Μετακόμιση και γενική αντεπίθεση

Με την εγκατάσταση στα νέα γραφεία επί της οδού Πειραιώς στις 18 Αυγούστου θα σημάνει και η αντεπίθεση της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τους επιτελείς του κόμματος η αντεπίθεση θα είναι επί όλων των ζητημάτων με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κορύφωση της είναι προγραμματισμένη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου εκεί ο πρόεδρος του κόμματος θα αναλύσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και το πλάνο με ακριβές χρονοδιάγραμμα για οριστική απεμπλοκή από τα μνημόνια.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με αιχμή την παρουσία του στη ΔΕΘ, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να οικοδομήσει μία δυναμική που όχι μόνον θα τον καταστήσει αδιαφιλονίκητο διεκδικητή της κυβέρνησης, αλλά παράλληλα θα στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, ότι αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή εκ μέρους της Ελλάδας.

Η ατζέντα της «γαλάζιας» αντεπίθεσης περιλαμβάνει τα βασικά οικονομικά θέματα της καθημερινότητας, καθώς στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη μπάλα προ πολλού και ότι «τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν γεμίζουν τις τσέπες», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν. Ήδη με βάση και τα επίσημα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών διογκώνονται, ενώ αναμένεται η καμπάνα του ΕΝΦΙΑ (από τις 18 Αυγούστου) και φυσικά οι νέες περικοπές στις συντάξεις στο τέλος του τρέχοντος μήνα, όταν θα πληρωθούν οι συντάξεις Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ τους βασικούς άξονες της «συμφωνίας αλήθειας» με τους Έλληνες, δηλαδή το πλαίσιο αρχών πάνω στις οποίες θα βασιστεί η κυβερνητική πρακτική της κυβέρνησής του μετά τις εκλογές. Σε πλήρη αντίθεση με το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του νυν πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει σε σαφείς και μετρήσιμους στόχους, παρά την πίεση που υπάρχει από την οργανωμένη βάση για εξαγγελίες.

Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεύδουν γι’ αυτόν τον λόγο να κατεβάσουν τον πήχη των κομματικών προσδοκιών, υπογραμμίζοντας ότι «το τέλος του λαϊκισμού που πρεσβεύει η Ν.Δ. δεν έρχεται με την αναβίωση των πρακτικών του παρελθόντος».

Η προεργασία
Ως μπούσουλας στις αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. αναμένεται να αποτελέσει η προεργασία που έχει γίνει σε προγραμματικό πεδίο και η ηλεκτρονική διαβούλευση επί του κυβερνητικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Μία διαβούλευση, που όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης σηματοδοτεί την ανάγκη των πολιτών για αξιόπιστη οικονομική πολιτική, με μείωση κρατικών δαπανών και φόρων, εκσυγχρονισμό της παιδείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και αποκατάσταση της τάξης και επιβολή του νόμου.

Δεν είναι προς τούτο τυχαίο ότι η Ν.Δ. επενδύει ολοένα και περισσότερο στην ατζέντα «νόμος και τάξη», ειδικά μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς την κατάληψη του ΑΠΘ, τις επιθέσεις στις εκκλησίες και τη Μονή Πετράκη, αλλά και τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των καταληψιών. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να εκθέτει τις κυβερνητικές αστοχίες είτε στο ζήτημα της εκπαίδευσης (ήδη υπάρχει αίτημα του κ. Μητσοτάκη για προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή), είτε για την υγεία.

Ο «γαλάζιος» ανασχηματισμός
Βέβαια το φθινόπωρο ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει να επιλύσει και τα εσωτερικά ζητήματα της Ν.Δ. Ψηλά στην ατζέντα του βρίσκεται και η επόμενη φάση ανασυγκρότησης του κόμματος. Τα νέα γραφεία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι τα τέλη του μήνα, οι απομακρύνσεις προσωπικού συνεχίζονται, ορισμένες φορές και με εντάσεις και απειλές για προσφυγή στα εργατοδικεία, ωστόσο το κρίσιμο στοιχείο είναι ο «γαλάζιος» ανασχηματισμός. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις με κορυφαία στελέχη, ενώ οι αποφάσεις, που θα περιλαμβάνουν και ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου, αναμένονται σύντομα.

Εξάλλου, για τα μέσα Οκτωβρίου ορίστηκε και το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, που παραμένει σε κατάσταση αναμονής έπειτα από τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης. Οι υπόγειες ζυμώσεις είναι έντονες, ενώ για την ηγεσία της επανιδρυμένης ΟΝΝΕΔ ακούγονται τα ονόματα των Παύλου Μαρινάκη, Κώστα Δέρβου και Χρήστου Θεοδωρόπουλου.

Η υπόθεση Γεωργίου «τραυματίζει» την πρόθεση Μητσοτάκη για εσωκομματική συναίνεση
Ένα άλλο καυτό θέμα είναι αυτό με την παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου. Η καραμανλική πλευρά δηλώνει δικαιωμένη και κάνει λόγο για παραποίηση των στοιχείων, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης εγκάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος επειδή δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για να πανηγυριστεί η παραπομπή Γεωργίου. Το χειρότερο όλων για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι στελέχη που ο ίδιος θεωρεί σημαντικά και θα ήθελε να επιστρέψουν στη Ν.Δ., (βλ. Στέφανος Μάνος, Μιράντα Ξαφά) με αναρτήσεις τους στα social media προθυμοποιήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης του Γεωργίου στην πολύκροτη δίκη.

Σε κάθε περίπτωση και έναντι των καραμανλικών στελεχών που έκαναν λόγο για ηθική και πολιτική δικαίωση του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τη σιγή ασυρμάτου, αναμένοντας την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης. Άλλωστε ο ίδιος στην τότε κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι «δεν αντιστάθηκε στις σειρήνες του πελατειακού κράτους». Όπως γίνεται αντιληπτό η υπόθεση Γεωργίου «τραυματίζει» προς το παρόν την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να υπάρξει μία συστράτευση με τη Ν.Δ. και στελεχών έξω από την κεντροδεξιά παράταξη. Ο ίδιος μιλά για τη συγκρότηση μιας «Εθνικής Ελλάδος» και η ρητορική του οικοδομείται πάνω στο επιχείρημα ότι η κυβέρνησή του, μετά τις εκλογές που θεωρεί σίγουρο ότι θα κερδίσει, θα αποτελείται από τους καλύτερους, ανεξαρτήτως εάν ανήκουν ή όχι στη Ν.Δ. Το μόνο που επιζητεί ο κ. Μητσοτάκης είναι όσοι συστρατευτούν με τη Ν.Δ. να υπηρετήσουν μια συγκεκριμένη πολιτική και να είναι αποφασισμένοι για ρήξεις και μεταρρυθμίσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την προσπάθεια που κάνει ο κ. Μητσοτάκης δίνει στην επιχείρηση ανανέωσης του κόμματος με την προσέλκυση νέων προσώπων, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις με αναφορές, όπως «πρόσωπα που έχουν στιγματίσει με τη συμπεριφορά τους δεν έχουν θέση στη δική μου Ν.Δ.».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα