Με βαριά καρδιά έγινε η συμφωνία εκεχειρίας από το Ισραήλ με τη Χαμάς

«Ο Σινουάρ είναι κλειδί των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ αλλά και ο στόχος», επισημαίνει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν

Περισσότερα στοιχεία για τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων, έδωσε από την Ιερουσαλήμ ο Γαβριήλ Χαρίτος, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο ίδιος σημείωσε πως «με βαριά καρδιά έγινε αυτή η συμφωνία από την ισραηλινή κυβέρνηση. Η πίεση η εσωτερική ήταν μεγάλη, όπως και η εξωτερική. Περίπου 25.000 πολίτες μαζί με τους συγγενείς των ομήρων διαδήλωναν μετά από πενθήμερη πορεία από το Τελ Αβιβ έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού». Παράλληλα παρείχε λεπτομέρειες για τη διαδικασία ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, «υπάρχει πολύ συγκεκριμένη διαδικασία για την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Στις 7 το πρωί ανακοινώθηκε ο κατάλογος των τριακοσίων Παλαιστινίων που πρόκειται να απελευθερωθούν, εκ των οποίων οι 150 τώρα, με βάση αυτή τη συμφωνία της εκεχειρίας και εφόσον θα συνεχιστούν οι μέρες της εκεχειρίας, θα φτάσουν έως τους τριακόσιους.

Το κριτήριο είναι, ότι δεν είχαν συμμετάσχει ως αυτουργοί σε δολοφονίες. Και όντως αυτό το κριτήριο έχει τηρηθεί όταν βλέπουμε τα ονόματα. Υπάρχει όμως η δυνατότητα είτε από την κυβέρνηση, είτε από υπουργούς, είτε από φορείς, είτε από πολίτες του Ισραήλ να προβάλουν μια προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και να πουν ότι κάποιος έχει σκοτώσει έναν συγγενή του και δεν θέλει να αποφυλακιστεί.

Η προθεσμία για την προσφυγή είναι 24 ώρες. Που σημαίνει ότι από αύριο στις 7 το πρωί, θα υπάρχει η δυνατότητα να καθοριστεί η ώρα που θα παραδοθούν οι πρώτοι αιχμάλωτοι. Από τις εξίμισι έως τις επτά, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, ο στρατός του Ισραήλ υποχρεούται να σταματήσει τις επιχειρήσεις του μέσα στη Γάζα».

«Κλειδί της διαπραγμάτευσης  και ταυτόχρονα στόχος ο Γιαχία Σινουάρ»

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, ο 61χρονος, Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας,  που θεωρείται ιθύνων νους της διαπραγμάτευσης έχει στοχοποιηθεί από το Ισραήλ.

«Την τελευταία εβδομάδα γίνεται όλο και πιο έντονη η προσωποποίηση των στόχων από το Ισραήλ» είπε ο κ. Χαρίτος και πρόσθεσε:

«Δύο είναι τα στελέχη της Χαμάς που βρίσκονται στη Γάζα. Ο Γιαχία Σινουάρ και ο Μοχάμα Ντέφ επί του στρατιωτικού σκέλους των επιχειρήσεων.

Ο Σινουάρ θεωρείται ο ιθύνων νους της διαπραγμάτευσης για τους αιχμαλώτους. Οι Ισραηλινοί έχουν πικρά πείρα από τον Σινουάρ. Το 2006 απήχθη ο Γκιλάντ Σαλίτ, ένας στρατιώτης που απελευθερώθηκε το 2011 και για την απελευθέρωσή του απαίτησε ο Σινουάρ και είχε πετύχει να απελευθερωθούν 1027 φυλακισμένοι στελέχη της Χαμάς από τις ισραηλινές φυλακές» και τα κατάφερε. Ο Σινουάρ είναι και τώρα «κλειδί των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ αλλά και ο στόχος».

Είπε μάλιστα πως  «όταν ανέβει το βίντεο ή φωτογραφία πως ο Σινουάρ δεν υπάρχει πια, που είναι “πρόσωπο σύμβολο” τότε θα ενισχυθεί και το επιχείρημα του Ισραήλ ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει».

Όσον αφορά στην δική του αίσθηση από την κοινωνία του Ισραήλ για τη συνέχιση ή μη του πολέμου, δεδομένης και της δήλωσης Νετανιάχου ότι «Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο», ο κ. Χαρίτος απάντησε:

«Από τη μία η κοινωνία θέλει να δει τους αιχμαλώτους να γυρνάνε στους οικείους τους, από την άλλη υπάρχει παράλληλα η πίεση να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτή τη στιγμή 60 οικισμοί γύρω στη μεθόριο με τη Γάζα και στη μεθόριο με τον Λίβανο έχουν εκκενωθεί. Δεν υπάρχει αυτό το προηγούμενο. Υπάρχει η αίσθηση ότι “δεν θα γυρίσουμε ξανά στις εστίες μας, όταν γνωρίζουμε ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση ασφαλείας και δεν θα μπορέσουμε να κοιμηθούμε στο σπίτι μας, όταν ξέρουμε ότι οι γείτονές μας έχουν σκοτωθεί ή βρίσκονται ακόμα υπό αιχμαλωσία.

Το στοίχημα και αυτό που είπε και ο Νασράλα στο διάγγελμα του στις 3 Νοεμβρίου, είχε μεγάλη σημασία. Και είχε δίκιο “ότι έθεσαν οι Ισραηλινοί πολύ ψηλά τον πήχη στον αντικειμενικό σκοπό που έχει τεθεί για τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη”».

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, «πολύ σημαντικό είναι το θέμα του βορείου μετώπου» . Όπως είπε στην ΕΡΤ, «επίμονα έρχονται πληροφορίες από τον Λίβανο σήμερα το πρωί ότι αυτή η εκεχειρία που έγινε με τη Γάζα είναι πιθανόν να ισχύσει και στο βόρειο μέτωπο με την Χεζμπολάχ, για να μπορέσουν οι Ισραηλινοί να πείσουν τους πολίτες τους να επιστρέψουν στις εστίες τους στο βορά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα