Μετά το ναυάγιο Νovartis, ξεκινούν με τα… θαλασσοδάνεια!

«Τα αδικήματα της απιστίας σε συνδυασμό με τα αδικήματα της απάτης θα εξετάσει η Δικαιοσύνη στην υπόθεση των θαλασσοδανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και προσέθεσε ότι υπάρχει και «η ηθική αυτουργία για τους αρχηγούς τους». Η δήλωση του βουλευτή σε καμία περίπτωση δεν είναι αυθαίρετη καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση αναζητούν την επόμενη μεγάλη υπόθεση που προσφέρεται για… κατανάλωση μετά το ναυάγιο Novartis.

Ο κ. Μπαλωμενάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να «έχουν αποτυπωθεί, με την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου των κομμάτων, μετά την αποστολή του σχετικού πορίσματος στον Άρειο Πάγο, εμπλοκές και πολιτικών προσώπων, που είχαν χρηματίσει βουλευτές, υπουργοί και κυρίως ταμίες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Σύμφωνα με τον κ.Μπαλωμενάκη «η εμπλοκή αυτή συνεπάγεται από το γεγονός ότι είχαν παραστήσει τα κόμματά τους αξιόχρεα ενώ δεν ήταν, γιατί χρωστούσαν ήδη από παλαιότερες αδειοδοτήσεις». Εξηγώντας ο κ. Μπαλωμενάκης σημείωσε ότι «εξ αιταίας αυτού και με τρόπο απατηλό και με ψεύτικες διαβεβαιώσεις, ότι δεν είχαν εκχωρήσει τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, έπαιρναν καινούργια δάνεια. Αυτό έγινε το 2011, το 2012 και ενδεχομένως σε μέρος του 2013, σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Στην συνέντευξή του ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για βαρύ κακούργημα στο οποίο ενέχονται και ηθικοί αυτουργοί, που γνώριζαν και ανέχονταν και πριμοδοτούσαν αυτές τις παράνομες πράξεις, οι τότε αρχηγοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα και τεκμηριωμένα».

Προέβλεψε μάλιστα ότι, «αν κρίνει κανείς από την υπόθεση Ψυχάρη, όπου ο εισαγγελέας ακολούθησε επακριβώς τις δικές μας εκτιμήσεις, και στην υπόθεση των χρεών των κομμάτων η υπόθεση θα αφορά το αδίκημα της απιστίας συνδυασμένο με αδίκημα απάτης».

Αναφερόμενος στην ηθική αυτουργία ο κ. Μπαλωμενάκης, αναρωτήθηκε: «πώς γίνεται π.χ. ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος να έδινε διαβεβαιώσεις ότι δεν έχει εκχωρηθεί η κρατική επιχορήγηση στο ΠΑΣΟΚ και να μην το γνώριζε ο αρχηγός του κόμματος Γ. Παπανδρέου; Και αντίστοιχα με τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ, που και εκεί είχαν επιλήψιμες συναλλαγές, έδιναν διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν εκχωρήσει την κρατική επιχορήγηση για να μπει ενέχυρο. Αυτά είναι σοβαρά θέματα. Το ποινικό μέρος καλύπτεται, το αστικό δεν καλύπτεται. Πως θα πάρουν τα χρήματα πίσω οι τράπεζες και τελικά ο ελληνικός λαός, γιατί τα έχουμε πληρώσει αυτά τα χρήματα, με την ανακεφαλαιοποίηση. Πρόκειται για συνολικά 430 εκατ. ευρώ δάνεια σε κόμματα».

 

Η προετοιμασία ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο οπότε και σύμφωνα με την εφημερίδα «Νεα Σελιδα», οι εισαγγελείς Διαφθοράς, που κατόπιν εντολής της σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, μελέτησαν την υπόθεση, έχουν συντάξει πόρισμα με το οποίο θα ζητούν την παραπομπή στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και τραπεζικών στελεχών για σωρεία αδικημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν τα δάνεια.

Οι κατηγορίες αναμένεται να προκαλέσουν νέο πολιτικό σεισμό, καθώς θα τεθούν και θέματα που σχετίζονται με κατάχρηση εξουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές οφειλές των κομμάτων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχονταν στις 31/12/2016 στο ποσό των 439,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές οι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας. Στην παρούσα φάση δε, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 520 εκατ ευρώ δεδομένου ότι τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής μέχρι το τέλος του 2016 η ΝΔ είχε οφειλές 223,3 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 199,5 εκατ. ευρώ, τις οποίες και δεν εξυπηρετούσαν. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αποπλήρωναν κανονικά τα δάνεια τους που ανέρχονται στα 8 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια είναι η Εθνική, η Eurobank και η Πειραιώς, η οποία αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο βάρος αφού εξαγόρασε την Αγροτική που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν για το δανεισμό τους, αλλά και τη Marfin.

ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστιο σκάνδαλο της δανειοδότησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Νέα Σελίδα” αναδεικνύει το τεράστιο σκάνδαλο της δανειοδότησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χρωστούν στις τράπεζες πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τόσο το ύψος των δανείων και η απουσία εγγυήσεων για την εξόφλησή τους, όσο και η τροπολογία του 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για την απαλλαγή ευθυνών των τραπεζικών στελεχών που εμπλέκονταν, συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα».

«Την περίοδο που οι Έλληνες πολίτες υπέφεραν από τα δεινά μιας βάρβαρης πολιτικής λιτότητας» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, «τα 2 κόμματα έβρισκαν ζεστό χρήμα και μηχανεύονταν τρόπους για τη συγκάλυψη αυτών των απαράδεκτων πρακτικών. Το πόρισμα της εξεταστικής της βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ είναι αποκαλυπτικό. Εξίσου αποκαλυπτική, αλλά και προκλητική είναι η διαχρονική σιωπή του παλιού πολιτικού συστήματος για το θέμα αυτό». Και καταλήγει: «Αναμένουμε από τον κατά τα αλλά λαλίστατο κ. Μητσοτάκη, αυτή τη φορά τουλάχιστον να μη μιλήσει για “σκευωρία” και να δώσει εξηγήσεις. Και κυρίως να μας πει αν σκοπεύει πότε να επιστρέψει πίσω στον ελληνικό λαό τα χρωστούμενα ή αν θα συνεχίσει να πολιτεύεται “εις υγείαν των κορόιδων”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα