιπτώσεων. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με την παραδοχή του μεγέθους του προβλήματος να έρχεται από την έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με αυτήν «το 47 % περίπου των δημοτικών παιδικών σταθμών δεν έχει συμμορφωθεί κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Καθίσταται επιτακτική ανάγκη παράτασης των σχετικών προθεσμιών, δεδομένου ότι σε περίπτωση μη προσκόμισης των ανωτέρω δικαιολογητικών και μη συμμόρφωσης των σταθμών στις ανωτέρω διατάξεις, εντός αποκλειστικής προθεσμίας, προβλέπεται ανάκληση της άδειας τους, στην περίπτωση που ως άδεια τεκμαίρεται η συστατική πράξη του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου».

Τα ίδια επανέλαβε από το κοινοβουλευτικό βήμα και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που αιτιολόγησε την ανάγκη να δοθεί περαιτέρω παράταση επειδή από πλευράς των Δήμων η συμμόρφωση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι της τάξης περίπου του 50%.

Μην βιαστεί να πει κάποιος ότι η παραπάνω πρακτική των παρατάσεων για την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών είναι καινούργιο φρούτο. Την βλέπουμε να παίζει ως… λούπα χρόνια τώρα. Δεν μπορεί, ωστόσο, να αποτελεί και άλλοθι.

Πολλώ δε μάλλον δεν γίνεται μία τόσο σοβαρή έλλειψη που –ο μη γένοιτο– μπορεί να αποδεχτεί φονική, να αντιμετωπίζεται με συνεχείς περιόδους χάριτος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα