Με κινήσεις ματ από Αβραμόπουλο

Ο αγωγός ΤΑΡ ήταν αναμφίβολα μία μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος είχαν τοποθετήσει ψηλά τον πήχη, ώστε να υλοποιηθεί ο μεγάλος στόχος. Να καταστεί η χώρα μας κεντρικός γεωστρατηγικός παίκτης στην ενέργεια.

Επί ένα χρόνο ο πρωθυπουργός με τον νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρώην Εξωτερικών «έχτιζαν» την συμφωνία με τον αγωγό. Ένας αγωγός που μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο πολλαπλασιαστή ισχύος για την ελληνική οικονομία. Οι διεργασίες διήρκεσαν ένα περίπου χρόνο χωρίς να φωτίζονται σκόπιμα οι κινήσεις της Ελλάδος. Αρχικά έπρεπε να εδραιωθούν ισχυρές συμμαχίες, στη συνέχεια να ξεπεραστούν οι έντονες αντιρρήσεις της Αλβανίας, η οποία υποκινούμενη από την Άγκυρα ήταν κάθετα αντίθετη δίνοντας έτσι προβάδισμα στον Nabucco West που θα περνούσε εκτός ελληνικού εδάφους. Και αυτό γιατί ο ΤΑΡ έως ένα σημείο έχει μεγάλη γεωστρατηγική αξία και θωρακίζει τον Έβρο.
Γεγονός που γνώριζε ο νυν υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και όταν πριν από ένα χρόνο τοποθετήθηκε υπουργός Εξωτερικών είδε πολύ ζεστά το εν λόγω θέμα, τη δυναμική που θα πρόσδιδε στη χώρα και σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε να κυνηγά την υλοποίηση του ΤΑΡ, αν και οι πιθανότητες τότε επίτευξης του ήταν από ελάχιστες έως και μηδαμινές πριν από ένα χρόνο. Θα ήταν άδικο να μην μνημονευθεί η συμβολή του που η τύχη ήθελε όταν τελικά επιτεύχθηκε ο στόχος να έχει μεταφερθεί από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Άμυνας.

Από τον Ιούλιο του 2012
Το θρίλερ ξεκίνησε αρχές Ιουλίου. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και συζητά τη σπουδαιότητα του ΤΑΡ. Παίρνει το πράσινο φως να κυνηγήσει την επίτευξη του στόχου αν και οι πιθανότητες είναι μικρές έως ελάχιστες. Ξεκινά η προετοιμασία και τι επιχειρήματα πρέπει να επιστρατευτούν για να δοθεί η μάχη.
Στις 3 Αυγούστου του 2012 ο Δ. Αβραμόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Τζούλιο Τερζί της κυβέρνησης Μόντι όπου και συζήτησαν το συγκεκριμένο θέμα για πρώτη φορά. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα του θέματος προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί τη Ρώμη την Τρίτη στις 7 Αυγούστου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την υποστήριξη της Ιταλίας για την υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ.
Λίγες μέρες αργότερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τηλεφώνησε στον Αλβανό ομόλογό του Έντμοντ Παναρίτι και τον προσκάλεσε στην Αθήνα. Τα Τίρανα δεν ήθελαν να κατασκευαστεί ο ΤΑΡ, όπως δεν ήθελαν και δεν θέλουν ακόμα και τον καθορισμό των ΑΟΖ κάτι που θα ικανοποιούσε τα ελληνικά συμφέροντα. Οι στενές σχέσεις της Αλβανίας και της Τουρκίας είναι γνωστές. Ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζοντας βέβαια από πού πηγάζουν οι αντιρρήσεις των Τιράνων χρησιμοποίησε τις σχέσεις που διατηρεί τόσο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Υπογραφή συμφωνίας
Το αποτέλεσμα ήταν στις 27 Σεπτεμβρίου του 2012, να υπογραφτεί στη Νέα Υόρκη, η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας, με το οποίο οι τρεις χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργασθούν σχετικά με το σχέδιο ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline). Τις υπογραφές έβαλαν οι τότε υπουργοί Εξωτερικών. Η πρώτη μάχη είχε κερδηθεί.
Στις 27 Νοεμβρίου του 2012 ο Δ. Αβραμόπουλος βρέθηκε στα Τίρανα και είχε συνομιλίες με τον πρώην πλέον Πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα και με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών Eντμοντ Παναρίτι όπου ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων βέβαια ήταν ο αγωγός ΤΑΡ.
Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013 απαιτήθηκε ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να ταξιδέψει στην Άγκυρα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα την τελευταία στιγμή από τα Τίρανα. Την επόμενη μέρα υπογράφτηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώπιον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η τριμερής διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP.
Με τη συμφωνία αυτή στη βαλίτσα του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ταξίδεψε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, στο Μπακού. Εκεί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ και με τον με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ρασιζαντέχ. Η επίτευξη του στόχου ήταν πλέον ορατή.
Τον περασμένο Μάιο μόλις ολοκληρώθηκε το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στη Κίνα, ο πρωθυπουργός μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών μπήκε στο αεροπλάνο για ένα ταξίδι αστραπή στο Μπακού. Ο Αν. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ, όπου φαίνεται να «κλείδωσε» το θέμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα