Με γεμάτο το οπλοστάσιο στη ΔΕΘ ο Κυριάκος

Πέραν της τεράστιας διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει να εξαγγείλει νέα οικονομικά μέτρα, ενώ θα κρατά στα χέρια και την συμφωνία με τον Μακρόν

Η φετινή ΔΕΘ είναι εντελώς διαφορετική, όπως και η καθημερινότητα που βιώνουμε. Επί της ουσίας δεν υπάρχει ΔΕΘ, καθώς ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας. Όμως αντί της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το «Thessaloniki Helexpo Forum», με θέμα «Πολιτική, Οικονομία & Κοινωνία, Αναζητώντας την Ισορροπία», από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Σε αυτά τα πάνελ θα παρακαθίσουν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανάλογα με την ημέρα που θα βρεθούν στη συμπρωτεύουσα.

Στη Θεσσαλονίκη οι πολιτικοί αρχηγοί ανεβαίνουν από διαφορετικό σημείο εκκίνησης. Εξάλλου αυτό είναι σύνηθες κι έχει συμβεί και στο παρελθόν. Απλά ποτέ δεν υπήρξε τέτοια χαώδης διαφορά σε ό,τι αφορά το πρώτο από το δεύτερο κόμμα, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί αναλυτές. Όντως, όπως έδειξε και η πρώτη δημοσκόπηση, η διαφορά των 17 ποσοστιαίων μονάδων μοιάζει χαοτική. Ειδικά από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός είθισται να εξαγγέλλει και μποναμά από τη Θεσσαλονίκη.

Και φέτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέραν των νέων μέτρων που θα εξαγγείλει για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, που προήλθε από την πανδημία. Τα κονδύλια είναι συγκεκριμένα και όπως λένε από το Μαξίμου όχι μόνο θα προσφέρουν ανάσα και θα είναι ένεση ρευστότητας, αλλά θα σταλεί κι ένα μήνυμα προς τον λαό ότι η κυβέρνηση διατηρεί και απόθεμα στο οπλοστάσιο της.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να ανακοινώσει με κάθε επισημότητα και τη συμφωνία που θα έχει υπογραφεί –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας για τα εξοπλιστικά. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Κορσική με τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, και η φετινή ΔΕΘ αναμένεται να είναι αυτό που λέμε εύκολη δουλειά για τον πρωθυπουργό. Θα έχει να ανακοινώσει χειροπιαστά πράγματα, τα οποία θα του επιτρέψουν και να διατηρήσει την απόσταση ασφαλείας στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα στείλει κι ένα μήνυμα στους πολίτες ότι είναι παρών, ως «πατερούλης» να επιλύει προβλήματα.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει στο δικό του διήμερο στη συμπρωτεύουσα να ανακοινώσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, που θα πείσει τους πολίτες. Διότι το να κάνει ακόμη λόγο να πλημμυρίσει η αγορά με ρευστότητα με γενναίες επιχορηγήσεις, το μόνο που θα επιτύχει είναι να αυξηθεί εκ νέου το χρέος και στο τέλος να χρειαστούμε νέο μνημόνιο.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με μεγάλες προσδοκίες. Ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ «τσίμπησε» λίγο, ενώ από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν διαρρεύσει ότι στη Θεσσαλονίκη το ΚΙΝΑΛ θα αποδομήσει το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, παρουσιάζοντας δικές τους ρεαλιστικές προτάσεις, για το πώς θα αξιοποιηθούν τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και τα υπόλοιπα κονδύλια από την Ευρώπη.

Τα βασικά ζητήματα

Είναι σαφές ότι το βλέμμα της κοινής γνώμης εστιάζει στον κορωνοϊό, τα εθνικά και την οικονομική κατάσταση, με ανησυχίες και προσδοκίες που οδηγούν και σε επιμέρους μεταβολές σε σχέση με το πολιτικό  κλίμα που καταγραφόταν στη φάση της μεγάλη καραντίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τον γενικευμένο φόβο για τον κορωνοϊό και τη μεγάλη ανησυχία (με ποσοστά άνω του 80%) για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, η κοινωνική βάση δεν φαίνεται να ευνοεί μια επιστροφή σε ένα νέο lockdown. Κι όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «αν και φαίνεται να υπάρχουν ακόμη αντοχές (σχεδόν το 44% λέει ότι δεν έχει επηρεαστεί οικονομικά από την κρίση), η πλειονότητα των ερωτηθέντων (52,5%) θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης νοικοκυριών, εργαζομένων και επιχειρήσεων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα